Dam: Trupp till VM-kval mot Belgien

Dags för damlandslaget att ladda om efter besvikelsen i EM. Nu gäller det att kvala in till VM i Tyskland 2011, ett kvalspel som blir tuffare än någonsin.

Thomas Dennerby.

Förbundskapten Thomas Dennerby har tagit ut 18 spelare till första VM-kvalmatchen, som spelas mot Belgien på Gamla Ullevi den 23 september.

I Sveriges kvalgrupp till VM 2011 finns Belgien, Tjeckien, Wales och Azerbajdzjan. Nytt är dock att gruppsegraren INTE är klar för VM, istället så möts kvalets åtta gruppsegrare i play-off för att göra upp om Europas fyra platser i VM.
Segrarna i detta play-off är klara för VM, medan förlorarna får gå in i ett nytt play-off mot varandra. Slutsegraren i förlorarnas play-off får sedan möta ett lag från CONCACAF (Nordamerika) om den allra sista biljetten till VM.
- Det är det absolut svåraste kvalet någonsin. Hur gruppen än går så kommer vi tvingas till att spela direkt avgörande matcher enligt Uefas play-off-regler, det vill säga hemma-borta-möten, säger Thomas Dennerby.

Samtliga 18 spelare i dagens trupp fanns med i Finland under den nyss avslutade EM-turneringen. Victoria Sandell Svensson finns inte längre med i landslaget och ny lagkapten för laget väntas bli den tidigare assisterande lagkaptenen Caroline Seger.
- Caroline är ett väldigt bra namn. Hon är respekterad av både motståndare och lagkamrater och i allra högsta grad ett föredöme både på och utanför planen Självklart har även vi i landslagsledningen stort förtroende för henne både som fotbollsspelare och människa, säger Dennerby.

Petra Larsson.Linköpings innermittfältare Petra Larsson kom sist in i EM-truppen efter skada på Linda Forsberg, men har fått nytt förtroende av förbundskaptenerna inför det kommande EM-kvalet. De som saknas förutom "Vickan" är Ulla-Karin Rönnlund, Karin Lissel och Sara Lindén.
- Petra presterade bra på träningarna under hela EM-turneringen och kryddade det med en toppinsats mot Djurgården i cupsemifinalen senast.

EM-turneringen är nyss avslutad och i det svenska lägret finns fortfarande besvikelsen kvar, men också stor revanschlust. Att VM-kvalmatchen mot Belgien kommer så tätt inpå EM är positivt för revanschbegäret, men betyder också att analysen och utvärderingen av EM-turneringen - och i synnerhet kvartsfinalen mot Norge - inte har hunnit genomföras fullständigt ännu.
- Utvärderingsarbetet fortgår, det gäller alla frågor. Ledarskap, spelidé, taktik, förberedelser och naturligtvis också spelarnas insatser. Självklart läggs störst vikt vid matchen mot Norge och hur vi ska lära oss att hantera favoritskap i viktiga och avgörande matcher.
- Många kanske tror att Belgien kommer att bli en lätt match, men det är ett lag med i stort sett samma kapacitet som Holland, som ju faktiskt tog sig till EM-semifinal. Alla lag går snabbt framåt, vilket kommer att kräva fullt fokus från vår sida, avslutar förbundskapten Dennerby.

VM-Kval: Sverige - Belgien

Onsdag 23 september, kl. 18.00
Gamla Ullevi, Göteborg

>> Biljetter

Sveriges trupp:

Spelare Förening Född Dam Mål
Målvakter:
Kristin Hammarström KIF Örebro DFF 820329 6 -
Hedvig Lindahl Kopparbergs/Göteborg FC 830429 50 -
Backar:
Sara Larsson Linköpings FC 790513 86 8
Lina Nilsson LdB FC Malmö 870617 5 -
Anna Paulson Umeå IK 840229 39 -
Charlotte Rohlin Linköpings FC 801202 26 3
Stina Segerström Kopparbergs/Göteborg FC 820617 39 2
Sara Thunebro FFC Frankfurt 790426 50 3
Mittfältare:
Lisa Dahlkvist Umeå IK 870206 16 -
Nilla Fischer LdB FC Malmö 840802 50 8
Louise Fors AIK 891023 9 -
Linda Forsberg LdB FC Malmö 850619 13 -
Petra Larsson Linköpings FC 880930 1 -
Caroline Seger Linköpings FC 850319 62 5
Therese Sjögran* LdB FC Malmö 770408 146 14
Forwards:
Kosovare Asllani Linköpings FC 890729 15 1
Jessica Landström Linköpings FC 841212 27 6
Linnea Liljegärd Kopparbergs/Göteborg FC 881208 4 -
Lotta Schelin Olympique Lyonnais 840227 69 31

*19/9: Therese Sjögran har lämnat återbud pga av skada. Linda Forsberg ersätter.

Senaste nytt: Damlandslaget