Åtta VM-debutanter i truppen

Sveriges VM-trupp på 21 spelare, varav nio nya jämfört med VM 2007, presenterades på måndagen. Umeåanfallaren Sofia Jakobsson är en av mästerskapsdebutanterna:
- Det känns otroligt stort. Jag hade inte tänkt på att få göra det i år, säger Sofia.

Sofia Jakobsson, Antonia Göransson och Annica Svensson - tre av de svenska VM-debutanterna.

Thomas Dennerby berättade att funderingarna kring trupputtagningen pågått fram till klockan 1 den sistlidna natten. Till sist hade han och assisterande förbundskaptenen Ann-Helen Grahm kommit fram till vilka 21 som skulle få förtroendet.

- Men som ni förstår så innebär det att några riktigt, riktigt bra spelare ej får plats, sa Dennerby och nämnde Johanna Almgren, Malin Levenstad och Kosovare Asllani som några exempel.

Den svenska VM-truppen har en snittålder på 26,9 år och genomsnittsspelaren har gjort drygt 47 landskamper. Fem i truppen är mästerskapsdebutanter och tre av dem fanns på plats när truppen presenterades, Annica Svensson, Antonia Göransson och Sofia Jakobsson.

Den sistnämnda, som benämndes "årets stora utropstecken" av förbundskaptenen A-debuterade så sent som i senaste matchen mot England. Jakobsson har gått från klarhet till klarhet under våren.

- Framför allt var förra året viktigt för mig. Jag fick spela mycket och fick ta ansvar, det har gjort mig mer lugn på planen, säger Sofia som tackar för stödet från specialtränaren Hanna Ljungberg hemma i Umeå.

En lika lycklig debutant var kompisen från U20-landslaget ifjol, Antonia Göransson.
- Det här är det största man kan få uppleva som fotbollsspelare. Jag lovar att göra mitt allra bästa.

Detsamma var vm-debutant tre, Annica Svensson, inne på. I ett mästerskap är det inte säkert att man får matchtid.
- Vare sig man får spela eller inte så är alla i truppen lika viktiga. Det gäller att bidra med energi och prestera på träning. Det är få förunnat att få vara med om ett VM så det gäller att njuta av situationen.

Under årets tidigare samlingar har målsättningen mejslats fram och den lyder klart och tydligt: "vi ska spela minst kvartsfinal".
- Det kommer bli en häftigt turnering. Publikmässigt och förmodligen även fotbollsmässigt den bästa. Matcherna blir jämnare och jämnare, och det känns ju bra för den som älskar fotboll. Sen kanske vi inte vill att det ska vara så jämnt i våra matcher...,säger Dennerby som menar att vi går stärkta till VM-slutspelet.

- Vi vet, eller vi känner, att vi kan slå USA. Vi kan vinna mot alla lag men å andra sidan är det kanske några fler som kan rå på oss också, säger Thomas som jämförelse med tidigare VM.

Nu är det inte USA som är första motstånd i gruppen för Sverige utan Colombia. Ett lag som lär innehålla flera av de spelare som var med och besegrade Göransson och Jakobsson i U20-VM ifjol. Svenska U20-kaptenen Calle Barrling är också den som bevakar sydamerikanskorna för landslagets räkning.
- De påminner lite om Brasilien, med teknik och fart säger Jakobsson.
- Det är ett väldigt tekniskt lag. De är kvicka och det är inte mycket bollar i luften utan de spelar på backen, inflikar Göransson.
Dennerby håller med i analysen.
- Ska man hitta någon svaghet hos dem så är det kanske att det saknas en del tempo och uthållighet.

I den aktuella truppen har förbundskaptenerna sett till att ha dubbel täckning på alla positioner samt...

- Två allround spelare behöver varje trupp innehålla, säger Dennerby vars mångsidiga jokrar den här gången är Marie Hammarström och Linda Forsberg.

Om skador uppstår så kan man ersätta spelare i truppen fram till den 27 juni.

Senaste nytt: Damlandslaget