Thylin: "Möjligheterna finns"

Sebastian Larsson - Girogio Chiellini.

Risken: att missa ett VM-slutspel för tredje gången i rad, en historiskt negativ svit.
Chansen: att bli ett bragdlag, att göra den bästa prestationen i de svenska VM-kvalens historia.
Möjligheterna finns och 1-0 är ett bra resultat att ta med sig till San Siro.

Thylin tycker till...Låt mig börja med den negativa aspekten. Sverige har aldrig missat tre VM-slutspel i rad, men vi har faktiskt misslyckats i tre raka kval, inför mästerskapen 1954, -62 och -66. 1958 var Sverige värdnation och behövde därför inte kvala och ja, ni minns kanske att vi gick till final mot Brasilien det året.

Om Sverige nu slår ut Italien i playoff rankar jag det som den bästa blågula kvalinsatsen genom tiderna.

Kom ihåg hur det såg ut för drygt ett år sedan. Sverige hade spelat 270 minuter utan att göra ett enda mål i EM – irländaren Ciaran Clarks självmål var den enda framgången – och efter turneringen meddelade Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson att de slutade i landslaget.
Om någon där och då hade sagt att spelare som Ola Toivonen, Marcus Berg, Sebastian Larsson och Jakob Johansson skulle kunna skjuta Sverige till VM i Ryssland 2018 hade vi inte ens skrattat.

Janne Andersson gick in i kvalet, mot EM-tvåan Frankrike och 2014 års VM-trea Holland, med en blandning av internationellt oprövade spelare och erfarna spelare som ansågs ha sina bästa år bakom sig.
Det var utomordentligt imponerande att bli tvåa i denna grupp och nu står Janne här, två matcher från VM-slutspelet, 180 minuter plus eventuell förlängning i Milano, mot en nation som inte missat ett VM-slutspel sedan 1958, ett landslag med exceptionella traditioner och meriter, världsmästare 2006 och EM-finalist 2012, om vi nu ska hålla oss till det senaste decenniet.

Italien är naturligtvis favorit, men favoriter vinner inte alltid och Sverige har i dag ett lag som inte är beroende av en enskild spelares dagsform. Vi har spelare som är beredda att arbeta för varandra och som inte slarvar med detaljerna.

En mot en vinner Italien förmodligen med 1l-0. Men elva mot elva kan Sverige vinna med 1-0 på Friends och i så fall blir returen mycket intressant.
Det viktigaste är, enligt min uppfattning, att hålla nollan hemma. Vi har ju lärt oss hur betydelsefulla bortamål kan vara i de här sammanhangen.

Underdogs. Janne Anderssons och Peter Wettergrens Sverige slår ur underläge.Det finns många anledningar att ha respekt för Buffon, Chiellini, Bonucci, De Rossi, Immobile och alla de andra i Gianpiero Venturas lag, men de förlorade med 3-0 mot Spanien och fick kritik efter 1-1 mot Makedonien och 1-0 mot Albanien. Sverige må vara underhund, eller underdog som det heter på ren svenska, men italienarna är inga övermänniskor.

Ni kan vara säkra på att Janne Andersson och Peter Wettergren noggrant har förberett sina spelare hur de ska löpa för att skapa ytor mot Italiens trebackslinje. Om de sedan lyckas när det verkligen gäller återstår att se, men möjligheterna är lika stora som riskerna. Förhoppningsvis större.

Alla är nyckelspelare den här kvällen, eftersom alla måsta göra sitt jobb, och något fredagsmys förväntar jag mig inte.
Albin Ekdal har kreativa egenskaper som kan bli avgörande, men om han inte är hundraprocentigt kurant ska han inte spela. Sverige har inte råd att ställa upp med 90-procentiga spelare.
Hur starkt är Victor Nilsson Lindelöfs självförtroende? Frågan är befogad efter de uppmärksammade misstagen i Manchester United, men jag är övertygad om att dagarna med Janne och Peter har gjort Victor gott. Han har inte plötsligt blivit en dålig försvarsspelare och han kan känna sig trygg bredvid kapten Granqvist.

En historisk prestation, hoppades jag på i inledningen av denna krönika. Låt oss göra en liten jämförelse med tidigare framgångsrika VM-kval.

 • 1933:
  Segrar mot Estland och Litauen, enkelmöten. Det räckte.
 • 1937:
  Segrar mot Finland och Estland, 0-5 mot Tyskland. Sverige och Tyskland till VM.
 • 1949:
  Endast en motståndare: Irland, 3-1 både hemma och borta. Hat trick av Calle Palmér i Dublin. Året efter tog Sverige brons i Brasilien.
 • 1968-69:
  Oktober 1969. Ove Kindvall uppvaktas efter 2-0 mot Frankrike. Kindvall fick sedan bragdguldet för sin insats i kvalet.Vann gruppen före Frankrike och Norge. Ove Kindvall gjorde båda målen i den avgörande 2-0-matchen hemma mot Frankrike.
 • 1972-73:
  Slutade på samma poäng som Österrike, före Ungern och Malta. 2-1 i omspelet mot Österrike i Gelsenkirchen. Roland Sandberg och Bosse Larsson, straff, gjorde målen på den snötäckta planen.
 • 1976-77:
  Vann gruppen före Schweiz och Norge. Ronnie Hellström, Björn Nordqvist och Bosse Larsson kunde se fram emot sina tredje VM-slutspel.
 • 1988-89:
  Till VM tillsammans med England, 0-0 i båda matcherna. Ni minns säkert Glenn Hyséns bragd på Wembley.
 • 1992-93:
  Till VM tillsammans med Bulgarien, före Frankrike, Österrike och Finland. 1994 vann Sverige bronsmatchen mot just Bulgarien med 4-0
 • 2000-01:
  Vann gruppen före Turkiet, som gick till playoff, Slovakien Azerbajdzjan, Makedonien och Moldavien. Sverige säkrade VM-platsen genom två mycket sena mål av Henrik Larsson och Andreas Andersson mot Turkiet.
 • 2004-05:
  Kroatien och Sverige till VM, slutade på samma poäng i gruppen, långt före trean Bulgarien och fyran Ungern.

Sedan dess har Sverige inte lyckats kvalificera sig till ett VM-slutspel. Är det dags nu?
1-0 i första matchen på Friends, Marcus Bergs nionde mål i detta kval. Ska vi säga så?

Upplagt av: Stefan Thylin