Dam: 1-0-seger säkrade playoff!

Sverige är klart för höstens playoff till VM i Tyskland 2011 efter seger mot Tjeckien med 1-0 (1-0) efter mål av Caroline Seger.
Resultatet innebär att Sverige vunnit gruppen före onsdagens match mot Wales i Växjö.

Seger gjorde segermålet mot Tjeckien.- Vi gjorde vårt jobb även om vi inte svarade för en topprestation, men det är inte lätt mot så defensivt inriktade lag, sa förbundskaptenen Thomas Dennerby efter matchen.
Sverige behövde minst en poäng för att säkra segern i VM-kvalgrupp 8 och plats i höstens play-off.
Nu blev det en rättvis och klar seger, även om Tjeckien även denna gång försvarade sig väl (0-0 blev det i Göteborg i juni).
- De parkerade på egen planhalva även i den här matchen och hade väl kanske nån omställning mot oss som blev farlig. Men vi var lite tempofattiga i vårt spel och blev lite väl omständiga emellanåt, fortsätter Dennerby.

Tjeckien hade en bra chans efter en kvart, men den räddade Hedvig Lindahl. Därefter ägde Sverige mycket boll.
I 26.e minuten kom matchavgörandet. Josefine Öqvist skar in från vänsterkanten, utmanade försvararna och hittade en hyggligt fri Caroline Seger, som inte fick nån perfekt träff, men bollen gick i mål.
- Det var "Jossans" förtjänst. Det var skönt med ett hyggligt tidigt mål, även om vi inte genomför nån riktigt bra match. Det är svåra matcher när motståndarna spelar så här defensivt, det blir mycket avbrott när de lägger sig ned. Men vi måste klara att få upp tempot med bollen ändå, så vi måste upp några snäpp framöver inför play-off, säger Caroline Seger.

Sverige hade ett par fina möjligheter efter paus. Comebackande Lotta Schelin stoppades av en tröjdragning.
- I 20 meter, säger Dennerby.
- Ja, det borde domaren sett, säger Seger.

Caroline Seger har haft ett makalöst år. Hon dominerar i sitt lag i USA, hon är kapten i landslaget och med sin kraft och vilja oerhört viktig.
- Jag har framförallt fått nya erfarenheter som människa och tycker att jag kommit in i det mer och mer, det är annorlunda där borta på alla sätt, säger Seger.

Gruppsegrare får nu spela playoff för att ta sig till VM!
- Det blir nåt nytt för oss, men vi behöver alla tuffa matcher vi kan få inför ett VM, så jag tycker det är bra. Ska vi dit måste vi slå de vi lottas mot, även om man kan tycka att en gruppsegrare bör vara VM-klar. Men nu är det som det är, fortsätter Seger.

Förbundskapten Dennerby var nöjd med Lotta Schelins comeback efter lång frånvaro.
- Och "Jossan" ger alltid allt hon har, sen tycker jag Charlotte Rohlin var lika bra som hon brukar vara. Men som lag kan vi bättre, slutar Thomas Dennerby.

På onsdag avslutas VM-kvalgruppen med match mot Wales i Växjö. 31 augusti lottas sedan playoff.
- Oavsett vilka vi får möta så måste vi vinna den, men jag har sagt att England vore bra att slippa av de tänkbara motståndarna. Det avgörs ju i veckan då vi vet alla resultat och vilka lag som hamnar i vilken position, slutar Dennerby.
Klart är att Sverige i kraft av sina tidigare kvalprestationern hamnar i seedningsgrupp 1 (lag 1-4)..

VM-kval, Europa, Grupp 8

21 augusti 14.00
Bohemians 1905, Prag
Tjeckien-Sverige 0-1 (0-1)
Mål: 0-1 (26') Caroline Seger.

Sverige: 1 Hedvig Lindahl - 13 Lina Nilsson, 2 Charlotte Rohlin, 7 Sara Larsson, 6 Sara Thunebro - 14 Josefine Öqvist, 18 Nilla Fischer (17 Lisa Dahlkvist 90'+2), 5, Caroline Seger [K], 15 Therese Sjögran (11 Linnea Liljegärd 79') - 8 Lotta Schelin, 9 Jessica Landström (10 Kosovare Asllani 67')
Ersättare, ej inbytta: 12 Sofia Lundgren - 3 Stina Segerström, 4 Annica Svensson, 16 Louise Fors.
På läktaren: Linda Forsberg, Linda Sembrant.

Tjeckien: 1 Hana Sloupová, 2 Petra Divišová, 4 Petra Vyštejnová, 5 Veronika Pincová, 6 Adéla Pivoňková, 8 Jana Sedláčková, 9 Marcela Krůzová (13 Tereza Kožárová 53'), 11 Kateřina Došková (14 Veronika Hoferková 83'), 15 Adéla Odehnalová (12 Pavla Benýrová 38'), 17 Irena Martínková, 18 Iva Mocová [K].
Ersättare, ej inbytta: 16 Radka Bednařiková - 3 Veronika Juráková, 7 Markéta Ringelová, 10 Pavlína Nepokojová.

Domare: Alexandra Ihringova, England. Assisterande: Sian Massey och Sarah Garratt, båda från England. Fjärdedomare: Lucie Ratajova, Tjeckien.

Publik: 650.

Sveriges startelva. Övre raden fr v: Lina Nilsson, Sara Larsson, Lotta Schelin, Josefine Öqvist, Charlotte Rohlin, Caroline Seger. Nedre raden: Sara Thunebro, Jessica Landström, Hedvi Lindahl, Therese Sjögran, Nilla Fischer. FOTO: Ester Kristiansson.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Jonas Nystedt