Herr: Wernbloom dubbel målskytt mot Ungern

Sverige fick en utmärkt start på EM-kvalet med 2-0 hemma mot Ungern. Tvåmålsskytt i sin debut som startman i en kvalmatch: Pontus Wernbloom.

Tvåmålsskytten Pontus Wernbloom klappas om på Råsunda.

- Underbart, fantastisk känsla att få vinna första matchen! Jag tycker vi gör det övertygande, och det inför en fantastisk publik, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Sverige startade med samma elva som mot Skottland för en månad sedan, och tog i enligt med förväntningarna initiativet direkt på Råsunda. Lagkapten Zlatan Ibrahimovic visade vägen med självförtroende och en stor portion spelglädje. Zlatan stod för två utmärkta framspelningar i första halvleken (till Toivonen och Bajrami), och tog sig dessutom fram till två farliga avslut.

Men samtidigt visade Ungern kvalité, spelade kvickt och hotade med vassa kontringar. Sverige drabbades även av skadeproblem när Anders Svensson tvingades kliva av efter en halvtimme efter en smäll på knäet, och Andreas Isaksson blev kvar i omklädningsrummet efter halvtid med en ond ljumske.
Bara minuter in i andra halvlek fick Johan Elmander en ungersk panna i tinningen, och klev av med misstänkt hjärnskakning.

- Det var olyckligt med tre skador så tidigt. Vi visste ju också om att Zlatan kanske inte var i 90-minuters matchform, men han gör det fantastiskt som spelar de sista 15 minutrarna med nästan kramp, säger Hamrén.

Det svenska laget lät sig inte nedslås, och det blev två inhoppare som spelade fram Wernbloom till målen som avgjorde matchen. Först ett svepande inlägg från Sebastian Larsson, som Wernbloom mötte perfekt med pannan. Därefter en fin hörna av Kim Källström, som Wernbloom listigt nickskarvade via ribban rakt ned på sin egen vrist och i mål. Två mål i första matchen från start i en kvalmatch.
- Han gör ett fantastiskt jobb idag. Han gör det han ska förutom att han gör två mål, säger lagkapten Zlatan Ibrahimovic om Wernblooms insats.

Ungern var aldrig nära en comeback, och den svenska segern var till slut helt rättvis.
- I första halvlek stänger dom väldigt bra, sen blev dom lite tröttare i andra och orkade inte hålla koll på Zlatan hela tiden. I andra halvlek kunde vi hålla i bollen bättre och hitta upp på Ola och Zlatan lite mer, dom är ju våra kreatörer, säger Wernbloom om matchbilden.

Isakssons onda ljumske lär sätta definitivt stopp för spel i nästa match, och det ligger nära till hands att Rosenborgs Daniel Örlund kallas in till truppen. Statusen på Svensson och Elmander är ännu oklar.

Landslaget reser till Malmö på lördagen, och spelar på tisdag mot San Marino inför ett fullsatt Swedbank Stadion.
- Nu ska vi förbereda oss för tisdagen, den gäller lika många poäng som matchen idag. Man kan tycka att det är en lätt match, men den ska spelas den också, säger Hamrén.

.

EM-kvalgrupp E

3 september 20.00
Råsunda Stadion, Solna
Sverige-Ungern 2-0 (0-0)
1-0 Pontus Wernbloom (51'), 2-0 Pontus Wernbloom (73')

Sverige: 1 Andreas Isaksson (12 Johan Wiland 46') - 2 Mikael Lustig, 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Behrang Safari - 8 Anders Svensson (9 Kim Källström 33'), 16 Pontus Wernbloom - 11 Johan Elmander (7 Sebastian Larsson 49'), 6 Ola Toivonen, 19 Emir Bajrami - 10 Zlatan Ibrahimovic [K].
Ersättare: 13 Andreas Granqvist, 15 Marcus Berg, 17 Oscar Wendt, 21 Christian Wilhelmsson.
På läktaren: Tobias Hysén.

Ungern: 1 Gábor Király - 3 Pál Lázár, 2 Zoltán Lipták, 4 Roland Juhász, 5 Zsolt Laczkó - 9 Vladimir Koman, 6 Krisztián Vadócz, 11 Ákos Elek (18 Tamás Priskin 59'), 7 Balázs Dzsudzsák (14 Szabolcs Huszti 46')- 10 Zoltán Gera [K], 8 Gergely Rudolf (15 Tamás Hajnal 82').
Ersättare: 12 Márton Fülöp - 13 Kristián Vermes, 16 Zoltán Szélesi, 17 Vilmos Vanczák.

Varningar, Sverige: Toivonen.
Varningar, Ungern: Lipták, Király, Laczkó, Lázár.

Domare: Martin Atkinson. Assisterande: Michael Mullarkey & Peter Kirkup. Fjärdedomare: Andre Marriner. Samtliga från England.

Publik: 32.304

Livescore från matchen

TV6 Matchen direktsändes i TV6 och Radiosporten.
Övriga matcher i gruppen 3/9: San Marino-Holland 0-5, Moldavien-Finland 2-0.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Ange alt-text här.
Se webb-tv-intervjuer varje dag från landslagssamlingen.
På matchdagen intervjuas Håkan Ericson, landslagets Ungern-bevakare.