Herr: 0-0 mot Tyskland på Ullevi

Sverige höll Tyskland i schack med en gedigen försvarsinsats på Ullevi, och spelade 0-0 i en match som innehöll få vassa målchanser.

Christian Wilhelmsson utsågs till matchens bäste svensk, här i glidtackling på Jerome Boateng.

- Defensivt såg det riktigt, riktigt bra ut. Offensivt har vi lite problem i uppspelsfasen när dom pressar oss, men som helhet tycker jag vi gör en riktigt bra match, säger förbundskapten Erik Hamrén.
- Det blir inte så många målchanser i en sån här match, det behövs något extra. Vi var nära några gånger, dom också, men det blev inte dom där riktiga chanserna.

Det blev istället en tät kamp på mittfältet, och många "nästan-chanser". Matchstatistiken visade på bara två svenska avslut (noll på mål) och sex för Tyskland (två på mål), men riktigt så fattig på möjligheter var inte matchen. Många lägen bröts i sista stund, både Wernbloom, Toivonen och Berg var ytterst nära att komma till avslut från nära håll.
Åt andra hållet hotade Mario Gomez och Toni Kroos ett flertal gånger, kvalificerade ingripanden från Anders Isaksson och inhoppande Behrang Safari avstyrde dock de farligaste.

- Vi hade kanske mer boll mot Holland än vad vi hade idag, men det var så matchen gestaltade sig. Vi möter nummer tre i världen, och ska väl kanske inte tro att vi ska kunna dominera hela tiden. Jag är väldigt nöjd med vår insats, säger Hamrén.

Sverige prioriterade defensiven på ett annat sätt än senast mot Holland. Laget visade att man lärt sig vådan av att pressa högt mot ett lag med snabba och passningsskickliga spelare.
- Dom är oerhört skickliga, det är viktigt att inte gå upp och sälja sig - då blir vi bortspelade direkt. Det är klart vi kan ha ett bättre anfallsspel, men det var en bra insats försvarsmässigt och jag är stolt över grabbarna, säger lagkapten Anders Svensson.

- Jag såg redan efter 10 minuter att det skulle bli målsnålt idag, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw.
- Sverige var defensivt, backade hem och väntade på att vi skulle göra misstagen. Jag tycker ändå att vi visade engagemang i vårat spel, och jag är mycket nöjd med dom unga spelaras insats, säger Löw som släppte fram fyra debutanter i matchen (Schmelzer, Holtby, Schürrle och Götze).

Alexander Gerndt fick göra landslagsdebut för Sverige med ett inhopp i slutet, och var även han nära att komma till ett fint skottläge innan chansen rann iväg.
- Skönt att komma in och få chansen. Det är speciellt att få dra på sig den här tröjan, men jag skulle ha skjutit direkt. Då hade jag varit ännu mer nöjd, säger Gerndt.

Landslagsåret 2010 läggs därmed till handlingarna med resultatet sju segrar, två oavgjorda och en förlust. Med ett tänkt "poängsnitt" på 2,3 per match får man gå tillbaka till säsongen 2001 för att hitta en bättre utdelning än den Erik Hamrén haft under sitt första år som förbundskapten.
Den 14 december presenteras truppen till landslagets januariturné.

17 november 2010, 20.30
Ullevi, Göteborg
Sverige-Tyskland 0-0

Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig (5 Behrang Safari 68'), 13 Andreas Granqvist, 4 Daniel Majstorovic, 17 Oscar Wendt - 8 Anders Svensson [K], 9 Kim Källström (18 Alexander Gerndt 88') - 7 Sebastian Larsson, 16 Pontus Wernbloom (20 Rasmus Elm 75'), 21 Christian Wilhelmsson - 6 Ola Toivonen (15 Marcus Berg 68').

Ersättare: 12 Johan Wiland, 23 Johan Dahlin - 19 Denni Avdic, 22 Mikael Antonsson.

Tyskland: 12 Rene Adler - 20 Jerome Boateng (2 Andreas Beck 46'), 13 Mats Hummels, 5 Heiko Westermann, 3 Marcel Schmelzer - 6 Sami Khedira (15 Christian Träsch 59'), 7 Bastian Schweinsteiger (18 Toni Kroos 59') - 8 Lewis Holtby (11 André Schürrle 78'), 16 Kevin Großkreutz (14 Mario Götze 78'), 21 Marko Marin (19 Cacau 59') - 23 Mario Gomez.

Ersättare: 1 Manuel Neuer - 17 Per Mertesacker, 9 Patrick Helmes.

Varningar: Källström (50').

Domare: Carlos Velasco Carballo, Spanien. Assisterande: Roberto Alonso Fernandez & Enrique Andres Samper, båda Spanien. Fjärdedomare: Stefan Hallberg, Sverige.
Publik: 21.959

Livescore från matchen

TV10 Matchen sändes i TV10

Senaste nytt: Herrlandslaget