Thylin om framstående ungdomar

Kingsley Sarfo
Kingsley Sarfo.

Vi får inte se dem i Allsvenskan tillräckligt länge, men vi kan förhoppningsvis glädjas åt deras företagsamhet några månader till. Jag tänker på ungdomarna som sätter sin prägel på vår högsta serie, spelare som Kingsley Sarfo, Sead Haksabanovic och Pawel Cibicki. Hoppas att de hamnar i rätt miljöer när, inte om, de flyttar utomlands.

Jag hade funderat på att skriva om Malmö FF:s ryck i toppen, om Kalmar FF:s usla försvarsspel, om IFK Norrköpings formsvacka och om AIK:s utsatta läge. Ni vet vad som hände: både Norrköping och AIK vann och Kalmar FF höll naturligtvis nollan mot MFF. Välkomna till Allsvenskan 2017.

Det enda vi med säkerhet vet så här långt är att IFK Göteborg gör mål på stopptid, att spelarna gör fler fel än domarna och att Kingsley Sarfo kan dribbla av fem man i en duschkabin, om han av någon anledning skulle vilja det.

Sarfo, ja; han är en av de unga spelare som gjort avtryck i Allsvenskan denna vintervår. Han lyste visserligen inte så intensivt mot AIK, men hade dessförinnan gjort tre mål och visat upp en teknisk repertoar som torde intressera åtskilliga klubbar ute i Europa. Ingen lär bli chockad om 22-åringen lämnar Sirius och Sverige till sommaren.

Andra ungdomar som på olika sätt imponerat i den allsvenska inledningen:

  • En trio MFF-are, Pawel Cibicki, 23, Erdal Rakip, 21, och Franz Brorsson, 21. Cibicki fick självförtroende under året med Jimmy Thelin i Jönköping och hans bicycleta mot GIF Sundsvall kan bli utsedd till Årets mål. Rakips kreativitet och skicklighet skapar spelmöjligheter och Brorsson är på väg att bli en dominant innerback.
  • Sead HaksabanovicSead Haksabanovic, Halmstads extremt talangfulle mittfältare, som fyller 18 år om några dagar. Hans bollkontroll och balans är fascinerande och frågan är inte om, utan när han tar steget ut i Europa. Jag hoppas att han inte går för tidigt, men inser motvilligt att det är pengar och agenter som styr.
  • IFK Norrköpings Niclas Eliasson, 22, och Filip Dagerstål, 20. Niclas har en utsökt känsla i vänsterfoten och kan skapa chanser från båda kanterna; Filip har gjort två mål och tagit flera kliv i rätt riktning, både bildligt och bokstavligt.
  • Pontus Dahlberg, IFK Göteborgs 18-årige målvakt, som visat samma kvaliteter som en lika ung Andreas Isaksson demonstrerade i slutet av 90-talet. Lika lugn och trygg, lika reaktionssnabb. Ett annat blåvitt namn att lägga märke till: innerbacken August Erlingmark, 18, som gjorde ett imponerande debutinhopp mot Hammarby. Låter efternamnet bekant? Tja, pappan heter Magnus.
  • Jesper KarlssonElfsborg brukar alltid presentera spännande begåvningar. Här är två i den långa raden: Jesper Karlsson, 18, nyförvärvet från Falkenberg, och Simon Olsson 19. Magnus Haglund har sagt att Simon kan bli A-landslagsman så småningom och Jesper är ungefär lika talangfull.
  • Peter Wilson, 20, GIF Sundsvall. En potentiell matchvinnare som gjorde mål i första och senaste omgången.

Malmö FF leder serien och är fortfarande storfavorit, men det går att störa Magnus Pehrssons lag; det har IFK Göteborg, Kalmar FF och Djurgården visat. Kalmar hade släppt in 12 mål på fyra matcher, men mot MFF var försvarsspelet disciplinerat och välorganiserat. Tråkigt? Inte alls. Det är inte primitivt att utgå från förutsättningarna och sedan följa matchplanen. Det är fotboll.

Göteborgskamraterna är obesegrade, precis som Malmö FF, men kan naturligtvis inte spela oavgjort i varje match om de vill vara med och konkurrera i toppen. Blåvitt får slita hårt för sina mål och har nu tryckt in kvitteringar i slutsekunderna två gånger i rad. Det är inget fel på inställningen och arbetsviljan, men kvalitén i de avgörande momenten är inte tillräckligt bra.

Av nykomlingarna har Sirius bäst förutsättningar att etablera sig som ett b r a allsvenskt lag. Kim Bergstrand överger inte den spelstil som tagit Sirius så här långt och om hans spelare får en anständig plan att spela på kan de rulla ut många motståndare.

Det var inte lika roligt senast Sirius spelade i Allsvenskan, 1974. Då var nedflyttningen klar redan tre omgångar före slutet och det var ingen folkfest när sista årets sista match spelades på Studenternas. 0-6 mot Gais. Publiksiffra 512.

Det var inte bättre förr, i alla fall inte i Uppsala.

Senaste nytt: Allsvenskan

Upplagt av: Stefan Thylin