Martin Olsson tvåmålsskytt i debuten

Det blev en drömdebut för Martin Olsson mot Bosnien-Hercegovina. Han hoppade in vid ställningen 1-1 och avgjorde matchen genom att göra både 2-1 och 3-1 för Sverige, som till slut vann 4-2 efter att båda lagen gjort varsitt mål på stopptid.
– Jag bara njuter, sade Olsson till TV8 efter matchen.

Martin Olsson bokfördes för två mål i A-landslagsdebuten.

Erik Hamrén fick nöjet att starta med seger i sin första hemmalandskamp som förbundskapten, även om atmosfären på Råsunda i mycket påminde om en tävlingsmatch på bortaplan.
Mer än tiotusen bosniska fans hade sökt sig till Råsunda, vilket skapade en stämning utöver de vanliga, jämfört med hur det annars brukar se ut i en träningslandskamp.

Den första halvleken var jämn och spelmässigt ganska tillknäppt. Bosnierna, anförda av Miralem Pjanic, trillade boll inom laget samtidigt som de svenska innermittfältarna Svensson, Wernbloom och Källström hade vissa problem i positionsspelet, vilket också avspeglade sig i passningsspelet.
Svenskarna arbetade sig successivt in i matchen och i princip allt som Sverige skapade under den första halvleken gick genom Emir Bajrami på vänsterkanten. Gång på gång lyckades han runda högerbacken Boris Pandža och komma till inlägg.
– Han är väldigt, väldigt bra offensivt, berömde Erik Hamrén efter matchen.

Även Behrang Safari deltog offensivt och det var på hans inlägg som Ola Toivonen gav Sverige ledningen alldeles för pausvilan. Toivonen gick upp för att nicka, men bollen tog på axeln och något turligt blev det till en elegant lobb in i bortre burgaveln, utan chans för målvakten Asmir Begović.

Emir Bajrami gjorde en mycket stark insats mot Bosnien.Bosnien kvitterade till 1-1 omedelbart efter pausen. Sejad Salihović gjorde ett mycket vackert frisparksmål, som gick in via Andreas Isakssons vänstra stolpe.
Svenskarna hämtade sig dock raskt från chocken och hade nu betydligt bättre ordning på både positions- och passningsspel. Safari och Bajrami fortsatte att sätta press på vänsterkanten och det fortsatte även sedan Martin Olsson löst av Bajrami i den 66:e minuten.
Strax därpå fanns Olsson på plats i straffområdet – i trolig offsideposition – och kunde förlänga en nick från Pontus Wernbloom in i mål.
- Mål förändrar alltid matchbilder och vårt 2-1 mål ger mycket energegi och dom tappar energi, menade Erik Hamrén efter matchen.

Martin Olsson gjorde också det matchavgörande 3-1-målet. Bosnierna misslyckades med att ställa Marcus Berg offside och han kunde ensam rycka fram på högerkanten och frispela Olsson, som stötte upp bollen i nättaket.

När klockan visade på 90 minuter och de flesta var beredda att notera slutresultatet 3-1 kunde Bosnien reducera till 3-2. Det svenska vänsterförsvaret rullades upp väl enkelt och inhopparen Ermin Zec fick fritt läge i straffområdet.
– Det enda som irriterar mig är deras 3-2-mål, det såg inte bra ut, annars är jag väldigt nöjd med matchen, förklarade Erik Hamrén på presskonferensen efter matchen.
Något kvitteringsläge fick aldrig bosnierna, utan i stället kunde Marcus Berg elegant öka på till 4-2 på stopptid.

Hela det svenska laget spelade upp sig i den andra halvleken. Sett över hela matchen var Behrang Safari och Emir Bajrami de största offensiva utropstecknen. Gång på gång skapade övertag på vänstersidan och kom till inläggslägen.
– Jag är nöjd med min insats och lagets. Det kändes väldigt bra och kul att möta ett lag som Bosnien, kommenterade Bajrami efter matchen.

Olof Mellberg var som vanligt säkerheten själv i defensiven medan däremot Daniel Majstorovic tajmade sina brytningar fel vid några tillfällen och även drog på sig ett berättigat gult kort för en ful tackling på Edin Džeko.
Anders Svensson och Kim Källström spelade upp sig och var betydligt mera delaktiga i spelet efter paus.
– Jag vill berömma de äldre spelarna som under hela det här lägret har bjudit in de yngre, vilket skapat bra stämning och gör att de vågar kliva fram och ta för sig, sade Erik Hamrén, som naturligtvis var nöjd med utfallet i hemmadebuten.
– Jag är jätteglad att få resultat. Man kan ha hur bra idéer som helst, men har man inga resultat är det svårare att få igenom dom, summerade han.

29 maj 19.00
Råsunda Stadion, Solna
Sverige - Bosnien-Hercegovina 4-2 (1-0)
1-0 (44') Ola Toivonen, 1-1 (47') Sejad Salihović, 2-1 (68') Martin Olsson, 3-1 (83') Martin Olsson, 3-2 (90') Ermin Zec, 4-2 (92') Marcus Berg.

Sveriges startelva: 1 Andreas Isaksson - 7 Sebastian Larsson, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Behrang Safari - 16 Pontus Wernbloom, 8 Anders Svensson [K] - 21 Christian Wilhelmsson (2 Mikael Lustig 75'), 9 Kim Källström (10 Marcus Berg 75'), 20 Emir Bajrami (18 Martin Olsson 66') - 11 Ola Toivonen.
Ersättare: 12 Daniel Örlund - 6 Andreas Granqvist, 13 Jonas Olsson, 14 Mikael Dorsin, 15 Dusan Djuric, 17 Oscar Wendt, 19 Marcus Lantz, 22 Daniel Larsson.
Varning SWE: Majstorovic (55')

Bosnien-Hercegovina: 12 Asmir Begović - 20 Boris Pandža (16 Mehmed Alispahić 46'), 21 Adnan Mravac, 4 Emir Spahić [K] (7 Sanel Jahić 67'), 15 Sejad Salihović, 8 Miralem Pjanić, 5 Samir Muratović (13 Safet Nadarević 46'), 10 Zvjezdan Misimović, 18 Haris Medunjanin (17 Senijad Ibričić 77') -  11 Edin Džeko (19 Ermin Zec 81'), 9 Zlatan Muslimović (14 Vedad Ibišević 65').
Ersättare: 21 Ibrahim Šehić - 2 Džemal Berberović, 6 Elvir Rahimić.
Varning BIH: Pandža (43'), Pjanic (88')

Domare: Manuel Gräfe, Tyskland. Assisterande: Detlef Scheppe & Markus Häcker, båda Tyskland. Fjärdedomare: Per Brogevik, Sverige.

Publik: 22 589.

TV8 Matchen sändes i TV8

Senaste nytt: Herrlandslaget