Dam: USA, Nordkorea och Colombia i gruppen

För tredje VM-turneringen i rad möter Sverige USA och Nordkorea i gruppspelet. Colombia blir en ny bekantskap, och det i premiärmatchen: Colombia-Sverige den 28 juni i Leverkusen.

- Helt klart en tuff grupp, tillsammans med grupp A de tuffaste lottningarna. Gruppen är ju väldigt lik de vi haft i de senaste två VM, vilket är lite tråkigt i sig. Men det spelar ingen roll, Nordkorea har vi ju slagit båda gångerna tidigare. Vi ska försöka ta oss vidare helt klart, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

I såväl VM i USA 2003 och VM i Kina 2007, så hade Sverige USA, Nordkorea och Nigeria i gruppspelet. Den här gången byttes Nigeria ut mot debutanten Colombia, men det blir alltså tredje gången gillt med USA och Nordkorea.
Sverige har i de tidigare gruppspelen förlorat mot USA (1-3 år 2003, och 0-2 år 2007) men vunnit mot Nordkorea (1-0 år 2003, och 2-1 år 2007).

- En lottning är inte så mycket att gräva ner sig i. Det blir tuffa lag man möter i ett slutspel oavsett. Det gäller för både spelare och ledare att ta sig an och bemästra utmaningen, säger Dennerby.

Lottningen från Frankfurt sändes direkt av TV4 Sport, där lagkaptenen Charlotte Rohlin kommenterade de blivande motståndarna från studion:

USA - världsranking: #1
Sveriges landskampsfacit mot USA: 29  4 7 18  29–54
Pia Sundhages gäng förlorade oväntat semifinalen i det nordamerikanska kvalet mot Mexiko, och tvingades till playoff mot Italien för att ta den absolut sista VM-platsen. USA är trots motgången rankade etta i världen, regerande olympiska mästarinnor - och har aldrig blivit utan medalj i ett VM.

Charlotte Rohlin om USA: "Det beror lite på dagsformen. Det har varit jämnt mellan oss i de senaste träningsmatcherna. Dom är ett riktigt bra lag och känner nog att dom ska slå oss - men vi ska göra allt för att vinna."
Thomas Dennerby: "Rolig match så klart, Pia och jag är ju bra vänner så de är ju kul på så sätt. Hade kanske helst sluppit USA den här gången, men nu blev det så och då jobbar vi på det."

Nordkorea - världsranking: #6
Sveriges facit mot Nordkorea: 3  3 0 0  4–1
Nordkorea har aldrig varit utanför topp-10 på FIFA-rankingen. Tvåa i asiatiska mästerskapen, men förlorade där mot Japan i gruppspelet och mot Australien i finalen. Spelat i tre tidigare VM (1999, 2003, 2007), men har bara en kvartsfinal (0-3 mot Tyskland 2007) på meritlistan där.

Charlotte Rohlin: "Vi har mött dom tidigare och haft en del problem, men jag tycker vi är ett starkare kollektiv. Vi har spelare som kan gå in och avgöra såna här matcher, det blir tufft men jag tycker vi ska slå dom".
Thomas Dennerby: "Jag tror dom blir en huvudkonkurrent, men vi har slagit dom två gånger tidigare i VM".

Colombia - världsranking: #32
Sveriges facit mot Colombia: Aldrig tidigare mötts.
I VM-slutspel för första gången, slog ut Argentina i det sydamerikanska kvalet. Colombia har gått starkt framåt på flicksidan, senast slog man ut Sverige i sommarens U20-VM.

Charlotte Rohlin: "Vet inte så mycket om dom, men det känns som om vi bör vinna".
Thomas Dennerby: "Första matchen för oss, lite synd eftersom nykomlingar ofta klarar första matchen men blir lite trötta framåt match tre. Jag vet inte så mycket om dom eftersom jag inte har sett dom spela live, men jag såg förstås deras U20-lag i Tyskland i somras".


Sveriges spelprogram i VM:

Dennerby (Sverige), Sundhage (USA), Ricardo Rozo (Colombia) och Kwang Min Kim (Nordkorea).28 juni: Colombia-Sverige i Leverkusen (FIFA Women's World Cup Stadion - 'BayArena')

2 juli: Nordkorea-Sverige i Augsburg (FIFA Women's World Cup Stadion - 'Augsburg Arena')

6 juli: Sverige-USA i Wolfsburg (Allerpark)

Om gruppetta: Mot tvåan i grupp D i Augsburg 10 juli. Semifinal mot ettan i grupp A eller tvåan i grupp B, i Frankfurt 13 juli.
Om grupptvåa: Mot ettan i grupp D i Dresden 10 juli. Semifinal mot ettan grupp B eller tvåan i grupp A, i Mönchengladbach 13 juli.

Finalen spelas i Frankfurt 17 juli, matchen om bronset spelas i Sinsheim 16 juli.

VM-lottningen i sin helhet:

(världsranking inom parantes)

Grupp A: Tyskland (2), Kanada (9), Nigeria (27), Frankrike (8).

Grupp B: Japan (5), Nya Zeeland (23), Mexiko (22), England (10).

Grupp C: USA (1), Nordkorea (6), Colombia (32), Sverige (4).

Grupp D: Brasilien (3), Australien (12), Norge (7), Ekvatorialguinea (62).

>> Sveriges tidigare VM-turneringar

>> Förutsättningar inför lottningen