Thylin: "Sverige har ingen mardrömsmotståndare i play off"

Kan Sverige slå Holland? Ja. Kan Sverige vinna gruppen? Nja. Har Sverige någon mardrömsmotståndare i ett play off? Nej.
Janne Anderssons och Peter Wettergrens landslag har den balans och attityd som krävs för att nå VM-slutspelet.

Sverige ska förstås försöka vinna i Amsterdam för att ta chansen att passera Frankrike i tabellen. Jag tror i och för sig inte att Vitryssland kan chocka fotbollsvärlden i Paris, men vem vet, Didier Deschamps lag kanske kör fast precis som mot Luxemburg.Stefan Thylin tycker till

Sverige har i dag ett harmoniskt lag, ett lag som är i balans både taktiskt och mentalt. Alla är beredda att göra sitt jobb koncentrerat, både i anfall och försvar.
Ingen motståndare, inte Italien, inte Danmark, längtar efter att få spela på Friends, där Sverige tagit 13 poäng och gjort 18-2 mot Holland, Bulgarien, Vitryssland, Frankrike och Luxemburg i VM-kvalet.

Före den historiska segern mot Luxemburg – 8-0 är ett omöjligt resultat i internationell fotboll, som Hollands förbundskapten Dick Advocaat sa – bedömde och berömde jag Marcus Bergs och Ola Toivonens samarbete. De motsvarade, milt sagt, alla förväntningar i lördags och de kan spela avgörande roller även på Amsterdam Arena.

Janne Andersson bryr sig inte om att räkna och spekulera och ranka eventuella motståndare i november månads play off. Det gör han rätt i. Nästa match är alltid viktigast och nu gäller det att besegra Holland, en inspirerande uppgift.
Glöm allt prat om att Sverige har råd att förlora med sex mål. Kom ihåg att Sverige kan vinna gruppen om Frankrike åter får kramp i de avgörande momenten.

Visst kommer Holland att äga bollen i större utsträckning än vad Luxemburg gjorde, men det är inte själva bollinnehavet som är intressant, utan vad man gör när man har bollen. Håll ihop lagdelarna i defensiven, sätt press på motståndarnas mittbackar så fort tillfälle ges, var noggranna och målmedvetna; det finns inga hemligheter, ingen magi, bara hårt arbete – och glädje efter segrar.

Det finns lagkaptener och lagkaptener: spelare som får armbindeln tack vare sin status, lågmälda veteraner som inte behöver skrika för att åtnjuta respekt, utåtriktade personligheter som kan sprida god stämning, pådrivare och vägvisare som inte accepterar minsta tecken på slarv eller nonchalans.

Andreas Granqvist tillhör, som jag uppfattar honom, den senare kategorin. Han nöjer sig inte med att singla slant. Han är totalt engagerad i spelets alla faser, i 90 minuter plus stopptid. En idealisk ledare och representant för vårt nya landslag, dessutom en pålitlig straffskytt.

Det är förresten fascinerande att konstatera, oavsett vem som är förbundskapten eller lagkapten, att spelare som ansågs ha framtiden bakom sig i internationell fotboll nu kan få uppleva ett stort mästerskap nästa år. Marcus Berg och Ola Toivonen är två av dem, Sebastian Larsson och Jakob Johansson två andra. Sommaren 2016 trodde inte många att de skulle spela viktiga roller i dagens landslag.

Av detta bör vi lära oss att inte räkna bort spelare alltför hastigt och att många kan växa om förutsättningarna förändras.
Är jag naivt optimistisk? Sverige har ju inte kvalificerat sig ännu, eller hur? Nej, ingen vet hur två direkt avgörande matcher i play off kan sluta, men det finns en trygghet och ett självförtroende i Janne Anderssons lag och därför tror jag att den här resan kan sluta lyckligt.

Skulle Sverige missa VM i Ryssland bör Janne få förtroendet att fortsätta leda landslaget. Han är en pragmatisk lagbyggare som kan utnyttja de tillgängliga resurserna maximalt.
Om vi vill få positiva känslor inför slaget i Amsterdam kan vi alltid drömma oss tillbaka till den avslutande EM-kvalmatchen i oktober 2011. Sverige slog Holland med 3-2, efter mål av Kim Källström, Sebastian Larsson (jodå!) och Ola Toivonen (se där!).

Så här såg laguppställningen ut den kvällen: Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Anders Svensson, Kim Källström, Rasmus Elm – Ola Toivonen, Johan Elmander. Bland avbytarna: Andreas Granqvist.

Fem av de nämnda spelarna är med i dagens trupp: Lustig, som förmodligen aldrig varit bättre, Sebastian, Ola, Granqvist och Martin, som troligen får börja på bänken igen.
Låt oss hoppas på ett liknande resultat i Amsterdam. Och låt oss drömma om en fransk kollaps.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Stefan Thylin