Thylin: Inte kan väl MFF bli bäst någonsin?

Kan Malmö FF slå sig själva, det frågar sig krönikören Stefan Thylin.

Malmö FF har inte vunnit Allsvenskan ännu, men många undrar redan: vem blir tvåa – och hur många poäng tar mästarna?
Ingen blir chockad om MFF spelar hem guldet, men jag tror inte att årets lag kan slå klubbrekordet. Det är nämligen oslagbart. Väl?

Vi kan tala om tur och otur och stolpe in och stolpe ut, men till slut vinner nästan alltid det bästa laget – och Allsvenskans bästa lag heter Malmö FF.
Östersund prickade stolpen innan Erdal Rakip rullade in 2-1, men Graham Potter konstaterade sportsligt och generöst:
- MFF var bättre sett över 90 minuter.

Sett över en hel säsong lär Malmö FF också vara bäst, om klubben och laget kan hantera de intensiva sommarveckorna, då kvalet till Champions League inleds.

MFF har gjort segermål i slutminuterna i fyra av de fem senaste matcherna. Mot Elfsborg nickade Jo Inge Berget in 2-1 på stopptid och nu var det alltså Erdal Rakips tur.
Tur och tur, förresten; det är ingen tillfällighet att MFF gör sena vinstmål. Det är en demonstration av styrka, självförtroende och skicklighet.

Även uddamålssegrar är värda tre poäng och de regerande mästarnas enda nolla återfinns i förlustkolumnen. När drygt en fjärdedel av säsongen är avverkad kan vi beskriva serien så här: Allsvenskan under MFF är ovanligt jämn, med den inspirerade och inspirerande nykomlingen Sirius som utropstecken.

Inget av de förföljande lagen är dock i närheten av MFF:s resurser. Matchvinnaren Rakip började på bänken mot Östersund, liksom Alexander Jeremejeff, och Magnus Wolff Eikrem spelade inte en minut. Magnus Pehrsson kunde dessutom glädja sig åt att Oscar Lewicki närmar sig landslagsformen igen.

Avstängningar och skador drabbas alla av, men ingen klubb har bättre förutsättningar att klara sådana påfrestningar än Malmö FF.
Storfavoriterna har hittills motsvarat kraven och förväntningarna och inget tyder på att de kommer att hamna i en djup formsacka. Men – de kommer inte att överträffa alla tiders mest överlägsna mästare.

Det sägs att rekord är till för att slås, men jag tror aktiskt att d e t rekordet är oslagbart. Om min gamle kompis och kollega Calle Palmér levt hade han kunnat berätta för Markus Rosenberg att allt var bättre förr. Med glimten i ögat och ett skrockande skratt, förstås.
Nej, inte ens Malmö FF lär kunna överträffa Malmö FF och då talar jag om årgången 1949-50.

Titta på den här tabellraden:

22 20 2 0 82-21 42

Inte en enda förlust och nästan fyra mål i snitt per match. Om en seger varit värd tre poäng på den tiden hade MFF tagit 62 poäng och slutat 23 poäng före tvåan Jönköping. Det suveräna guldlaget innehöll spelare som Calle Palmér, Egon Jönsson, Sven Hjertsson, Ingvar Rydell, Stellan Nilsson, Kjell Rosén, Erik Nilsson och Ingvar Gärd.

Sedan trepoängssystemet infördes i Allsvenskan 1990 är IFK Göteborg årgång 1996 det mest överlägsna mästarlaget. Blåvitt slutade då tio poäng före tvåan Malmö FF och profilerna hette Thomas Ravelli, Niclas Alexandersson, Andreas Andersson, Jesper Blomqvist, Mikael Nilsson, Teddy Lucic och Magnus Erlingmark, för att nu nämna några.

1982-92 korades mästarna efter slutspel och mästerskapsserie och grundseriens poäng under den perioden är därför inte relevanta i de här jämförelserna.
Så här ser den högst relevanta statistiken ut.

De mest överlägsna mästarna under de år som en seger var värd två poäng:
Malmö FF 1949-50, 15 poäng före Jönköping
Malmö FF 1950-51, 9 poäng före Råå
Malmö FF 1974, 9 poäng före AIK
Elfsborg 1938-39, 9 poäng före AIK
AIK 1936-37, 9 poäng före Sleipner
IFK Norrköping 1956-57, 7 poäng före Malmö FF
IFK Norrköping 1960, 7 poäng före IFK Malmö
Malmö FF 1977, 7 poäng före Elfsborg

De mest överlägsna mästarna under de som en seger varit värd tre poäng:
IFK Göteborg 1996, 10 poäng före Malmö FF
Djurgården 2003, 7 poäng före Hammarby
Djurgården 2002, 6 poäng före Malmö FF
Malmö FF 2014, 6 poäng före IFK Göteborg
Malmö FF 2016, 6 poäng före AIK

Kan 2017 års guldlag sluta 23 poäng före närmaste konkurrent?

Naturligtvis inte. Calle Palmér och hans vänner får behålla sina platser i rekordböckerna.

Upplagt av: Stefan Thylin