Dam: 5-1 mot Wales i Växjö

Anfallsparet Lotta Schelin och Josefine Öqvist stod för målen när Wales besegrades med 5-1 i regnet på Värendsvallen. På måndag lottas Sveriges motståndare i play-off matchen till VM i Tyskland 2011.

Josefine Öqvist rundar Wales målvakt Nicola Davies.- Skitkul att vi gör en så bra match, och att jag får göra mål! Jag borde väl egentligen ha gjort tre till på mina chanser, men ändå. Regnet gjorde det lite tungt och svårspelat där ute, säger Josefine Öqvist.

Sverige avslutade med seger på hemmaplan, och vinner kvalgruppen med 22 poäng och målskillnaden 36-3 på åtta matcher.
- Jag är nöjd med hur vi genomför matchen, säger förbundskapten Tomas Dennerby.
- Det kanske är lite förmätet att säga efter 5-1 men vi borde väl ha gjort fler mål egentligen. Men vi fortsätter att vinna, och det är viktigt också med tanke på kommande rankingar och seedningar.

Dennerby förväntade sig brittisk inställning och hyfsad offensiv från Wales, men också en viss långsamhet i defensiven. Just så blev det också. Wales gick in tufft och oroade stundtals framåt - men Sveriges fem mål kom samtliga sedan firma Schelin/Öqvist sprintat ifrån sin bevakning med vältimade löpningar i djupled.

- Det var länge sedan jag fick spela forward i landslaget, det är tuff konkurrens men det var riktigt kul att få den platsen igen. Det funkade bra med Lotta hela tiden, när en tog djupledslöpningen så mötte den andra bollen. Jag fick ju fina passningar av "Kosse" (Asllani) också till målen, säger Josefine Öqvist.

Kvalets gruppsegrare är därmed klara, och följande lag går till play-off:
Danmark, England, Frankrike, Italien, Norge, Sverige, Schweiz och Ukraina.

De åtta lagen kommer att seedas i två grupper utefter resultaten i denna och föregående kvalturnering. På måndag klockan 14.00 får Sverige veta vilket lag man behöver besegra för en plats i VM i Tyskland 2011.
- Vi tar dom vi får. Jag åker ner till lottningen på måndag, och vi har väl sagt att vi helst slipper England i den här första play-off matchen. Men vi tar dom vi får som sagt, vi vill göra klart med den här VM-platsen så snart som möjligt. Vi är rankade fyra i världen, det är bara att visa att vi är värda den platsen, säger Dennerby.

Josefine Öqvist håller med:
- Vi ser fram emot play-off nu. Vi är ett bra lag, vi har kul tillsammans, och riktigt bra spelare i laget. Jag tror vi har något stort på gång om vi tar oss till VM, det gäller bara att få allt att stämma.

VM-kval, Europa, Grupp 8

25 augusti 18.00
Värendsvallen, Växjö
Sverige-Wales 5-1 (2-0)
1-0 Lotta Schelin (12'), 2-0 Josefine Öqvist (45'), 3-0 Josefine Öqvist (55'), 4-0 Lotta Schelin (60'), 5-0 Josefine Öqvist (72'), 5-1 Gwennan Harries (81')

Sverige: 12 Sofia Lundgren - 4 Annica Svensson, 2 Charlotte Rohlin, 3 Stina Segerström, 6 Sara Thunebro - 10 Kosovare Asllani (11 Louise Fors 69'), 5 Caroline Seger [K] (16 Linda Forsberg 62'), 18 Nilla Fischer, 15 Therese Sjögran - 8 Lotta Schelin, 14 Josefine Öqvist (9 Jessica Landström 83').
Ersättare: 1 Hedvig Lindahl - 7 Sara Larsson, 13 Lina Nilsson, 17 Linda Sembrant.
På läktaren: Lisa Dahlkvist, Linnea Liljegärd.

Wales: 1 Nicola Davies - 2 Kylie Davies, 4 Kerrie Manley (15 Sally Wade 61'), 5 Emma Jones [K], 3 Jasmin Dutton - 8 Sophie Ingle, 6 Katie Daley (13 Emma Plewa 70'), 7 Loren Dykes - 11 Gwennan Harries, 9 Helen Lander (17 Michelle Green 66'), 10 Jessica Fishlock.
Ersättare: 12 Sophie Dando - 14 Lauren Townsend, 16 Josephine Green, 18 Megan Wynne.

Domare: Silvia Tea Spinelli. Assisterande domare: Marinella Caisutti och Vanessa Maruccia.

Publik: 2.091

TV4Sport Matchen sändes i TV4 Sport

Senaste nytt: Damlandslaget