Thylin: "Örebro ett lag för toppen"

Stefan Thylin tror Örebro har chans att vara ett lag för toppstriden.

Potentiella guldlag? Malmö FF förstås, storfavoriten med de överlägsna resurserna. IFK Norrköping de regerande mästarna, lika bra som i fjol. AIK och IFK Göteborg, alltid med i diskussionen. Och Örebro SK, kanske på väg att göra den bästa säsongen i klubbens 108-åriga historia.

Så här dagarna före EM–uppehållet kan vi konstatera att GIF Sundsvall är den stora positiva överraskningen i Allsvenskan. Roger Franzéns lag, nykomling förra året, har bara förlorat tre matcher och spelat en attraktiv och effektiv fotboll. 2-1 borta mot Malmö FF, 3-1 mot Örebro och 5-0 mot Östersund – mål av Runar Sigurjonsson, 2, Pa Amat Dibba, Noah Sonko Sundberg och Stefan Silva – är resultat som inger respekt.

Thylin tycker till...Jag tror dock inte att Giffarna kan blanda sig i höstens toppstrid. Det kan däremot Örebro. ÖSK har tagit 16 poäng på de sju senaste matcherna och utstrålar självförtroende och spelglädje. Astrit Ajdarevic får rubrikerna, med all rätt; hans vänsterfot kan skapa chanser av ingenting. Astrit slår öppnande 40-meterspassningar med ljuvlig precision och tajming. Hans teknik och blick för spelet är fascinerande. Daniel Gustavsson, Karl Holmberg, Robert Åhman Persson och Maic Sema är andra framträdande spelare, som bidragit till att Örebro nu ser ut att vara lika bra som för 22 år sedan.

1994 var året då Sverige grävde guld och vann brons i USA – och Örebro blev tvåa i Allsvenskan. ÖSK var faktiskt mästare en kvart före slutet i sista omgången, tack vare bättre målskillnad än IFK Göteborg. Men så gjorde Blåvitts Mikael Martinsson 2-1 mot Malmö FF och det blev ett guldmål. Så här slutade toppstriden:

1. IFK Göteborg 54 poäng
2. Örebro 52 poäng,
3. Malmö FF 49 poäng.

Det året hade ÖSK profiler som Arnor Gudjohnsen, Eidurs pappa, ni vet, Miroslaw Kubisztal, Christer Fursth, Lars Zetterlund, målvakten Anders Karlsson, Hlynor Stefansson, Thomas Andersson, Magnus Powell och en ung Mattias Jonsson. Tränare: Sven "Dala" Dahlkvist, som fick Guldbollen tio år tidigare.

2010 slutade Örebro på tredje plats, 15 poäng efter Malmö FF och 13 efter Helsingborg. 20-årige Astrit Ajdarevic gjorde fem mål på 13 matcher innan han flyttade till IFK Norrköping; John Alvbåge vaktade målet och Michael Almebäck var dominant i mittförsvaret. Playmakern Nordin Gerzic, veteranen Magnus Kihlberg, Alejandro Bedoya, Markus Astvald och lånet Paulinho Guará satte också sin prägel på denna säsong.

1961 är ett annat minnesvärt år i Örebros fotbollshistoria. ÖSK blev fyra och därmed bronsmedaljör som nykomling. Med legendaren Orvar Bergmark som lagkapten, Orvar som utsågs till VM:s bäste högerback 1958 och som spelade 94 landskamper innan han blev förbundskapten 1966. Orvar var känd och respekterad som försvarsspelare, men 1950 var han högerinner i Allsvenskans yngsta anfallskvintett genom tiderna, Örebros s k Babykedja. I en match mot Malmö FF ställde ÖSK upp med följande ynglingar längst fram: Pelle Thörner, Orvar Bergmark Gillis Canderyd, Leif Fouchenette och Sven-Olof Askerblom. Snittålder: 18 år och 10 månader.

Gentlemannen Orvar Bergmark avled den 10 maj 2004, saknad av många i Fotbolls-Sverige. Tänk om Örebro SK skulle hedra hans minne genom att vinna Allsvenskan för första gången?

Kollektivt försvarsspel i EM

Det är inte troligt att någon av våra backar blir uttagen i ett All Star Team efter EM, men det väsentliga är att det kollektiva försvarsspelet fungerar tillfredställande. Det är i själva verket en förutsättning för att Sverige ska gå vidare från grupp E.

Backlinjen måste vara synkroniserad, men försvarsspelet är en angelägenhet för hela laget, över hela planen. Det gäller att styra motståndarnas uppspel, täcka ytor, försöka vinna bollen så tidigt som möjligt. Mot Slovenien och Wales hoppas jag få se en fortsättning på det spel och den attityd som landslaget visade i play off-matcherna mot Danmark, samma målmedvetna entusiasm och arbetsvilja, med Zlatan Ibrahimovic som härförare.

När U 21-landslaget blev europamästare i fjol var Oscar Hiljemark en av vägvisarna. Han imponerade både på och utanför planen och han har nu chansen att spela sig in i Erik Hamréns startelva. Oscar är en intelligent mittfältare som löper från straffområde till straffområde och han har den där vinnande kombinationen av självförtroende och ödmjukhet. Precis som Orvar Bergmark.

Senaste nytt: Krönikor

Upplagt av: Stefan Thylin