Thylin om Malmös guld och Sveriges playoff

Thylin tycker till

Att Malmö FF är Sveriges bästa fotbollslag visste vi redan före säsongen och nu kan vi officiellt gratulera MFF och Magnus Pehrsson till SM-guldet, trots att tre omgångar återstår.
Att Sverige skulle bli tvåa i sin grupp visste vi inte när kvalet inleddes i fjol, men om en månad kan Janne Andersson förhoppningsvis börja planera en resa till Ryssland. Italien, en mardröm? Nej, en spännande utmaning.

Först av allt och än en gång: grattis Malmö FF!

MFF har fostrat många vinnare genom åren: Calle Palmér, "Kajan" Sandell, Prawitz Öberg, Ingvar Svahn, Krister Kristensson, Roy Andersson och hans söner Patrik och Daniel, Staffan Tapper, Bosse Larsson, den störste av dem alla, "Puskas" Ljungberg, Thomas Sjöberg, Janne Möller, Jonas Thern, Stefan Schwarz, Martin Dahlin och…tja, det räcker kanske?

Har jag glömt Zlatan Ibrahimovic? Inte alls, men Zlatan blev aldrig mästare i MFF.

Markus RosenbergMarkus Rosenberg har samma egenskaper som flera av de ovan nämnda – skickligheten, tjurigheten, respektlösheten, viljan att köra över alla motståndare – och han är därmed en ypperlig traditionsbärare i en annars föränderlig fotbollsvärld.

Att "Mackan" bestämt sig för att fortsätta åtminstone ett år till är en av flera anledningar till att MFF blir storfavorit även nästa säsong. Vi har visserligen lärt oss att förutsättningarna kan ändras snabbt, men just nu finns det ingen klubb som kan konkurrera med de 20-faldiga mästarna, vare sig på eller utanför planen.

MFF har vunnit fem guld på åtta år och kan fortsätta att dominera Allsvenskan, även om Erdal Rakip, 21-åringen som redan har fyra SM-guld, Anton Tinnerholm, Oscar Lewicki, Jo Inge Berget och/eller Magnus Wolff Eikrem, som alla har utgående kontrakt, bestämmer sig för att flytta. Sportchefen Daniel Andersson började säkert planera spelåret 2018 för länge sedan och han har resurser att värva de spelare klubben behöver.

Malmö FF årgång 2017 är bevisligen ett väl fungerande l a g utan påtagliga svagheter. Bäst av alla i detta ljusblåa kollektiv: Anders Christiansen, den mångsidige mittfältaren, enligt min uppfattning Årets Spelare i Allsvenskan. I andra halvlek mot IFK Norrköping klev han fram när MFF som bäst behövde honom, spelade fram Carlos Strandberg till 1-1, låg bakom Lasse Nielsens 2-1 och avgjorde sedan matchen definitivt med sitt 3-1-mål.

Kingsley Sarfo, Alexander Jeremejeff, Carlos Strandberg och 18-årige Mattias Svanberg kan troligen ta flera steg framåt i sina karriärer nästa år. Vi lär dessutom få lära oss namnen på några talanger från den egna akademin och det ska bli intressant att se vilka nyförvärv Daniel Andersson kommer att presentera så småningom, förutom Erik Larsson från GIF Sundsvall.

Misslyckandet i kvalet till Champions League i somras var en besvikelse, men nästa år får MFF en ny chans att nå gruppspelet och därmed miljonerna.

Hur stora chanser har Sverige att nå VM-slutspelet? Den spontana reaktionen efter play off-lottningen var….neeeej, vilken mardröm!

Och visst, det finns onekligen lättare motståndare i fotbollsvärlden än Italien, som blivit världsmästare fyra gånger, senast 2006, och som medverkat i 18 av 20 VM-slutspel, ett land och ett lag som kan hantera krävande situationer. Men kom ihåg att italienarna blev utslagna tidigt både 2010 och 2014 och att de inte sett skräckinjagande ut det senaste året.

Gian Piero VenturaItalien slutade fem poäng efter suveräna Spanien i kvalgrupp G, vars övriga lag var Albanien, Makedonien, Israel och Liechtenstein. Det var inget fiasko, men förbundskapten Glan Piero Ventura fick hård kritik efter flera av kvalmatcherna.

Det blir givetvis svårt att göra mål mot Buffon, Chiellini och Bonucci, men inget lag kan känna sig säkert på Friends. Målskillnaden 18-2 på fem kvalmatcher inger respekt.

Ni minns säkert senaste mötet mellan de två länderna, i EM förra året: 1-0 till Italien, mål av Eder i 88:e minuten. Åtta av de spelare som var med i den matchen är aktuella i dag: Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Marcus Berg och John Guidetti.

Vilka måste vara i toppform för att Sverige ska lyckas? Svaret är enkelt: alla.

Sverige blev tvåa i gruppen tack vare koncentrerade kollektiva insatser, bortsett från bortamatcherna mot Bulgarien och Holland. Alla gjorde sitt jobb. Ingen fuskade. Försvarsspelet var välorganiserat. Målskyttet var fördelat på många fötter.

Jag är kanske naiv och optimistisk i överkant, men det är roligt att gå emot den allmänna uppfattningen.

Sverige är ingen drömmotståndare. Italien är ingen mardröm.

Upplagt av: Stefan Thylin