Dam: 1-1 mot USA i Omaha

I klubblaget LdB Malmö har Linda Forsberg oftast hållit till i försvaret den här säsongen. När Sverige spelade träningslandskamp borta mot USA natten till onsdagen svensk tid fick hon chansen i anfallet – och gjorde mål.

Forsbergs kvitterade till 1-1 i den 57:e minuten vilket också blev slutresultatet mot världens bästa landslag.
Thomas Dennerby- Ett klassmål av "Foppa" och jag är mycket nöjd med matchen. Efter kvitteringen var vi bättre än USA och kunde faktiskt ha vunnit, sade förbundskaptenen Thomas Dennerby.

USA inledde i ett grymt tempo och pressade tillbaka Sverige. Abby Wambach var het i den första halvleken och det var hon som låg bakom hemmalagets ledningsmål i den 44:e minuten på Morrison Stadium i Omaha, Nebraska. Wambach bröt på mittfältet och serverade Amy Rodriguez en perfekt djupledsboll. Amerikanskan lyckades få en fot på bollen mellan försvararen Sara Larsson och den utrusande svenska målvakten Sofia Lundgren.
Ett tungt baklängesmål för Sverige i slutet av den första halvleken men USA:s ledning var rättvis.

I den andra halvleken fick Sverige igång sitt passningsspel och kunde hålla bollen i laget.
Linda ForsbergKvitteringsmålet kom efter en underbar passning av Stina Segerström som friställde Linda Forsberg. Hon var iskall i avslutet och slog bollen över den amerikanska målvakten Nicole Barnhart. Det var tredje målet i 16:e landskampen för 25-åriga Forsberg.

- Forsberg är komplett, hon kan spela på vilken plats som helst. Sedan är hon stor och har ett härligt driv i steget. Hennes mål var väldigt snyggt, berömde Dennerby.

Minuten innan 1-1-målet hade Amy Rodgriguez en nick i ribban och 0-2 hade förstås varit tungt att vända. Men efter kvitteringen tog Sverige över och låg närmast ett segermål. Amerikanskorna fick springa mycket för att få fatt i både motståndare och boll.

- Caroline Seger hade i princip öppet mål men fick bollen på hälen när hon skulle slå in den. Sara Lindén hade ett bra skott och vi hade sånär spelat oss igenom till ett par frilägen också. Men 1-1 borta mot USA är bra och vi visade upp ett mycket bra passningsspel, sade förbundskaptenen som berömde 27-åriga debutanten Annica Svensson (Hammarby).

- Det är inte lätt att debutera borta mot ett heltänt USA, men Annica var hur bra som helst som högerback. Stark i huvudspelet och väldigt säker med bollen. En mycket bra debut!

USA har inte förlorat en match på över sju år när man varit i ledning. Det blev inte så nu heller, men laget var pressat av pigga svenskor under den sista halvtimmen.
Dennerby & SundhageSedan Pia Sundhage tog över som förbundskapten i januari 2008 har hon bara förlorat en gång. Det var i öppningsmatchen i OS 2008 mot Norge (0-2). Två veckor senare firade Sundhage ändå OS-guldet. Hon har på 52 matcher lett sitt landslag till 47 segrar och fyra oavgjorda. Två av kryss-matcherna har kommit mot Sverige (1-1 i Algarve Cup 2009 och så dagens match).

Nästa match mot USA spelas natten till söndag tid svensk i East Hartford, Connecticut. Då vaktar Hedvig Lindahl målet från start i stället för Sofia Lundgren. Dennerby bytte hela fem spelare i den andra halvleken.

13 Juli 20.00 (14 juli, 03.00 svensk tid)
Morrison Stadium, Omaha, Nebraska
USA-Sverige 1-1 (1-0)
1-0 (44) Amy Rodriguez, 1-1 (58) Linda Forsberg.

Sverige:  21 Sofia Lundgren (12 Kristin Hammarström, 77) - 22 Annica Svensson, 7 Sara Larsson, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro - 10 Kosovare Asllani (11 Linnea Liljegärd, 64), 5 Caroline Seger [K], 18 Nilla Fischer (17 Lisa Dahlkvist, 46), 15 Therese Sjögran - 9 Jessica Landström (8 Sara Lindén, 81), 16 Linda Forsberg (13 Lina Nilson, 77).
Ersättare, ej inbytta: 1 Hedvig Lindahl - 20 Malin Levenstad, 2 Charlotte Rohlin, 4 Linda Sembrant, 19 Louise Fors, 14 Josefine Öqvist.

USA: 18 Nicole Barnhart - 7 Shannon Boxx, 8 Amy Rodriguez, 9 Heather O'Reilly (13 Kristine Lilly, 83) 14 Stephanie Cox, 15 Kate Markgraf [K], 6 Amy LePeilbet (16 Ali Krieger, 79), 11 Megan Rapinoe (19 Kelly O'Hara, 47), 20 Abby Wambach, 5 Lori Lindsey (23 Sarah Huffman, 46), 26 Rachel Buehler.

Domare: Felisha Mariscal. Assisterande: Deborah Coleman & Jason Francois. Fjärdedomare: Jennifer Bennett. Samtliga från USA.
Publik: 6.493.
Skott: 15-8, varav på mål: 6-2. Hörnor: 5-1. Offsides: 3-3.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Stig Lindmark