Herr: Ibra tvåmålsskytt i Malmö

Hemmasonen Zlatan Ibrahimovic gjorde två mål när Sverige efter ett gott dagsverke besegrade San Marino med 6-0 i Malmö.
En smolk i den svenska glädjebägaren är att Olof Mellberg missar bortamötet med Holland efter att ha fått rött kort i den första halvleken.
- Det är lite kluvna känslor. Jag är jätteglad att vi vinner med 6-0, men det gör lite ont att Olof är avstängd mot Holland. Det har jag lite svårt att smälta, kommenterade Erik Hamrén till TV10 efter matchen.

Hemmasonen Zlatan Ibrahimovic fick nöjet att inleda målskyttet mot San Marino.

Stämningen var hög på fullsatta Swedbank stadion redan före matchen och nådde kokpunkten när Zlatan Ibrahimovic hittade nätet redan efter sju minuter mot San Marino. Kim Källström slog en lång crossboll och Ibrahimovic lyckades trots ryggsäck i form av vänsterbacken Vannucci ta ner bollen och lyfta in den till 1-0.
– En bra passning. Kim ska ha mycket boll, han kan slå de avgörande passningarna, berömde Zlatan i studion efter matchen.

Bara fem minuter senare fick San Marinos målvakt Aldo Simoncini vittja nätet igen, efter självmål av tvillingbrodern Davide. Mikael Lustig och Sebastian Larsson kombinerade sig fram på högerkanten och Larsson inlägg parallellt med mållinjen stöttes in i eget mål av Davide Simoncini framför fötterna på Zlatan Ibrahimovic, som annars hade haft öppet mål.
En ny lång passning från Kim Källström in i straffområdet resulterade i ett tredje svenskt mål före paus. Pontus Wernbloom gick upp i en höjdduell och knuffades in mot målvakten Simoncini, som styrde bollen i mål.

Olof Mellberg blev utvisad mot San Marino och missar bortamötet med Holland, vilket skapar huvudbry för Erik Hamrén.Matchens mest omdiskuterade situation inträffade i den 34:e minuten. Olof Mellberg drev upp bollen, fick den lite för långt ifrån sig och gick in i duell med en motståndare. Mellberg satsade sin vana trogen hundra procent, träffade bollen, men den irländske domaren McKeon bedömde situationen som farligt spel och visade ut Mellberg.
– För mig är det en fifty-fifty-situation. Han tar faktiskt bollen. Det är absolut inte rött kort, menade lagkapten Ibrahimovic efter matchen och fick medhåll av Sebastian Larsson.

Mellberg är därmed avstängd i den viktiga bortamatchen mot Holland den 12 oktober.
– Olof är en fantastisk back, en av de bästa i Sverige genom tiderna. Det har han visat i många år. Det är klart att vi kommer att sakna honom i en sån viktig match, sade Ibrahimovic vidare.

Trolig ersättare i backlinjen mot Holland är Andreas Granqvist. Han byttes in direkt i den andra halvleken i stället för Ola Toivonen. Granqvist inledde förtroendeingivande med en exakt crosspassning till Ibrahimovic och efter sex minuter på planen blev han också målskytt. Sebastian Larsson, en av de allra bästa svenskarna för dagen, slog en kantfrispark och Granqvist nickade in bollen vid den högra stolproten.

Sverige fortsatte trots bara tio man att visa anfallsglädje genom hela matchen. Malmöpubliken fick jubla åt ytterligare ett Zlatan-mål i den 77:e minuten. Ibra tog emot bollen mitt på San Marinos planhalva, tempoväxlade och avancerade in i den lucka som bildats när inbytte Johan Elmander gjort en diagonallöpning. Ibrahimovic, som tidigare i matchen bränt ett par lägen, avslutade med ett distinkt vristskott vid den vänstra stolpen.
Marcus Berg fastställde slutresultatet 6-0 på stopptid efter elegant förarbete av Sebastian Larsson och Behrang Safari.

Malmö har präglats av Zlatan-feber de senaste dagarna. Och att Ibrahimovic fick göra två mål i den riktiga återkomsten till Malmö var en minst sagt passande avslutning på landslagsveckan. Och huvudpersonen själv var inte oberörd.
– Jag bara står här och njuter. Vi spelar i Malmö, i min hemstad, och vi får bjuda publiken på sex mål. En dag som denna sätter sig i hjärtat.

EM-kvalgrupp E

7 september 20.00
Swedbank Stadion, Malmö
Sverige-San Marino 6-0 (3-0)
1-0 (7') Zlatan Ibrahimovic, 2-0 (12') självmål, 3-0 (26') självmål, 4-0 (51') Andreas Granqvist, 5-0 (77') Ibrahimovic, 6-0 Marcus Berg (90+3').

Sverige: 12 Johan Wiland - 2 Mikael Lustig, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Behrang Safari - 16 Pontus Wernbloom (11 Johan Elmander 69'), 9 Kim Källström - 7 Sebastian Larsson, 6 Ola Toivonen (13 Andreas Granqvist 46'), 19 Emir Bajrami - 10 Zlatan Ibrahimovic [K] (15 Marcus Berg 82').
Ersättare, ej inbytta: 23 Daniel Örlund, 8 Anders Svensson, 17 Oscar Wendt, 21 Christian Wilhelmsson.
På läktaren: Tobias Hysén
Utvisning SWE: Mellberg (34').

San Marino: 1 Aldo Junior Simoncini - 2 Fabio Vitaioli, 6 Alessandro Della Valle, 5 Davide Simoncini, 3 Damiano Vannucci - 8 Pier Filippo Mazza, 4 Simone Bacciocchi (13 Carlo Valentini 79') - 7 Matteo Vitaioli, 9 Manuel Marani (14 Maicol Berretti 56'), 11 Nicola Chiaruzzi (15 Alex Gasperoni 72') - 10 Andy Selva [K].
Ersättare, ej inbytta: 12 Michele Ceccoli - 16 Giovanni Bonini, 17 Matteo Bugli, 18 Nicola Ciacci.
Varning SMR: Vitaioli (59').

Domare: David McKeon. Assisterande: Marc Douglas & Allen Lynch. Fjärdedomare: Neil Doyle. Samtliga från Irland
Publik: 21.083 (utsålt).

Övrig statistik: Hörnor: 11-1. Offsides: 5-0. Bollinnehav %: 72-28. Skott: 28-2, varav på mål 16-0.

>> Livescore från matchen

Sveriges startelva mot San Marino. Övre raden fr v: Olof Mellberg, Johan Wiland, Ola Toivonen, Daniel Majstorovic, Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic. Nedre raden: Mikael Lustig, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Behrang Safari, Emir Bajrami.

Ange alt-text här.

TV10 Matchen direktsändes i TV10 och Radiosporten.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Upplagt av: Staffan Stjernholm