F18/91: Tilda Heimersson ny lagkapten

EM-silver i Vitryssland i somras. Nu börjar Tilda Heimersson en ny resa - som lagkapten i F91.
- Jag tror på mig själv, säger Linköpingsspelaren.

Tränare Mikael Fahlén går igenom en spelövning med lagkapten Tilda Heimersson och Sofia Fors. Foto: Jimmy Landström.

Tilda Heimersson var vice lagkapten i F90-laget som gick hela vägen till EM-final i Vitryssland. Där tog det stopp mot England (0-2), men mittfältaren fick med sig många erfarenheter.
- Du måste vara noggrann. Det går inte att göra enkla misstag i så viktiga matcher. Det straffade oss flera gånger i Vitryssland även om vi ändå tog oss till final, säger Tilda Heimersson.


Namn: Tilda Heimersson.
Ålder: 17 år.
Bor: Norrköping.
Familj: Mamma Eva 47, pappa Håkan 54, bröderna Martin 30 och Viktor 19.
Klubb: Linköpings FC.
Position: Mittfältare. Ytter i klubblaget och inner i landslaget.

Under EM-slutspelet satt kaptensbindeln på AIK:s Emilia Appelquist. Nu har 17-åriga Tilda Heimersson tagit över den i F91-landslaget.
- Jag och Calle (Barrling, förbundskapten) pratade om det redan på väg hem från Vitryssland. Jag har varit det tidigare i F17-landslaget så nu tog jag på mig det igen, säger Linköpingsmittfältaren.

Hur ska en lagkapten vara?
- Jag är bara mig själv och jag tror också det är därför jag fått den här uppgiften. Det handlar om en ledarroll där jag som spelare ska pusha på mina lagkamrater och vara delaktig i snacket vid samlingarna. Som person är jag väldigt glad och jag tror på mig själv, menar Heimersson.

Som tillsammans med F91-landslaget spelar EM-kval i Estland med start lördag den 19 september mot Slovenien. Sen väntar Estland på måndag och Tjeckien på torsdag. De två bästa lagen går vidare till kvalomgång två.
- Vi vet ingenting om de andra lagen. Det brukar vara så i omgång ett. Men vi är en tajt grupp och sju spelare från den här truppen var även med i Vitryssland så vi känner varandra väl.
- Nu gäller det bara att vi lär oss spela som ett lag.

19 sep, 13.00 (12.00 svensk tid)
EM-kval 1, grupp 2
Kohila, Estland
Sverige-Slovenien
Sveriges startelva: 12 Emma Gustavsson - 13 Catrine Johansson, 4 Sanna Svensson, 3 Sara Eliasson, 2 Isabella Viksell - 14 Lisa Klinga, 10 Tilda Heimersson (K), 8 Josefine Alfsson, 11 Olivia Schough - 15 Kristin Carlsson, 9 Amanda Wegerman.
Ersättare: 1 Madeleine Wakt (målvakt), 6 Cecilia Borgström, 5 Helen Eke, 7 Emelie Erlandsson, 16 Sofia Fors, 18 Michaela Johnsson, 17 Susan Varli.


>> Spelprogrammet för EM-kval 1

Upplagt av: Jimmy Landström