Thylin: "Utrymmet för lagbyggare begränsas"

Det är paradoxalt: tränarnas makt minskar, men de får ta ett allt större ansvar för resultaten.
Tre förluster i rad? Sparka tränaren! Många betraktar det som ett bevis på handlingskraft, men jag tycker att utvecklingen är oroande.
Dagens elitfotboll präglas av cynism, egoism och kortsiktigt tänkande.

Peter Swärdh och Pelle Olsson i samspråk vid upptaktsträffen 2014.

Pelle Olsson och Peter Swärdh fick en vårsäsong på sig i Athletic Eskilstuna respektive Kalmar FF; sedan tog tålamodet slut. Jörgen Lennartsson, som kunde blivit förbundskapten om han inte varit lojal mot IFK Göteborg, fick i praktiken ta ansvar för Blåvitts dåliga ekonomi.

Tre aktuella exempel på den inställning och det sätt att arbeta som blivit rådande i allt fler klubbar.

Köp, sälj och låna spelare – och byt tränare om affärerna misslyckas.

Vi är ännu inte i närheten av det inofficiella världsrekord som innehas av Bill Lampton, en manager som fick sparken av Sheffield United efter tre dagar någon gång på 50-talet. Han sa adjö när han kom.

Eller vad sägs om den engelske tränare som blev kickad sedan hans lag förlorat tre lottade matcher.

Men allvarligt talat: utrymmet för lagbyggare med en humanistisk hållning tycks bli allt mer begränsat.

Några av de 71Den anrika göteborgsklubben GAIS, som kämpar för att hänga kvar i Superettan, har använt 71 spelare sedan 2015. 71 spelare på drygt två år.

- Det är inte optimalt, säger klubbchefen Erik Bergkvist och det kan jag hålla med om.

Vilken tränare kan organisera ett vinnande lag med sådana förutsättningar? Är det rätt att kräva bra resultat om det inte finns något som ens liknar kontinuitet i verksamheten?

Min avsikt är inte att hänga ut just GAIS; jag vill bara peka på en tendens som i längden är förödande och som inte för svensk fotboll ett enda steg framåt.

Jag inser att det blir allt svårare att behålla unga spelare, som lockas att flytta utomlands alltför tidigt, talanger som styrs av agenter, 20-åringar som får chansen att bli miljonärer men som i många fall blir sportsliga förlorare. Men just därför är det viktigt att sträva efter en kontinuitet, att värna om klubbens identitet och hela tiden försöka ha en kärna av kulturbärare.

Och att inte lyssna på högljudda supportrar som kräver tränarens avgång så fort det går dåligt under en period.

- Spelarna behöver höra en ny röst, sägs det ofta när en tränare får sparken.

Det argumentet håller inte längre, eftersom omsättningen på spelare är så stor. För alla nya spelare är den gamle tränarens röst ny.

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde att vissa av Östersunds supportrar tyckte att Graham Potter borde avgå efter ett par poängförluster, när klubben var mitt uppe i ett europeiskt äventyr. Östersund som spelade i division 1 för fem år sedan. Östersund som nu etablerat sig i Allsvenskan och blivit cupmästare. Östersund som slagit ut Galatasaray i kvalet till Europa League. Ett trevligt fiasko, onekligen.

Jag hoppas att de tränare som just nu är verksamma i Allsvenskan får behålla sina jobb året ut, åtminstone, men säker kan jag inte vara. Det finns kanske sportchefer och/eller styrelseledamöter som vill visa handlingskraft i höst. Eller redan när denna krönika publiceras.

När en tredjedel av säsongen återstår kan vi konstatera:

  • Att Malmö FF kommer att vinna sitt fjärde SM-guld på fem år, trots det sensationella nederlaget mot Athletic Eskilstuna. MFF har överlägsna resurser både på och utanför planen.
  • Att Djurgårdens form är imponerande; fyra segrar på fem matcher. Mittfältskvartetten Magnus Eriksson-Kim Källström-Kevin Walker-Othman El Kabir håller hög klass och Gustav Engvall är en matchvinnare.
  • Att Uppsala kommer att ha ett lag i Allsvenskan under flera år framöver. Sirius förlorade visserligen mot IFK Norrköping i senaste omgången, men har gjort en enastående fin säsong. Kim Bergstrand kan väl inte få sparken? Förtydligande: frågan är ironisk.
  • Att Hammarby har ett par intressanta nyförvärv i anfallet, Muamer Tankovic och Sander Svendsen.
  • Att GIF Sundsvall lever farligt; bara fem poäng på åtta matcher. 1-3 hemma mot bottenkonkurrenten Kalmar FF var en tung förlust.
  • Att kampen kring de två nedre strecken kan bli spännande: Jönköpings Södra, Kalmar FF, GIF Sundsvall, Halmstad och – vem vet? - Athletic Eskilstuna. Kalmar FF verkar vara på väg uppåt under nygamle tränaren Nanne Bergstrand, om vi bortser från 0-6 mot Malmö FF, men läget kan snabbt förändras i sista tredjedelen, på planen och av säsongen.

Senaste nytt: Krönikor

Upplagt av: Stefan Thylin