Dam: Ivrig väntan på avspark

Efter ett tufft träningsläger på hemmaplan och lugnare taktiskt träning på plats i Finland väntar de svenska spelarna ivrigt på att få starta turneringen. Thomas Dennerby och Lilie Persson har ritningarna klara inför mötet med Ryssland. Nu återstår bara att se om premiärmatchspöket kan avlivas.
- Det ska bli riktigt skönt att äntligen få sätta igång. Och det vore skönt att för en gångs skull gå in i andra omgången med tre poäng i bagaget, säger Thomas Dennerby.

Nilla Fischer sätter press på Victoria Sandell Svensson under träning i Åbo. Hälskadan stoppar inte Fischer från spel mot Ryssland.Den sista träningen inför mötet med Ryssland är avklarad. Nilla Fischer deltog under samtliga moment och hennes skada hämmar henne inte längre.
- Hon är medicinskt helt klar för spel. Sedan är det upp till Thomas om han vill spela henne, säger Mats Börjesson, läkare i den svenska truppen.

Jessica Landström tränade på egen hand under dagens pass och hennes prognos inför premiären är lite mera osäker.
- Hon har en skada i ac-leden och rehabilitering pågår fortfarande. Vi gör ny bedömning i morgon och utesluter ingenting, säger Börjesson.

Petra Larsson är den senaste i raden av spelare att råka ut för smällar på träning. Hon har ådragit sig en vadkaka efter kollision med Sara Larsson, men det är sannolikt inte något som ska stoppa henne från deltagande.

Den svenska lagledningen förväntar sig att Ryssland kommer att spela ett ganska lågt försvarsspel och satsa på snabba omställningar.
- Som första alternativ söker de oftast långt uppspel på nummer tio. Det gäller för oss att sätta press och stoppa den första passningen. Framåt gäller det att att variera spelet och att ha tålamod. Det kan dröja innan vi får hål på dom, men litar vi bara till vårt eget spel och inte konstrar till det kommer målen förr eller senare, säger Thomas Dennerby.

Den svenska startelvan presenteras här på svenskfotboll.se klockan 17.45 svensk tid.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Staffan Stjernholm