Chippens konstmål gav seger i Minsk

Christian Wilhelmsson svarade för något av en spegelvänd kopia av Kurre Hamrins VM-mål 1958 mot Tyskland. Chippens mål gav Sverige segern mot Vitryssland.

Jurij Zjevnov har tagit ett kliv ut och Chippen placerar in bollen mellan Zjevnov och stolpen.

Det svenska målet kom i den andra minuten efter paus. Christian Wilhelmsson avancerade in utmed den förlängda mållinjen. Det såg ut som om Chippen försökte nå fram med ett inspel genom att tunnla sin back men bollen tog på försvararen och rekylen på Chippen friställde honom med Zjevnov i mål. Denne hade tagit ett kliv ut för att bryta den tänkta bollbanan men fann sig nu helt ställd när Chippen behärskat smekte in bollen nära närmsta stolpen.

Jonas Olsson fick A-landslagsdebutera med en seger.Det var så långt ett logiskt ledningsmål. Sverige hade ett gediget grepp om matchen i första halvlek och hade också vaskat fram ett antal rejäla målchanser. Första läget fick Toivonen som kom fri efter fint förarbete av Marcus Lantz och Sebastian Larsson men Zjevnov reflexräddade. Därefter var det Marcus Berg som kunnat bli målskytt tre gånger om före paus. Två tunga skott och ett friläge för torsbysonen var mycket nära att ge utdelning.

Vitryssland som gjort ett blekt intryck i första halvlek flyttade fram positionerna efter det svenska ledningsmålet. Övertaget i bollinnehav var markant och det osade hett kring kapten Isakssons mål ett antal gånger. Ändå behövde Andreas bara göra en riktigt avancerad räddning - när han fick sträcka ut rejält för att mota Putsilos skott med halvtimmen kvar.

Sverige stod distansen ut och tog en meriterande seger, inte minst mot bakgrund av att flera rutinerade namn saknades i Minsk. Erik Hamrén bytte friskt efter paus och samtliga i truppen sånär som reservmålvakt Örlund fick matchtid.

2 juni 20.30 (19.30 svensk tid)
Dinamo-stadion, Minsk
Vitryssland-Sverige 0-1 (0-0)
0-1 (47) Christian Wilhelmsson

Sverige: 1 Andreas Isaksson [K] - 2 Mikael Lustig, 13 Jonas Olsson, 6 Andreas Granqvist, 17 Oscar Wendt (14 Mikael Dorsin, 46) - 19 Marcus Lantz, 16 Pontus Wernbloom (5 Behrang Safari, 85) - 7 Sebastian Larsson, 11 Ola Toivonen (4 Daniel Majstorovic, 85), 21 Christian Wilhelmsson (15 Dusan Djuric, 63) - 10 Marcus Berg (22 Daniel Larsson, 63).
Ersättare, ej inbytt: 12 Daniel Örlund.

Svenska varningar: Olsson (58), Isaksson (79).

Vitryssland: Jurij Zjevnov - Aleksandr Jurevitj (Mikhail Sivakov, 86), Aleksandr Martynovitj, Sergej Sosnovskij (Dmitri Verchovzov, 70), Dmitri Molosj - Sergej Kisljar, Sergej Omeljantjuk, Vitalij Rodionov, Jan Tigorev, Anton Putsilo - Sergej Kornilenko.

Domare: Aleksej Nikolajev, Ryssland. Publik: 12.000.

Matchen sändes i TV4 Sport

>> Intervjuer med Jonas Olsson och Daniel Larsson inför matchen

Senaste nytt: Herrlandslaget