Herr: Gerndt och Svensson segerskyttar mot Botswana

Sverige besegrade Botswana med 2-1 i den första matchen på årets januariturné. Alexander Gerndt och Anders Svensson, tongivande spelare i det svenska laget, gjorde också de svenska målen.
- Årets första seger, den är man alltid nöjd med. Det fanns saker som var bra och saker som kan bli bättre, kommenterade förbundskapten Erik Hamrén till TV11 efter slutsignalen.

Sverige gjorde med januarimått mätt en gedigen insats i årets första landskamp. Det orutinerade manskapet, Anders Svenson och Tobias Hysén undantagna, tog kommandot i första halvlek på Cape Town Stadium. Botswanierna var mera passiva och spelade väldigt mycket i sidled och hem till backlinje och målvakt.

Alexander Gerndt var mycket pigg i årets första landskamp.Allra piggast under de första 45 minuterna var utan tvekan Alexander Gerndt, som tog initiativ och med hela sitt agerande visade att han på allvar vill vara med och konkurrera i landslaget framöver. Han gjorde sig spelbar, hade flera avslut mot mål och efter en halvtimmes spel fick han också kröna sin första landskamp från start med att ge Sverige ledningen.
Sebastian Eriksson serverade i djupled och Gerndt kunde enkelt placera in bollen. Ett par botswanier stannade upp då Tobias Hysén var i offsideposition i passningsögonblicket vilket gav Gerndt fritt fram.
– En perfekt djupledsboll av Sebbe, jag försökte hitta hörnet bara, förklarade Gerndt i halvtid.

Botswana, som leder sin kvalgrupp till African Nations Cup före nationer som Togo och Tunisien, visade inte mycket framåt i första halvlek. Därför kom kvitteringen till 1-1 två minuter in på den andra halvlek som en blixt från klar himmel.
Niklas Backman skulle rensa till inkast, men bollen rann ut till en hörna. Hörnan ledde i sin tur fram till en inläggssituation där Joel Mogorosi fick till en knallhård nick i närmsta krysset.
– Det kändes som vi hade full kontroll, men så gjorde de mål direkt i andra. En skaplig nick han får på, kommenterade Anders Svensson efter matchen.

Sverige fortsatte att föra spelet, men i värmen mattades de svenska spelarna mot slutet. Jiloan Hamad och Daniel Larsson byttes in med 20 minuter kvar och så småningom även Nordin Gerzic. Hamad och Gerzic blev därmed debutant fem och sex utöver startspelarna Hansson, Backman, Bengtsson och Jönsson.
Själv tog Jiloan Hamad debuten med ro.
- Det blev ju ganska kort tid och jag var inte nervös. Det var bara kul och spännande. Hoppas de var nöjda, jag var själv nöjd.

Mellan bytena passade nestor Svensson på att avgöra matchen. Han lurade en botswanier med en skottfint, flyttade över bollen till vänsterfoten och placerade in bollen i bortre hörnet.
– Jag hade ont i högerbenet så jag fick ta vänstern, skojade Svensson efter slutsignalen.

Utöver målen skapade Sverige ytterligare några chanser i matchen. I första halvleken genom nämnde Gerndt och i slutet av matchen främst i samarbeten mellan Hysén, Larsson och Hamad.
Botswana fick sånär ett friläge i slutminuterna, men Niklas Backman fick i sista sekunden ut en tå och kunde avvärja.

Förbundskapten Erik Hamrén var på det hela taget nöjd med säsongspremiären.
– Vi visar att vi har idéer om hur vi ska komma till avslut och hur vi ska ställa upp defensivt. Passningsspelet var inte tillräckligt bra vissa stunder och då blir det mycket löpa och spelarna var trötta i pausen. Men jag är mest nöjd, det är skönt att få vinna.

Inramningen runt matchen kunde ha varit bättre. Av "säkerhetsskäl" tillät man bara 2 000 åskådare på den jättelika arenan, men svenskarna kommer antagligen att få det hetare om öronen mot Sydafrika i Nelspruit på lördag.

Årets första startelva.

19 januari, kl 17.00 kl 16.00 svensk tid
Kapstaden, Cape Town Stadium
Botswana-Sverige 1-2 (0-1)
0-1 (31') Alexander Gerndt, 1-1 Joel Mogorosi (47') 1-2 (74) Anders Svensson.

Sverige: 23 Pär Hansson - 2 Adam Johansson, 3 Michael Almebäck, 14 Niklas Backman, 15 Pierre Bengtsson - 6 Sebastian Eriksson, 8 Anders Svensson [K] - 7 Guillermo Molins (19 Jiloan Hamad 72'), 9 Rasmus Jönsson (17 Daniel Larsson 72'), 10 Tobias Hysén - 11 Alexander Gerndt (18 Nordin Gerzic 82').
Ersättare, ej inbytta: 1 Viktor Noring, 12 Kristoffer Nordfeldt - 4 Per Karlsson, 5 Emil Johansson, 13 Marcus Nilsson, 16 Emil Salomonsson.

Botswana: 1 Noah Maposa – 2 Ndiyapo Lethsolathebe, 3 Alfred Ramohibidu (25 Maano Disthupo 86'), 4 Mmusa Ohilwe, 5 Mompati Thuma [K], 6 Ofentse Nato, 7 Pontsho Moloi, 9 Jerome Ramatlhakwane, 14 Onalethata Tshekiso (22 Sekhana Koko 62'), 17 Joel Mogorosi (19 Boitshoko Zikhale 82'), 24 Tshepo Motlhabankwe.
Ersättare: 16 Basimanebotlhe Moilwa – 21 Godfrey Ngele, 23 Othusitse Pilane, 26 Ofentse Mmipi.

Matchen sändes i TV11

Senaste nytt: Herrlandslaget