Herr: Holland visade klass

Bra lag gör få misstag. Holland visade varför man är världstvåa när man med glimrande effektivitet slog Sverige med storsiffrorna 4-1.

Det blev ingen tokoffensiv från hemmalaget inledningsvis. Sverige fick hålla mycket boll inledningsminuterna mot ett samlat och oväntat lågt Holland. Det visade sig inte vara något dumt drag från hemmalaget för när man väl ställde om gick det blixtrande snabbt.

Wesley Sneijder hade ett finger med i de tre första målen.Redan efter mindre än fyra minuter kom hemmaledningen, en öppning som var allt annat än det Sverige hade behövt. Sverige tappade boll på mittplanen Sneijder mötte uppspelet med en direktskarv till van der Vaart som rappt ställt om offensivt. van der Vaart friställde direkt Klaas-Jan Huntelaar och Schalke-forwarden tillhör inte dem som missar i de lägena.

Nästa gång det blev åka av var i 36:e minuten. Behrang Safari kastade ett misslyckat inkast mitt in i banan som Wesley Sneijder snappade upp och förlängde bollen till Ibrahim Afellay som kunde pricka in 2-0.

Ola Toivonen har just sett sin lobb passera utanför mål.Sveriges möjlighet att rubba bilden hade kommit dessförinnan när Toivonen fri lobbade över Stekelenburg men precis utanför högra stolpen. Ett exempel på skillnaden i effektivitet lagen emellan denna kväll.

I andra halvlek var Sverige tvungna att chansa framåt och riskerna att bli straffade av de holländska omställningarna ökade förstås proportionellt. Två snabba klassmål kom också och under en period var det Andreas Isaksson som höll siffrorna nere till 0-4 för svensk del.

Andreas Granqvist forcerade in tröstmålet efter en frispark från Sebastian Larsson och svenskarna skapade ett flertal bra lägen till ytterligare reducering. Faktum är att Sverige slutade på plus i både bollinnehav och antal chanser när matchen väl summerades, men vad spelade det för roll när resultattavlan visade 4-1 i hemmafavör. Man gav aldrig tappt utan försökte matchen igenom men Holland visade klass när det behövdes.

- Jag känner stor besvikelse, hade trott att vi skulle ha kunnat prestera bättre, sa Erik Hamrén direkt efter matchen till TV4.
- När vi börjar komma in i matchen så gör vi en jättetabbe som leder fram till 2-0, då är det klart att det är svårt, sa Hamrén som menade att man varit lite för fega och agerat stressat i inledningen.

- Vi möter ett bra lag, det är helt klart. Vi är fortfarande nya och det här var första förlusten tillsammans så det är klart att vi kan lära oss av det här, sa Hamrén som tyckte att man släppt till några för enkla mål.

Holland seglar nu till topps samtidigt som Ungern rest sig efter inledningsförlusten mot Sverige. Tidigare på kvällen ordnade magyarerna tre poäng efter Dzudszaks 2-1-mål i sista förlängningssekunden på Olympiastadion i Helsingfors.

EM-kvalgrupp E

12 oktober 2010, 20.30
Amsterdam ArenA
Holland-Sverige 4-1 (2-0)
1-0 (4) Klaas-Jan Huntelaar, 2-0 (36) Ibrahim Afellay, 3-0 (55) Huntelaar, 4-0 (59) Afellay, 4-1 (69) Andreas Granqvist.

Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig, 13 Andreas Granqvist, 4 Daniel Majstorovic, 5 Behrang Safari (17 Oscar Wendt, 46) - 16 Pontus Wernbloom (9 Kim Källström, 54), 8 Anders Svensson - 7 Sebastian Larsson, 6 Ola Toivonen (15 Marcus Berg, 79), 11 Johan Elmander - 10 Zlatan Ibrahimovic [K].

Ersättare, ej inbytta: 12 Johan Wiland - 20 Petter Hansson, 21 Christian Wilhelmsson, 22 Jonas Olsson.
På läktaren: Tobias Hysén.

Holland: 1 Maarten Stekelenburg - 2 Gregory van der Wiel, 4 Joris Mathijsen, 3 John Heitinga, 5 Erik Pieters - 6 Mark van Bommel [K] (14 Wout Brama, 72), 8 Rafael van der Vaart - 7 Dirk Kuyt (17 Jeremain Lens, 29), 10 Wesley Sneijder, 11 Ibrahim Afellay - 9 Klaas-Jan Huntelaar (18 Ruud van Nistelrooy, 84).

Ersättare, ej inbytta: 16 Michel Vorm - 12 Khalid Boulahrouz, 13 Stijn Schaars, 15 Peter Wisgerhof.

Varningar: SWE: Larsson (49), Toivonen (66).

Domare: Stéphane Lannoy. Assisterande: Eric Dansault & Laurent Ugo. Fjärdedomare: Antony Gautier. Samtliga från Frankrike.

Livescore från matchen

Övrigt: Skott 10-13, varav på mål 6-8. Hörnor: 2-8. Frisparkar: 18-10. Bollinnehav%: 48-52. Offsides: 1-0.

Övriga matcher 12/10: Finland-Ungern 1-2, San Marino-Moldavien kl 0-2.

TV4 Matchen sändes i TV4 och Radiosporten

Senaste nytt: Herrlandslaget