Thylin: "En premiär som väcker känslor"

Göteborg-Malmö

IFK Göteborg-Malmö FF, tvåan mot ettan i Maratontabellen, 18 respektive 19 SM-guld, Mattias Bjärsmyr mot Markus Rosenberg, 35 000 åskådare på Ullevi.
Allsvenskan 2017 får en kickstart, en premiär som väcker känslor och skapar förväntningar.
Det är ovissheten som kittlar oss. Det är den som gör Allsvenskan intressant.

Är IFK Göteborg bättre än vad tipsen antyder? Är Malmö FF lika bra som en överväldigande majoritet av alla tippare tror?
Allsvenskan avgörs inte i första omgången, men vi kan få en antydan till svar.

Thylin tycker till...Malmö FF har vunnit Allsvenskan fem gånger på 2000-talet och har ekonomiska resurser som ingen annan klubb är i närheten av. För vissa lag kan det kännas betungande att vara favorit, men för MFF har de kraven alltid varit naturliga och stimulerande.
– Guld tar man, silver får man, som Hövdingen Eric Persson brukade säga.

Nu är Jo Inge Berget skadad och det innebär förmodligen att Pawel Cibicki får spela bredvid Markus Rosenberg i anfallet. Alla som såg Cibicki göra succé i Jönköping förra året vet att han kan avgöra matcher mot vilka lag som helst.

Jag är nyfiken på mittbacken från Gent, Lasse Nielsen, MFF:s enda nyförvärv, och 18-åringen Mattias Svanberg, som kan få sitt definitiva genombrott i år. Anders Christiansen var en av Allsvenskans bästa spelare innan han blev skadad i fjol och nu är han på god väg tillbaka, kanske inte redo för 90 minuter ännu, men en högkvalificerad inhoppare.

IFK Göteborg tillhör för en gångs skull inte favoriterna inför säsongen, till största delen beroende på den ekonomiska situationen, och insatserna under försäsongen har varit av skiftande kvalitet. Jörgen Lennartsson försöker nu vända det till något positivt genom att skapa en vi-mot-resten-av-Sverige-attityd – och varför inte börja med en seger mot mästarna?

Tobias Hysén är fortfarande Blåvitts säkraste avslutare, men av naturliga skäl inte lika snabb som för fem år sedan. Om Blåvitt spelar 4-2-3-1 väljer Jörgen kanske att starta med den starke bollmottagaren Mikael Boman längst fram.

Väljer Jörgen Lennartsson att starta med Mikael Boman mot MFF?Kreatören Mads Albaek är en nyckelspelare i offensiven och det ska bli spännande att se om han kan utveckla ett vinnande samarbete med nyförvärvet Mix Diskerud. Sören Rieks är alltid en potentiell matchvinnare, Mattias Bjärsmyr en ledargestalt i backlinjen och Pontus Dahlberg, 18, en mycket intressant målvaktstalang.

Det är här och nu som gäller under 90 minuter i premiären, men eftersom matchen spelas på den stora arenan i Göteborg finns det anledning att göra tillbakablickar.

1982 och -87 års blåvita UEFA-cupmästare kommer att hyllas före avspark. 2 x Glenn, Strömberg och Hysén, är upptagna av jobb i England, men nästan alla de andra ska kliva in på den plan där de vann sina stora framgångar, favoriter som Torbjörn Nilsson, Tord Holmgren, Tommy Holmgren, Jerry Carlsson, Conny Karlsson, Ruben Svensson, Thomas Wernerson, Stig Fredriksson, Stefan Pettersson, Peter Larsson och Dan Corneliusson.

Om några av Malmö FF:s bragdmän från 1979 kommer till Ullevi vet jag inte, men visst finns det anledning att påminna om de spelare som mötte Nottingham Forest i Europacupfinalen: Jan Möller – Roland Andersson, Magnus Andersson, Kent Jönsson, Ingemar Erlandsson – Robert Prytz, Staffan Tapper, Anders "Puskas" Ljungberg, Jan-Olof Kinnvall – Tore Cervin, Tommy Hansson. Inhoppare: Claes Malmberg, Tommy Andersson.

Jan-Olof Kinnvall i duell med Trevor Francis i Europacupfinalen 1979.Nottingham Forest vann med 1-0 – Trevor Francis nickade in segermålet – men MFF belönades med bragdguldet för sin historiska prestation. Hur hade finalen slutat om tränaren Bob Houghton kunnat ställa upp med Bosse Larsson och Roy Andersson och om Staffan Tapper inte blivit skadad på träning dagen före matchen? Det får vi aldrig veta.

Nya Ullevi, eller kort och gott Ullevi, fyller 60 år 2018. Arenan står numera tom och öde under större delen av året, men vi har upplevt många publikfester där. Här är några av dem.

  • Invigningen den 29 maj 1958, veckan före VM-slutspelet: Sverige-Göteborgs-Alliansen 2-2. Gunnar Gren och Lennart "Nacka" Skoglund målskyttar för landslaget, Rune Börjesson och Bertil "Bebben" Johansson för Göteborgs-Alliansen. Publiksiffra: 50 989.
  • VM-matcherna England-Sovjet 2-2, Brasilien-England 0-0, Brasilien-Sovjet 2-0 och semifinalen Sverige-Västtyskland 3-1 sågs av totalt 191 000 personer, ett publiksnitt på 47 750. Och det var på Ullevi en 17-åring vid namn Pelé gjorde sitt första VM-mål, 1-0 i kvartsfinalen mot Wales.
  • Den 3 juni 1959 slogs alla tiders publikrekord i Allsvenskan: 52 194. Nykomlingen Örgryte besegrade de regerande mästarna IFK Göteborg med 3-0, efter två mål av Rune Börjesson och ett av Agne Simonsson.
  • Derbyt Gais-Blåvitt lockade 50 374 åskådare i maj 1976. I div. 2! Blåvitt vann med 3-1 och Torbjörn Nilsson gjorde två mål.
  • Totalt 136 000 såg IFK Göteborgs UEFA-cupmatcher mot Valencia, Kaiserslautern och Hamburger SV 1982, över 45 000 åskådare i snitt.
  • När IFK Göteborg säkrade sitt senaste SM-guld i oktober 2007, 2-0 mot Trelleborgs FF i sista omgången, var publiksiffran 41 471.

Nu ser vi fram emot en galapremiär med två av Allsvenskans giganter på planen – och med 35 000 på läktarna.

Upplagt av: Stefan Thylin