Dam: Tre poäng säkrade mot Belgien

Sverige besegrade Belgien med knappa 2-1 i den första matchen i kvalet till VM i Tyskland 2011. Kosovare Asllani gav Sverige ledningen i den första halvleken och Jessica Landström gjorde viktiga 2-0 efter en timmes spel.
Belgien bjöds in efter ett svenskt självmål, men var aldrig nära att kvittera.
- Självklart är vi nöjda med att vi vinner och tar med oss tre poäng. Första matchen efter ett mästerskap är alltid svår, kommenterar förbundskapten Thomas Dennerby efter matchen.

Kosovare Asllani gjorde det svenska 1-0-målet snyggt framspelad av Caroline Seger.

Sverige inledde piggt de första 10-15 minuterna mot Belgien. Svenskorna rörde sig bra och det var lätt för bollförande spelare att hitta ett passningsalternativ. Allra piggast i inledningen var Lollo Fors, som flera gånger kom fram på vänsterkanten.
Redan i den tredje minuten hittade hon in med ett hårt inlägg till Nilla Fischer som gjort en djupledslöpning mot den bortre stolpen. Belgiska målvakten Sabrina Broos, som var bra matchen igenom, gjorde en vass räddning och en belgisk försvarare stoppade sedan Caroline Segers skott på returen.
I den tionde minuten stack Caroline Seger iväg i djupled. Sara Thunebro skickade fram bollen, men Seger fick inte till sitt volleyavslut.

Efter den första kvarten blev de svenska spelarna lite bekväma. Man lämnade över bollen till närmaste lagkamrat och bollförande spelare hade mest stillastående spelare att sätta bollen mot.
Belgien fick ett bra omställningsläge i den 23:e minuten sedan Anna Paulson och Lotta Schelin spelat alltför smånätt på liten yta. Yttermittfältaren Aline Zelers skott var hårt, men gick en god bit över Hedvig Lindahls ribba.

Lollo Fors snurrar med Hanne Van De Goor.Sverige fick en gyllene chans att ta ledningen tre minuter senare. Stina Segerström slog en boll över den belgiska backlinjen och Jessica Landström hann peta bollen förbi målvakten Broos, men mittbacken Maud Coutereels hann emellan och kunde slå undan till svenskt inkast.

Efter dryga halvtimmen kom så det efterlängtade målet och det var ett klassmål. Caroline Seger chippade fram bollen till Kosovare Asllani, som lät bollen studsa för att sedan från ganska snäv vinkel, med sträckt vrist, trycka in bollen högt upp i bortre hörnet.
- Vi har fått in några sådana i Linköping. Hon (Asllani) har tjatat på mig att slå bollen så nu för hon vara tyst, skojade Caroline Seger i pausen.

Trots det stora bollinnehavet skapade Sverige inga fler klara målchanser under halvleken och lagkapten Seger skrädde inte orden inför andra halvlek.
- Vi måste upp minst tio snäpp till. Vi är inte tillräckligt noggranna och rör oss inte tillräckligt. Vi måste utnyttja det vi sagt att vi ska utnyttja.

Hur det var med den svenska viljan är svårt att säga, men den andra halvleken påminde mycket om den första. De svenska backarna hade mestadels stillastående spelare att sätta upp bollen på och det var inte alltför svårt för de belgiska spelarna att krympa ytorna.
Efter dryga kvarten hade Lollo Fors två tunga skott mot det belgiska målet. Det första sköt hon över och det andra räddade Broos efter vissa besvär. Kosovare Asllani hann före två belgiskor på returen, men även den räddade Broos med lite tur undan via ribban.

Jessica Landström firar sitt 2-0-mål.I den 66:e minuten ökade Jessica Landström på till 2-0. Lollo Fors matade Landström med en djupledsboll och då Kosovare Asllani tog en löpning som drog undan den närmsta innerbacken kunde Landström vandra in i straffområdet och trycka in bollen i mål.
- Jag får en bra boll av Lollo, vinner en fifty-fifty-boll, kliver in och bestämmer mig för att gå på avslut, beskriver Landström själv sitt mål.

Med en tvåmålsledning kunde man tänka sig att det skulle bli en lugn resa mot slutsignalen för det svenska laget, men så blev inte fallet. Två minuter efter det svenska 2-0-målet reducerade Belgien till 2-1 - och det efter ett svenskt självmål.
Djurgårdens Marijke Callebaut slog en kort hörna till Femke Maes och efter ett väggpass fick Maes tillbaka bollen, vände enkelt bort Anna Paulson, slog in bollen i målområdet där den sedan styrdes in i eget mål av Stina Segerström.
Svenskorna borde ha varit varnade då belgiskorna genomförde en likadan manöver i första halvlek, men då avvärjde det svenska mittförsvaret efter att Maes vänt bort Sara Thunebro.

Belgien skapade aldrig någon het kvitteringschans, även om det vid ett tillfälle nästan öppnade sig ett läge efter att Sara Larsson satts under press av belgiska ensamforwarden Kristel Verelst.
Sverige ägde bollen, men det där lilla extra som krävdes i löpningar eller initiativ för att göra den egna motståndaren saknades denna kväll.

Summa summarum var det trots allt en säker svensk trepoängare, men det finns mer att ta ut ur det svenska laget. Linköpingstrion Seger, Landström och Asllani - tillsammans med vänsterkantens Lollo Fors - höjde sig över mängden, medan Anna Paulson och Lotta Schelin på högersidan inte fick mycket uträttat.

VM-kvalet går vidare med bortamatcher mot Azerbajdzjan den 24 oktober och så Belgien igen den 28 oktober.

VM-kval, grupp 8

23 september kl 18.00
Gamla Ullevi
Sverige-Belgien 2-1 (1-0)
1-0 (30') Kosovare Asllani, 2-0 (66') Jessica Landström, 2-1 (68') självmål.

Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 4 Anna Paulson, 7 Sara Larsson, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro - 8 Lotta Schelin (13 Lina Nilsson 67'), 5 Caroline Seger [K], 18 Nilla Fischer [ass. K] (17 Lisa Dahlkvist 61'), 14 Louise Fors - 10 Kosovare Asllani (11 Linnea Liljegärd 82'), 9 Jessica Landström.
Ersättare, ej inbytta: 12 Kristin Hammarström - 2 Karin Lissel, 15 Sara Lindén, 16 Petra Larsson.

Belgien: 1 Sabrina Broos - 2 Hanne Van De Goor, 3 Maud Coutereels, 4 Heleen Jaques, 5 Lorca Van De Putte - 7 Marijke Callebaut, 8 Femke Maes [K], 6 Marlies Verbruggen, 10 Nicki De Cock, 11 Aline Zeler - 9 Kristel Verelst.
Ersättare, ej inbytta: 12 Veerle Willekens - 13 Marjorie De Rammelaere, 14 Julie Gregoire, 15 Riete Loos, 16 Sophie Mannaert, 17 Lenie Onzia, 18 Anne Puttemans.

Domare: Ester Staubli, Schweiz. Assisterande domare: Eveline Bolli och Belinda Brem, båda från Schweiz. Fjärdedomare: Pernilla Larsson, Sverige.
Publik: 3.367.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Staffan Stjernholm