F20/90: Kryss mot Brasilien

I tryckande hetta fick Sverige nöja sig med 1-1 mot Brasilien i den andra gruppspelsmatchen i D20-VM i Tyskland. I en tillknäppt och fysisk match tog Sverige ledningen i den första halvleken genom Antonia Göransson, men i den andra kunde Brasiliens Rafaele kvittera på straff.

- Som matchen utvecklar sig är jag ändå nöjd med resultatet. Det var otroligt varmt och Brasilien var svårspelade, säger Sveriges förbundskapten Calle Barrling.

Termometern stod på 29 grader när matchen mellan Brasilien och Sverige i den andra omgången av grupp B i D20-VM blåstes igång. Värmen var säkerligen en bidragande orsak till den avvaktande matchinledningen där två försvarsstarka lag inte bjöd på några ytor. De riktigt heta målchanserna lyste med sin frånvaro.
- Det är chansfattigt, vilket var en ganska väntat. Brasilien har mycket boll men vi spelar ett riktigt bra försvarsspel, så de skapar inte så mycket. Samtidigt är vi ovana vid deras sätt att försvara, så vi har också svårt att hitta lägen framåt, säger den svenska förbundskaptenen.

Den första riktigt heta målchansen kom inte för än i matchens 37:e minut. Emilia Appelquist erövrade bollen högt upp på brasiliansk planhalva och hittade Sofia Jakobsson som med en underbar passning friställde Antonia Göransson. Tvåmålskytten mot Nya Zeeland gjorde inget misstag ensam med Anine i Brasiliens mål, utan rullade säkert in det svenska ledningsmålet och sitt tredje mål i turneringen.
- Situationen som föranleder målet är faktiskt något vi har tränat på under veckan, vilket känns jättekul. Antonia avslutar fint och Sofias passning är fantastisk, kommenterar Calle Barrling

I den andra halvleken fick Brasilien straff. Den annars utmärkta svenska målvakten Hilda Carlén gav en brasilianska en till synes onödig knuff i ryggen nära kortlinjen och på den efterföljande straffen rullade Rafaele säkert in kvitteringen.
- Efter Brasiliens kvittering blir vi lite rädda om poängen och kanske väl försiktiga. Samtidigt handlar ett gruppspel om att plocka poäng och det lyckas vi med, säger Barrling.

Utöver en brasiliansk stolpträff genom inhoppande Ludmila var egentligen varken Sverige eller Brasilien riktigt nära ett segermål. Värmen tog ut sin rätt och båda lagen gjorde tekniska misstag och fastnade gång på gång i motståndarlagets defensiv.
- Som jag ser det är det gör båda lagen starka försvarsinsatser, om än med väldigt olika arbetssätt. Brasilien ligger otroligt lågt med sin trebackslinje och vi har svårt med deras markeringsspel. Det blir mycket dueller och inte så mycket ordnat spel, säger Calle Barrling.
- Å andra sidan släpper vi knappt till några chanser alls och det är inte ofta som ett brasilianskt landslag skapar så lite mot Sverige som idag, avslutar en trots allt ganska nöjd svensk förbundskapten.

D20-VM 2010 Grupp B

16 Juli 15.00
Bielefeld, Tyskland
Brasilien - Sverige
0-1 Antonia Göransson (36) 1-1 Rafaele (52).

Sverige: 12. Hilda Carlén - 2. Catrine Johansson, 6. Mia Karlsson, 4. Emma Kullberg, 5. Elin Borg (13. Amanda Illestedt, 34) - 10. Tilda Heimersson, 7. Emilia Appelquist, 8. Josefine Alfsson, 11. Olivia Schough (16. Kristin Karlsson, 50) - 15. Antonia Göransson, 9. Sofia Jakobsson (18. Amanda Wegerman, 82).
Oanvända ersättare:1. Susanne Nilsson, 3, Jessica Samuelsson, 14. Sarah Storck, 17. Jennifer Egelryd, 19. Emelie Lövgren, 20. Tempest-Marie Norlin, 21. Malin Reuterwall.

Brasilien: 1. Anline, 2.Leah, 3.Juliana, 4. Ester, 6. Rafaele, 7.Kethlen (20.Ludmila, 45), 8.Camila, 10. Alannan (17. Rafaela, 80), 11. Andressa (18. Edna, 63) , 15. Aline F, 16. Thaynara.

Domare
:Eun An Hong (Korea) Assisterande: Seul Gi Lee (Korea), Kyoung Min Kim (Korea) Fjärdedomare: Florence Guillemin (Frankrike).
Varningar: Josefine Alfsson (32), Hilda Carlén (52), Juliana (72)
Publik: 6.630.

Övrig matchfakta Brasilien - Sverige:
Skott
:14-7 Varav på mål: 7-1 Offsides: 1-2 Hörnor: 9-4 Bollinnehav: 56-44