F20/90: Sverige vände och vann i VM-premiären

Det blev svensk seger mot Nya Zeeland i premiärmatchen av D20-VM i Tyskland. I andra halvlek vände ett inspirerat Sverige 0-1 till 2-1. Stor matchhjälte blev tvåmålsskytten Antonia Göransson.

Med sina två mål blev Antonia Göransson stor svensk matchhjälte- Tre poäng i första VM-matchen. Det smakar naturligtvis jättegott, kommenterar Sveriges förbundskapten Calle Barrling.

När domare Carrol Anne Chenard från Kanada satte pipan till munnen och blåste igång matchen mellan Sverige och Nya Zeeland var det ett historiskt ögonblick. För första gången någonsin spelade Sverige D20-VM.

Efter en trevande matchinledning med halvchanser åt båda håll hettade matchen till på allvar i den 16:e minuten. Nya Zeelands Anna Green fick till ett hårt, svepande inlägg mot den bortre ytan där Renee Leota mötte på volley och prickade stolpen. Sverige ställde om blixtsnabbt och Sofia Jakobsson ryckte ifrån sin försvarare, men avslutade mitt i famnen på Erin Naylor i Nya Zeelands mål.

Tio minuter senare var det dags för nästa stora chans och återigen var det Sofia Jakobsson, ständigt farlig i den första halvleken, som fick läget. Efter en fin boll från Olivia Schough utmanade Jakobsson på nytt det Nya Zeeländska försvaret och drog iväg ett skott som smet centimeter utanför Erin Naylors högra stolpe.
- Offensivt gör vi det bra, både i första och andra halvlek. Vi skapar tillräckligt med chanser för att ta ledningen innan Nya Zeeland gör sitt mål, säger förbundskapten Barrling.

Det Nya Zeeländska ledningsmålet som Barrling pratar om kom i den 34:e minuten. Efter en längre boll smet Hannah Wilkinson mellan två svenska försvarare och rullade från nära håll in 0-1 bakom den utrusande svenska målvakten Hilda Carlén.
- Vi visste på förhand att Nya Zeeland är bra på att sätta längre bollar bakom backlinjen. Men vi klarar ändå inte riktigt av att hantera det i den första halvleken, säger Barrling.

Nya Zeelands ledning stod sig till halvtidsvilan. I pausen gjorde det svenska laget några taktiska justeringar och klev sedan ut heltaggade till andra halvlek.
- Vi behövde pausen för att snacka ihop oss lite. Det här laget är fantastiskt duktiga på att ta emot instruktioner under matcherna. I EM vände vi underläge till seger tre gånger, så vi visste att vi kunde göra det igen, berättar Calle Barrling.

Sverige satte full fart framåt och i den 56:e minuten kom den förlösande kvitteringen. Antonia Göransson snodde åt sig bollen mitt på Nya Zeelands planhalva och hittade Sofia Jakobsson som med kraft och vilja tryckte sig fram på vänsterkanten och hittade tillbaka till Göransson. Med högerbredsida och via ett Nya Zeeländskt ben lyckades Göransson få in kvitteringen.
- Antonia är en målskytt. I den andra halvleken flyttade vi upp henne centralt i banan för att kunna utnyttja den egenskapen, säger Barrling.

I matchens 67:e minut klev Antonia Göransson åter in i handlingarna när hon löpte sig fri på vänsterkanten. Avslutet gick rakt på en utrusande Erin Naylor, men bollen studsade tillbaka på Göransson och in i mål. Sverige hade vänt.
- Det är karaktärsmässigt otroligt imponerande att återigen vända och vinna. I vår första VM-match dessutom. Det är ruskigt stark, berömmer förbundskapten Barrling.

Efter det svenska ledningsmålet mattades matchtempot och Sverige lyckas effektivt stänga matchen. Först på övertid etablerade Nya Zeeland tryck mot det svenska målet och i matchens sista skälvande sekunder tvingades Hilda Carlén avvärja en dubbelchans. Ögonblicket senare satte domare Chenard åter pipan till munnen för ett nytt historiskt ögonblick. Sverige hade tagit sin första seger någonsin i D20-VM.
- Sett över hela matchen tycker jag att vi vinner rättvist och det tror jag de flesta som såg matchen håller med om. Nya Zeeland var inte ofarliga, men vi var det bättre laget, summerar Calle Barrling.

Nästa svenskmatch spelas klockan 15.00 på fredag. Då står Brasilien, som förlorade sin öppningsmatch mot Nordkorea med 1-0, för motståndet.

D20-VM 2010, Grupp B

13 Juli 14.30
Bielefeld, Tyskland
Sverige-Nya Zeeland
0-1 Hannah Wilkinson (33), 1-1 Antonia Göransson (56),
2-1 Antonia Göransson (67

Sverige: 12. Hilda Carlén - 2. Catrine Johansson, 4. Emma Kullberg, 6. Mia Karlsson, 5. Elin Borg - 11. Olivia Schough (16. Kristin Karlsson, 68), 10. Tilda Heimersson, 7. Emilia Appelquist [K], 15. Antonia Göransson ( 18. Amanda Wegerman, 75) - 17. Jennifer Egelryd (8. Josefine Alfsson, 59), 9. Sofia Jakobsson.
Ej använda ersättare:
1. Susanne Nilsson, 3, Jessica Samuelsson, 13. Amanda Illestedt, 14. Sarah Storck, 19. Emelie Lövgren, 20. Tempest-Marie Norlin, 21. Malin Reuterwall.

Nya Zeeland: 20. Erin Nayler - 3. Anna Green [K], 4. Chelsey Wood (13. Nadia Pearl, 72), 5. Briony Fisher, 6. Bridgette Armstrong, 7. Hannah Wilkinson (17. Sarah McLaughlin, 72), 8. Betsy Hassett, 9. Hannah Wall, 10. Annalie Longo (12. Claudia Crasborn, 84) 11. Rosie White, 14. Renee Leota.
Ersättare: 1. Victoria Esson, 16. Julia Lynds - 2. Elizabeth Milne, 15. Emily Cooper, 18. Lauren Mathis, 19. Terri Amber Carlson, 21. Lisa Kemp.

Domare: Carol Anne Chenard, Kanada. Assisterande: Rita Munoz & Mayte Chavez, båda Mexiko. Fjärdedomare: Christina Pedersen, Norge
Publik: 10.065.

Varningar Nya Zeeland: Hassett (32).

Övrig fakta Sverige – Nya Zeeland: Skott:13-12, varav på mål 5-9. Offsides 5-3. Hörnor: 11-4. Bollinnehav: 52-48.

Livescore på fifa.com