Thylin: Slutar AIK bakom MFF i Allsvenskan?

Stefan Thylin tippade AIK i Allsvenskan innan säsongen och ser ingen anledning till att revidera det - särskilt inte med tanke på rutinen som finns.

Vilka blir tvåa? Kan någon i bottentrion hota lagen ovanför i tabellen? Se där ett par intressanta frågor nu när drygt halva säsongen är avverkad.
Vi hoppas att Östersund och AIK fortsätter att vinna i Europa. Vi vet att Malmö FF blir mästare. Väl?

Det omedelbara, om än inte permanenta, utträdet ur den europeiska fotbollsgemenskapen var förstås en besvikelse och missräkning för Malmö FF, men mästarna hade inga problem med att återvända till den allsvenska vardagen.

Pa Konate ska visserligen flytta till italienska Spal, men MFF har ändå en trupp som ingen klubb kan konkurrera med. Det räcker att nämna de två inhopparna mot Jönköping: Markus Rosenberg och Magnus Wolff Eikrem. En hel och frisk Rosenberg är fortfarande Allsvenskans bäste forward, enligt min uppfattning, och Wolff Eikrem har en utsökt känsla i fötterna.

Thylin tycker till...

Lägg därtill att Oscar Lewicki och Erdal Rakip var avstängda utan att det märktes i spelet och ni förstår kanske vad J-Södras tränare Jimmy Thelin menade när han sa att MFF har två allsvenska lag i sin trupp. Okej, många matcher återstår, men det finns inget som talar för att Malmö FF ska kollapsa i höst.

Vilket lag blir i så fall tvåa?

Mitt tips före säsongen var AIK och jag ser just nu ingen anledning att ändra uppfattning, även om ett halvt dussin lag trängs på övre halvan: AIK, Djurgården, Sirius, IFK Norrköping, Östersund och Elfsborg.

AIK vann bara en av de fyra första matcherna, men har därefter en förlust på elva omgångar. Rikard Norlings lag har hållit nollan åtta gånger och det beror till viss del på att Oscar Linnér är en talangfull målvakt, men framförallt på att försvarsspelet är stabilt. AIK saknar inte erfarenhet: Nils-Eric Johansson, Per Karlsson, Stefan Ishizaki och Henok Goitom, en kvartett som kan skapa trygghet och göra avgörande insatser.

Det ser ut som om kampen undan nedflyttning står mellan Athletic Eskilstuna, Halmstad och Kalmar FF, men lagen ovanför kvalstrecket kan inte känna sig säkra ännu.
Låt oss titta på de sex lagen i botten, så som tabellen ser ut i dag:

  • Blåvitt har på kort tid blivit en gråvit klubb, som tvingas till kortsiktiga lösningar på grund av dålig ekonomi och som ansåg sig ha råd att sparka en av Sveriges bästa lagbyggare. Jag tror inte att Göteborgskamraterna blir indragna i bottenstriden, men frågan är vart de tar vägen nästa år.
  • Jönköpings Södra har bara tagit fyra poäng på nio matcher; fem förluster och fyra oavgjorda. Senaste segern: mot Eskilstuna den 7 maj. Anton Cajtoft kan kanske göra de räddningar som innebär att J-Södra slipper kvala?
  • GIF Sundsvall gick från 0-2 till 2-2 mot Halmstad, men lyckades sedan inte utnyttja ett numerärt överläge. Giffarna slog Örebro borta den 17 maj, men förlorade därefter fem matcher i rad och har fortfarande både defensiva och offensiva brister.
  • Det återstår att se om nygamle tränaren Nanne Bergstrand och nyförvärven Erton Fejzullahu, Romario Rodrigues och Jonathan Ring kan lyfta Kalmar FF. 2-0 mot AFC var under alla förhållanden en efterlängtad seger.
  • Halmstads nyförvärv Johan Oremo gjorde ett fantastiskt mål från egen planhalva, men HBK jagar fortfarande säsongens andra seger. Minns ni den första och hittills enda vinsten? 1-0 mot Östersund i premiären den 1 april.
  • Den historiska segern mot Kalmar FF härom veckan gav Eskilstuna hopp om ett fortsatt liv i Allsvenskan, men Michael Jolley vet vad som krävs för att Allsvenskans lag nummer 64 inte ska bli en parentes: organisation, hårt arbete – och gärna ett och annat mål.

Till sist: På den allsvenska upptaktsträffen i våras talade Elfsborgs tränare Magnus Haglund mycket och varmt om mittfältstalangen Simon Olsson. Jag tycker inte att Simon är så bra som Magnus påstod. Han är ännu bättre. En enastående begåvning.

Upplagt av: Stefan Thylin