Thylin: Vinterturnén värdefull för Hamrén

Vi fick inte se något sensationellt genombrott och det fanns påtagliga brister i spelet mot Sydafrikas utvecklingslag, men jag tror ändå att vinterturnén var värdefull för Erik Hamrén.
Han fick lära känna flera internationellt oprövade spelare och han kunde konstatera att några av dem snart är redo att spela på en högre nivå.
Jag tänker på Alexander Gerndt, Sebastian Eriksson och Michael Almebäck.

Michael Almebäck, Sebastian Eriksson och Alexander Gerndt - tre spelare som Erik Hamrén kan få glädje av framöver, menar Thylin.

Det var två utvecklingslag som möttes på Mbombela Stadium i Nelspruit. Sverige laguppställning innehöll ju bara ett par rutinerade spelare: Anders Svensson, som gjorde sin 113:e landskamp, och Tobias Hysén, som sköt sitt första landslagsmål när han kvitterade till 1-1.
Backlinjen hade stundtals stora problem, framförallt Emil Johansson och Marcus Nilsson; Guillermo Molins hittade aldrig rätt i rollen som släpande forward; Daniel Larsson blev isolerad längst fram. Det var många som inte hade en bra dag i värmen.

När vi utvärderar de två matcherna, 2-1 mot Botswana och 1-1 mot Sydafrika, vill jag dock lyfta fram tre unga spelare som Erik Hamrén kan få glädje av redan i år.

  • Örebros Michael Almebäck, 22, kan bli backlinjens nye ledare när Olof Mellberg och Daniel Majstorovic slutar. Han är exceptionellt snabb och läser spelet bra, en auktoritet både i luftspelet och på marken.
  • Helsingborgs Alexander Gerndt, 24, har förutsättningar att bli ett intressant anfallsalternativ. Han är oförutsägbar och därmed svårmarkerad, eftersom han har så många variationer i sitt spel och sina avslutningar.
  • IFK Göteborgs Sebastian Eriksson, 22, har samma attityd som Håkan Mild och spelar nu med en kontrollerad aggressivitet. Han kan dessutom slå öppnande passningar med precision och tajming.

Några ord om Hamréns två erfarna spelare, Anders Svensson och Tobias Hysén. Anders är fortfarande en centralfigur, en ledare som vet vad han ska göra redan innan han får bollen och som därför snabbt kan skapa spelmöjligheter med till synes enkla medel. Tobias kan spela på båda kanterna och längst fram i anfallet och är således en användbar truppmedlem, Med tanke på konkurrensen har han störst chanser att platsa som yttermittfältare, men han kan också vara en bra anfallsinhoppare i ett kontringsspel.

Erik Hamrén ska ta ut en stor trupp till landskamperna på Cypern inom kort.Nästa uppgift för Erik Hamrén blir de två landskamperna på Cypern den 8-9 februari, då Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Olof Mellberg, Kim Källström och alla de andra utlandsproffsen ansluter sig till landslaget.
Mycket kan hända före, under och efter de där dagarna på Cypern, men jag tror att följande spelare är aktuella när Hamrén tar ut truppen till årets första EM-kvalmatch, mot Moldavien på Råsunda den 29 mars.

Målvakter:
Andreas Isaksson, Johan Wiland.
Högerbackar:
Mikael Lustig, Adam Johansson.
Innerbackar:
Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Michael Almebäck.
Vänsterbackar:
Behrang Safari, Oscar Wendt.
Innermittfältare:
Anders Svensson, Kim Källström, Pontus Wernbloom, Rasmus Elm, Sebastian Eriksson.
Yttermittfältare:
Sebastian Larsson, Christian Wilhelmsson Emir Bajrami, Tobias Hysén.
Anfallare:
Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Ola Toivonen, Marcus Berg, Alexander Gerndt.

Erik Hamrén har använt Zlatan som topp i 4-2-3-1-systemet, men jag kan tänka mig ett alternativ, nämligen att låta Zlatan få den roll som Ola Toivonen haft och satsa på Johan Elmander längst fram. En sådan förändring skulle kunna ge oss ett bättre djupledsspel och större möjligheter att komma in bakom motståndarnas backlinje. Zlatan vill möta uppspel och styra anfall och Johan trivs bäst som toppforward.
Väst att testa på Cypern, kanske?

Upplagt av: Stefan Thylin