Herr: Bra avstamp inför EM-kvalet

Sverige svarade för ett strålande genrep inför EM-kvalet när man spelade ut Skottland hemma på Råsunda - 3-0.

Ola Toivonen hittade vägvinnande samarbete med Zlatan. Här lämnar han Gary Kenneth på efterkälken.Det sprakade om Sverige från avspark och man tog kommandot direkt. Faktum är att det dröjde nästan en kvart innan gästerna fick till något eget bollinnehav. Då hade Sverige redan gått till ledningen med 1-0 och haft bud på fler mål.

Ledningsmålet var någonting alldeles extra. Comebackande lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic behövde tre och en halv minut, sedan satt bollen bakom (likaledes comebackande) Allan McGregor i Skottlands mål. Det var efter ett blixtrande samarbete på högerkanten som Wernbloom med ett tillslag hittade en fristående Ibrahimovic framför mål och Zlatan placerade behärskat bollen i mål.

Sverige fortsatte att hitta vägar med ett snabbt och direkt passningspel på kanterna och ytterlöparna Elmander och Bajrami tillryggalade många meter i anfallsräderna, det svenska djupledsspelet sårade skottarna gång på gång. Centralt växlade Ibrahimovic och Toivonen förtjänstfullt rollerna, gick ofta ner och mötte och skapade därmed ytor för yttrarna att agera på. Skottarna gav i den första halvleken överraskande stort svängrum åt de svenska uppspelen och det straffade sig till slut.

Vänsterfotade Bajrami nätar med fel fot.Anders Svensson hittade med en läcker lyftning framstormande Emir Bajrami till vänster i straffområdet. Twenteproffset fick på en stenhård volley som McGregor omöjligt kunde hålla, returen studsade ut till Bajrami som kunde sätta bollen i bortre krysset - med högern!

- Skönt att få dit den, det gick inte med vänstern så då fick jag prova med högern, log Emir till TV8 i halvtid.

Vänskapslandskamper med många byten tenderar ofta att bli förryckta efter halvtidsvilan men den här kvällen behöll Sverige skärpan och stod matchen ut. Samtliga spelare förtjänar väl godkänt. Skottarna skrapade ihop till en del chanser också så även Isaksson fick visa sina kvaliteter. Till slut var det ändå Sverige som fick spä på målskörden, återigen efter ett fint förspel på vänsterkanten. Ola Toivonen kunde nicka in 3-0 sedan Kim Källström spelat snett inåt bakåt från kortlinjen. Reprisbilderna visade att skottarna måhända hade rätt när man protesterade för att bollen skulle ha varit över linjen innan Kim fick träff.

Ibrahimovics succécomeback gladde förstås och Zlatan passade på att hylla sina unga lagkamrater efteråt.

- De har respekt men inte för mycket. De går ut och visar framfötterna och vill dominera, de är kaxiga utan att vara kaxiga, sa Zlatan som såg positivt på det stundande kvalet.

England-Ungern
Övriga resultat Sveriges kvalmotståndare

England-Ungern 2-1
Ukraina-Holland 1-1
Finland-Belgien 1-0
Moldavien-Georgien 0-0

- Det var riktigt bra hela matchen, sa en nöjd Erik Hamrén.
- Vi fick den starten vi ville ha. Anfallsspelet är jag väldigt nöjd med, vi borde kanske gjort något mer mål om man ska vara kritisk, sa Hamrén som ändå menade att man måste vara nöjd med tre mål och att matchen var ett kvitto på den höga konkurrensnivån i laget.

De externa frågetecknen kring det svenska laget har ofta handlat om högersidan. Nu agerade tre spelare högerback under matchens gång och såväl Lustig som Larsson och Wendt övertygade, lägg därtill att Elmander visade god form på yttermittfältet.
- Det kändes lite ovant på högerkanten i början men jag tyckte jag kom in bra i det efterhand, sa Johan efteråt till TV8.

11 augusti 20.00
Råsunda Stadion, Solna
Sverige-Skottland 3-0 (2-0)
1-0 (4) Ibrahimovic, 2-0 (39) Bajrami, 3-0 (56) Toivonen

Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig (7 Sebastian Larsson, 46), 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic [K 73-], 5 Behrang Safari - 8 Anders Svensson [K 59-73] (17 Oscar Wendt, 73), 16 Pontus Wernbloom (9 Kim Källström, 46) - 11 Johan Elmander (6 Marcus Berg, 78), 15 Ola Toivonen, 19 Emir Bajrami (21 Christian Wilhelmsson, 64) - 10 Zlatan Ibrahimovic [K -59] (14 Tobias Hysén, 59).

Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 13 Andreas Granqvist, 18 Martin Olsson.

Skottland: 1 Allan McGregor - 2 Kirk Broadfoot (14 Steven Whittaker, 75), 4 Gary Kenneth, 5 Christophe Berra, 3 Lee Wallace - 6 Barry Robson (16 Chris Iwelumo, 78), 7 Darren Fletcher [K],  8 Kevin Thomson (18 Scott Robertson, 54), 10 Charlie Adam (19 James Morrison, 64), 11 James McFadden - 9 Steven Fletcher (17 Kris Boyd, 64).

Ersättare, ej inbytta: 12 Neil Alexander, 21 Iain Turner - 15 Kenny Miller, 20 Stephen McManus.

Domare: Gianluca Rocchi, Italien. Assisterande: Stefano Papi & Giorgio Niccolai, båda Italien. Fjärdedomare: Daniel Wärnmark, Sverige.

Varningar. Sverige: Elmander (33). Skottland: Broadfoot (23), Robson (63).

Publik: 25.249. Skott: 18-6, varav på mål: 10-5. Hörnor: 6-5. Frisparkar: 9-10. Bollinnehav %: 52-48. Offside: 2-1.

Livescore från matchen

TV8 Matchen sänds i TV8.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Matchvärd Posten