Dam-VM: Tredje vinsten och gruppseger

Sverige slog USA med 2-1, och vinner grupp C på maximala nio poäng. Nu väntar Australien i kvartsfinal. För USA var det första förlusten i en gruppspelsmatch i VM.

Nilla Fischer trycker in 2-0 mot USA i Wolfsburg.

- Det blev en strid, precis som vi hade förväntat oss. Jättetufft och fysiskt ansträngande för spelarna, vi hade problem med kramp på slutet och fick lite strul med bytena. Men nu är man riktigt glad för segern, sen kan man vara ärlig och säga att USA kanske förtjänade oavgjort sett till matchen - men det spelar ingen roll nu, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Sverige inledde ännu en gång matchen starkt. Lotta Schelin rev fram en straff efter en dryg kvart, och efter en kort kontemplation greppade Lisa Dahlkvist bollen. USA:s målvakt Hope Solo bjöd på hela registret innan straffen kunde slås, men bollen satt säkert i nät.
- Jag tänkte att jag tar bollen och sätter den. Hope började ju köra lite psykningar, men jag vet ju att det bara är jag och bollen. Bara att glömma allt annat, man vet var den ska sitta och det gör den sen också, säger Lisa Dahlkvist om sin straff.
- Skitkul att vinna gruppen, och särskilt med så här många svenska fans här!

Nilla Fischer fyllde på med ett frisparksmål, ett tungt pressat skott tog på en försvarare och ställde målvakten helt. Ledningen 2-0 i halvtid var rättvis, men i andra halvlek hamnade Sverige på repen när USA pressade intensivt.
Abby Wambach reducerade med drygt 20 minuter kvar att spela, och USA var klart bäst i slutet. Men det blev bara en nätkänning ytterligare i matchen, då Lotta Schelin satte ett vackert vristskott i krysset i slutminuten. Det målet underkändes dock med en diskutabel offside-vinkning.

Sverige stod tiden ut, och vann för första gången en VM-match mot USA. Nu väntar kvartsfinal mot tvåan i grupp D, nämligen Australien som slog ut Norge med 2-1. Kvartsfinalen spelas i Augsburg på söndag.
- Intressant lag, jobbar hårt. Dom har duktiga spelare och fantastiskt bra forwards med en del gamla svenskbekantingar. Vi får förbereda oss på deras lite brittiska spelstil, säger Thomas Dennerby om den kommande motståndaren.

För USA väntar Brasilien i kvartsfinalen.
- Jag är besviken, men samtidigt glad att vi spelade ganska bra fotboll idag. Vi gjorde en del bra saker, men vi behöver göra mål. Nu får vi ta en annan väg till final, för vi ska spela final, sade USA:s förbundskapten Pia Sundhage till TV4 efter matchen.

Den i sammanhanget betydelselösa matchen mellan Colombia och Nordkorea slutade 0-0, Nordkorea slutar trea i gruppen i kraft av ett mål mindre insläppt.

Damerna reser till Augsburg via Hannover imorgon. Avspark för Sverige-Australien på söndag klockan 13.00.

Damer VM-slutspel Grupp C
Arena: Arena Im Allerpark
Publik: 23 468
Domare: Etsuko Fukano
2 - 1
USA
 • 67’ Abby Wambach
Avslutad
Starttid: 2011-07-06 20:45 Visas i TV4.
Halvtidsresultat: 2 - 0

Händelser

Uppställningar

USA

 • 1. Hope Solo (MV)
 • 3. Christie Rampone (K)
 • 6. Amy Le Peilbet
  59’
 • 7. Shannon Boxx
 • 8. Amy Rodriguez
  46’
 • 10. Carli Lloyd
 • 11. Alex Krieger
 • 12. Lauren Cheney
 • 15. Megan Rapinoe
  73’
 • 19. Rachel Buehler
 • 20. Abby Wambach

Ersättare

 • 18. Nicole Barnhart (MV)
 • 21. Jill Loyden (MV)
 • 2. Heather Mitts
 • 4. Becky Sauerbrunn
 • 5. Kelley O'Hara
  73’
 • 9. Heather O'Reilly
 • 13. Alex Morgan
  46’
 • 14. Stephanie Cox
  59’
 • 16. Lori Lindsey
 • 17. Tobin Heath

Matchinformation

Notering

Visas i TV4.

Arena Im Allerpark

Hitta hit

Domare: Etsuko Fukano, Japan

Ass. domare 1: Saori Takahashi, Japan

Ass. domare 2: Zhang Lingling, Japan

Fjärdedomare: Therese Neguel, Kamerun

Matchnummer: 900203005

Senaste nytt: Damlandslaget