Dam: Behärskad optimism inför mötet med Italien

Damlandslagets andra EM-match mot Italien har avspark fredag klockan 16.30. Med premiärsegern mot Ryssland i ryggen går det svenska laget in till match med gott självförtroende.

Thomas Dennerby gör iakttagelser under torsdagens träningspass.De svenska spelarna visade bra fart på torsdagens träning där de taktiska dispositionerna i anfallsspelet nöttes en sista gång. Att det är match på gång märktes också tydligt i spelarnas favoritmoment på träningen - tvåmålsspel på liten plan, gamla mot unga. Målen räknas noga, det skavs lite extra i närkamper och domsluten - eller uteblivna sådana - diskuteras livligt. Hela tiden med glimten i ögat.

Italien är en bekant motståndare för Sverige. Thomas Dennerby och Lilie Persson lotsade Sverige till seger två gånger om i EM-kvalet. 2-0 borta i första kvalmatchen 2007 och 1-0 på Behrn Arena i juni 2008. I den senare matchen dröjde det till slutminuterna innan Jessica Landström kunde avgöra matchen.
- Det kan hända att det blir likadant nu. Ryssland fick vi hål på direkt, men Italien är duktiga på att krympa ytorna och göra det trångt så det gäller verkligen att vi har tålamod och jobbar hårt i nittio minuter, säger Thomas Dennerby.

Italien vann med 2-1 mot England i sin första match efter att ha vänt underläge 0-1 till seger. Att notera är att engelskorna spelade med tio spelare i sextio minuter efter en frilägesutvisning i den första halvleken. Målskyttar för Italien forwardsstjärnan Patrizia Panico och Alessia Tuttino, som avgjorde matchen med ett skott från 25 meter.
- Italienskorna har utvecklat sitt anfallsspel en del sedan vi mötte dom senast. Bland annat har de blivit bättre på instick till kantspelare som löper diagonalt. Det såg man inte så mycket av tidigare. Överhuvudtaget spelar de ett mera varierat anfallsspel än Ryssland, som är ganska enkelspåriga med sina långbollar mot en ensam toppforward, förklarar Dennerby.

Läget i den svenska truppen är gott. Det enda osäkra kortet är Jessica Landström, som deltog i alla spelövningar utom tvåmålsspelet på torsdagens träning.
- Det är bara dumt att riskera något i närkamp på träning. Vi får se hur det ser ut efter matchvärmningen i morgon. Vi tar inga onödiga risker i det här läget, säger Dennerby.

Den svenska startelvan presenteras här på svenskfotboll.se klockan 15.15.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Staffan Stjernholm