Herr: Ukraina vinnare i Cyprus Cup

Sverige och Ukraina spelade 1-1 i finalen av Cyprus Cup. Johan Elmander gjorde ett drömmål i matchöppningen, men Ukraina kvitterade på straff. Straffläggningen efter full tid vann Ukraina, som därmed tog hem segern i turneringen.

Visa bildspel

Johan Elmander trycker in 1-0 för Sverige.

- Jag tycker vi fick många positiva besked. Vi kontrollerar matchen idag, framför allt i andra halvlek, och det mot ett bra lag. Det är bara synd att vi inte vinner turneringen också, det ville vi naturligtvis göra, säget förbundskapten Erik Hamrén.

Johan Elmander stod för matchens stora behållning, då han gjorde landslagsårets hitills snyggaste mål redan efter sex minuters spel. En svepande boll från Mikael Lustig nådde Zlatan Ibrahimovic, som nådde högt upp och bröstade fram bollen. Elmander klippte till på volley med vänstern direkt i steget, och satte bollen i krysset.

Första halvlek blev intensiv. Den cypriotiske domaren såg sig tvungen att dela ut sex gula kort, och matchen saknade stundtals den för säsongen vanliga vänskapskaraktären. Sverige hotade ofta framåt, och hade ett farligt vapen i Sebastian Larssons hörnor och frisparkar.

Ukraina kunde dock kvittera efter tjugo minuter spelade. Behrang Safari gjorde en misslyckad nick hemåt som lästes av Marko Devic, Isaksson gick in hårt och straffsparken var oundviklig. Devic tog själv hand om straffen, och satte den säkert.

I halvtid gjordes de förutbestämda bytena Ibrahimovic-Elm och Majstorovic-Mellberg. Ytterligare fyra svenska byten under andra halvlek gjorde sitt till för att dra ner intensiteten i matchen.

Defensivt hade svenskarna god uppsikt över Ukraina, som hade förtvivlat svårt att ta sig till farliga lägen. Framåt var Sverige mer uddlöst än i första, men hade ändå möjligheter från Källström, Granqvist och Bajrami.

- Jag tycker det gick riktigt bra för mig idag, och för hela laget. Vi gör en stabil match, ett bra test inför EM-kvalet, säger Kim Källström.

1-1 stod sig matchen igenom, och en straffläggning tog vid för att kora en segrare i turneringen. Andreas Isaksson räddade första straffen, men efter missar av Kim Källström och Emir Bajrami stod Ukraina som segrare med 4-5 i straffläggningen.

- Det här har varit en speciell samling, två matcher på två dagar och många spelare. Jag tror att det här på sikt kommer att visa sig nyttigt för landslaget, summerar Olof Mellberg lägret på Cypern.

9 februari, kl 20.30 (19.30 svensk tid)
GSP Stadium, Nicosia
Sverige-Ukraina 1-1 (1-1 i halvtid, 5-6 efter straffläggning)

1-0 Johan Elmander (7'), 1-1 Marko Devic (straff, 20')

Sverige: 1 Andreas Isaksson - 2 Mikael Lustig, 13 Andreas Granqvist, 4 Daniel Majstorović (3 Olof Mellberg 46'), 5 Behrang Safari (15 Fredrik Stenman 78') - 8 Anders Svensson (16 Sebastian Eriksson 78'), 9 Kim Källström - 7 Sebastian Larsson, 11 Johan Elmander (19 Emir Bajrami 60'), 21 Christian Wilhelmsson - 10 Zlatan Ibrahimović [K] (20 Viktor Elm 46').
Ersättare: 23 Johan Dahlin - 18 Pierre Bengtsson.

Ukraina: 1 Oleksandr Shovkovskiy - 2 Oleksandr Romanchuk, 3 Artem Fedetskiy, 5 Oleksandr Kucher, 11 Andriy Yarmolenko (8 Oleksandr Aliyev 64'), 14 Ruslan Rotan, 17 Taras Mykhalyk, 21 Denys Olinyk (16 Mykola Morozyuk 73'), 22 Marko Devic (19 Yehven Konoplyanka 46'), 23 Taras Stepanenko (4 Anatoliy Tymoschuk 71'), 25 Artem Kravets.
Ersättare: 12 Andriy Pyatov - 9 Oleg Gusiev, 27 Dmytro Chygynskiy.

Varningar: Andreas Isaksson (18'), Anders Svensson (22'), Majstorovic (35'), Kim Källström (44').
Varningar Ukraina: Fedetskiy (35'), Kucher (35'), Mykhalyk (68').

Domare: Leontios Trattou, Cypern. Assisterande: Michel Soteriou och Charalambos Charalambous, båda Cypern. 4:e domare: Marios Tsangaris, Cypern.

Straffläggning:
X - Artem Kravets (räddning av Isaksson), 0-0
O - Andreas Granqvist, 1-0
O - Anatoliy Tymoschuk, 1-1
X - Kim Källström (över), 1-1
O - Oleksandr Aliyev, 1-2
O - Sebastian Larsson, 2-2
O - Mykola Morozyuk, 2-3
O - Sebastian Eriksson, 3-3
O - Ruslan Rotan, 3-4
O - Mikael Lustig, 4-4
--
O - Yehven Konoplyanka, 4-5
X - Emir Bajrami (räddning Shovkovskiy), 4-5

Senaste nytt: Herrlandslaget