Krönika: Thylin tror på Bajen & ÖIS

Många lag som ramlat ur Allsvenskan har upptäckt hur svårt det är att gå upp direkt. Fråga IFK Norrköping, GIF Sundsvall och Öster.
Hammarby och Örgryte är väl medvetna om problemen - och just därför tror jag att deras vistelse i Superettan bara blir ettårig.
Främst bland utmanarna i årets synnerligen intressanta serie: Assyriska, som kanske får kvala igen.

Hammarby och Örgryte vet att deras namn och traditioner inte betyder något ute på planen, att matcherna på Domnarvsvallen, Stora Valla och Starke Arvid Arena inte blir några behagliga utflykter i parken. Om några spelare händelsevis tror att de kommer att bli bjudna på poäng av Brage, Degerfors och Ljungskile lär tränarna Michael Borgqvist och Janne Andersson snabbt ta dem ur den villfarelsen.

Hammarby har en 12:e man som kan bli avgörande: publiken på Söderstadion. Om Bajen får en bra start kommer supportrarna att lyfta fram Rami Shaaban, Patrik Gerrbrand, Andreas Dahl, Simon Helg och alla de andra. Då är fjolårets degradering glömd.
Trycket kan upplevas som en belastning av en och annan spelare, men som Michael Borgqvist sa på onsdagens upptaktsträff:
- Jag tycker det är inspirerande och positivt. Vi har talat mycket om att ha rätt inställning till uppgiften och därför är jag optimistisk.
Det verkar som om Michael, och hans assistent Jesper Blomqvist, har förberett spelarna mentalt.

Landskrona och Henrik Larsson får ursäkta, men jag tror att Örgryte har årets bästa nyförvärv i Superettan, nämligen Janne Andersson. En lagbyggare och föreningsmänniska, en tränare som kan skapa harmoni och få spelare att växa.
Så här presenterar han sig i Örgrytes Mediaguide:

Janne AnderssonMin tränarfilosofi grundar sig i långsiktighet och kontinuitet. Givetvis är kortsiktigt resultat väldigt viktigt, men för att Öis ska kunna skapa ett konkurrenskraftigt lag för Allsvenskan måste vi utveckla spelare som klarar påfrestningarna och då gäller det att ha tålamod. Det är nog också därför som jag har stannat i mina tränarjobb så länge som jag har.

Janne var sex år i Laholm och 14 år i Halmstad. Hur länge han stannar i ÖIS vet vi inte, men jag tror att klubben och laget kan få glädje av hans erfarenhet redan i år.

I fjol riktades allt intresse mot Marcus Allbäck och Alvaro Santos. Allsvenskans hetaste anfallspar, före säsongen. Det visade sig dock snart att båda hämmades av skador och några alternativ fanns inte.
Laget bestod av alltför många orutinerade spelare, som efter den urusla våren tappade det lilla självförtroende de hade när säsongen inleddes. Vi fick se en uppryckning under Åge Hareides ledning, men det var för lite, för sent.

Marcus Allbäck ingår nu i landslagsledningen och alla önskar honom lycka till i det jobbet. Alvaro Santos är kvar i ÖIS, men ingen har längre orealistiska förhoppningar på den skadebenägne brassen.
Ken FagerbergJag är i stället spänd på att få se talangen Ken Fagerberg, som gjorde succé innan han flyttade till Midtjylland för ett par år sedan. En stark och fullständigt orädd forward, en målskytt som ingen försvarare gillar att möta.
Sebastian Johansson, Alexander Mellqvist och Pavel Zavadil är andra spelare som kan se till att Örgryte tar klivet upp i Allsvenskan igen.

Vilket lag är bäst i stan? I Södertälje, alltså. Assyriska eller Syrianska? Trea respektive fyra förra året. Derbyna kommer att vara präglade av passion och prestige.

Assyriska har haft en stor omsättning på spelare i vinter, men om nye tränaren Rikard Norling kan skapa en enhet av alla nyförvärv finns en allsvensk plats inom räckhåll. Det finns både talang och erfarenhet i laget.

Syrianska var nykomling i fjol och överraskade många motståndare med ett offensivt och respektlöst spel. Tränaren Özcan Melkemichel har varit med på hela resan från div. 2 och inser att hans lag inte betraktas som en outsider i år och därför har större press på sig.

Och så Det Stora Samtalsämnet: Henrik Larssons debut som tränare i Landskrona.
Henke är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och han har säkert tagit intryck av de tränare och ledare han haft ute i Europa, i Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United.
Kan han bli en framgångsrik tränare? Det är mycket möjligt, men ingen kan besvara den frågan redan nu och Henke vill själv tona ned förväntningarna på Landskrona, som slutade på åttonde plats 2009.
- Vår målsättning är att bli bättre än i fjol, säger han.
Klart är att Henke har skapat ett enormt intresse i Landskrona, bland supportrar och sponsorer. Publiksnittet kommer säkert att höjas avsevärt.
Det gäller för övrigt hela Superettan. Sällan har vår näst högsta serie sett så intressant och spännande ut. Ska vi tippa att publiksnittet hamnar över 3000-strecket?

Thylins tips
1 Hammarby
2 Örgryte
---------
3 Assyriska
---------
4 IFK Norrköping
5 GIF Sundsvall

Till sist - IFK Norrköping. Den gamla storklubben var förra årets stora besvikelse och höll faktiskt på att ramla ner i div. 1, men jag är övertygad om att tränaren Göran Bergort och hans spelare har analyserat misslyckandet och dragit rätt slutsatser.
Norrköping spelade ut många motståndare, men kunde inte avsluta anfallen effektivt. Om de blir rakare och mer hänsynslösa i sin offensiv kan de blanda sig i toppstriden.
Göran Bergort kan säga som Liverpools gamle manager Bill Shankly sa till en forward som tappat självförtroendet:
- Om du kommer in i straffområdet och inte vet vad du ska göra; skjut bolljäveln i mål, så kan vi diskutera alternativen efteråt.

Upplagt av: Stefan Thylin