F20/90: Sverige kvartsfinalklara efter ny vändning

Sverige är klart för kvartsfinal i D20-VM i Tyskland. Detta sedan laget ännu en gång kommit tillbaka och vänt underläge till seger. Nordkorea besegrades med 3-2, vilket betyder att Sverige står som slutsegrare i grupp B. Nu väntar Colombia i kvartsfinalen.

- Det känns fantastiskt bra. Inte bara för segern, utan också för att vi som nykomlingar i VM går vinnande ur "dödens grupp", säger Sveriges förbundskapten Calle Barrling-

Förutsättningarna inför matchen var enkla. Sverige behövde ta poäng mot redan slutspelsklara Nordkorea för att vara säkra på kvartsfinal. Förlust skulle innebära att Brasilien hade chansen att snuva Sverige på slutspelsplatsen förutsatt att de besegrade Nya Zeeland. Att seger skulle betyda svensk gruppvinst var det inte lika många som reflekterade över.

Nordkorea, med ett guld och ett silver i de två senaste D20-mästerskapen och med två raka vinster i Tyskland, var naturligtvis favoriter mot mästerskapsdebuterande Sverige. Programenligt tog också nordkoreanskorna ledningen i den 26:e minuten. Ett misslyckat inlägg landade i Hilda Carléns ribba och studsade olyckligt ut till Kim Myong Gum som på halvvolley tryckte in Nordkoreas ledningsmål.

Samtidigt gjorde Brasilien 1-0 på Nya Zeeland och plötsligt var det Brasilien och inte Sverige som hade ett ben i kvartsfinalen. Nordkorea fortsatte dessutom att trycka på och hade två träffar i trävirket, en i stolpen och en i ribban. Sverige var i brygga.

Men laget, som tre gånger under fjolårets EM-slutspel vände underläge till seger, hade inga planer på att ge upp. Precis som i öppningsmatchen mot Nya Zeeland fortsatte man oförtrutet att jobba på trots motvind.
- Det som är så fantastisk med det här laget är hur de kan skaka av sig motgångar. Det tyder på mental styrka och kombinerat med den fysiska uthållighet som finns i truppen är det nyckeln till att vi är så bra på att komma tillbaka från underläge, berättar Calle Barrling.

Precis innan halvtid kom det första viktiga steget mot en vänding. Antonia Göransson hittat anfallspartnern Sofia Jakobsson med en vacker genomskärare. Jakobsson vände kyligt bort sin försvarare och placerade in kvitteringen vid Hong Myong Huis första stolpe.
- Återigen gör vi mål på något vi tränat på. Vi vill sätta första passningen direkt till rättvänd forward när vi bryter och det precis det vi lyckas med. Dessutom var det otroligt kul att Sofia fick göra mål, säger Calle Barrling.

Om Barrling var nöjd med den svenska kvitteringen var han lyrisk över det svenska ledningsmålet som kom sju minuter in i den andra halvleken. Antonia Göransson startade vid mittcirkeln och tog sig på egen hand genom fem motståndare innan hon distinkt dundrade in bollen i nätet med vänsterfoten.
- Ett otroligt mål. Det är bara stora spelare som göra sådana mål. Det krävs en kombination av kraft, teknik och mental styrka som få besitter, berömmer Barrling.

Tio minuter efter det svenska ledningsmålet kvitterade Nordkorea. Efter ett nytt inlägg hamnade Jon Myong Hwa helt omarkerad i straffområdet och styrde med pannan elegant in 2-2 bakom en chanslös Hilda Carlén.
- Efter 2-2 blev jag faktiskt lite stressad. Brasilien hade precis gjort 2-0 och det var en halvtimme kvar. Jag kände att det aldrig skulle hålla att backa hem, så vi valde att satsa offensivt och det är där vi vinner matchen.

Segermålet som Barrling pratar om kom i den 75:e minuten. Efter ett svensk inkast slogs bollen in djupt i det nordkoreanska straffområdet och ett misslyckat ingripande av målvakten Hong Myong Hui fick en nordkoreansk försvarare att nicka bollen i eget mål. Därmed var den svenska segern ett faktum. En nöjd Calle Barrling summerar intrycken efter matchen:
- Nordkorea var utan tvekan det bästa laget vi någonsin mött. Det är urstarkt att slå dem. Jag tänker också på vägen hit, räknar man in alla tävlingsmatcher som vi spelat för att nå kvartsfinalen är det fjorton stycken fördelat på två kvalspel, ett europamästerskap och ett VM-gruppspel. Det är en fantastisk prestation.

Dagens seger innebar att ni slapp hemmanationen Tyskland i kvarten. Hur ser du på det?
- Vi hade gärna mött Tyskland också, men nu blir det Colombia. Det återstår och se om det är en fördel eller inte.

Vad vet du om Colombia?
- Jag har sett deras matcher här i VM och vet att det är ett riktigt bra lag som påminner mycket om Brasilien. En tuff motståndare, helt klart.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Colombia spelas på lördag med avspark 11.30.

D20-VM 2010 Grupp B

20 juli 14.30
Augsburg, Tyskland
Nordkorea – Sverige 2-3
1-0  K Myong Gum (26) 1-1 Sofia Jakobsson (43) 1-2 Antonia Göransson (52) 2-2  J Myong Hwa (62) 2-3 Självmål (75)

Sverige: 12. Hilda Carlén - 8. Josefine Alfsson, 4. Emma Kullberg, 6. Mia Karlsson, 5. Elin Borg - 10. Tilda Heimersson (14. Sarah Storck, 83), 7. Emilia Appelquist [K], 13. Amanda Ilestedt, 16. Kristin Karlsson (3. Jessica Samuelsson, 89) - 15. Antonia Göransson 9. Sofia Jakobsson (19. Emelie Lövgren 90+1)
Oanvända ersättare: 1. Susanne Nilsson, 2. Catrine Johansson, 11. Olivia Schough, 17. Jennifer Egelryd, 18. Amanda Wegerman, 20. Tempest-Marie Norlin, 21. Malin Reuterwall.

Nordkorea: 1. H Myoung Hui, 2. H Un Hui, 4. Y Song Mi, 5. W Un Ha, 10. C Mi Gyong (K Un Ju, 60), 11. K Myong Gum (8. K.Un Hyang, 81), 13. K Chung Sim [K], 14. Y Hyon Hi (15 H Un Byol, 55), 17. J Myong Hwa 20. S Sol Ryon.

Domare: Carol Anne Chenard (Kanada) Assisterande: Marleen Duffy (USA) och Veronica Perez (USA) Fjärdedomare: Karolina Radzik-Johan (Polen).
Publik: 26.273.

Varningar: Inga.

Övrig matchfakta Nordkorea - Sverige:
Skott
:21-9 Varav på mål: 9-4 Offsides: 0-1 Hörnor: 4-3 Frisparkar: 8-11 Bollinnehav: 52-48