Sverige jagar fjärde segern i Algarve Cup

Onsdag eftermiddag inleder damlandslaget Algarve Cup med match mot Kina. Precis som mot Norge i januari har förbundskapten Thomas Dennerby formerat en 4-2-3-1-uppställning. Umeås Emma Berglund finns med som högerback i startelvan.

Visa bildspel

Caroline Seger i aktion på tisdagens träning i Montechoro.Gräset är härligt grönt på träningsplanen i Montechoro. Solen skiner och svenska damlandslaget svettas i värmen. Förbundskapten Thomas Dennerby skriker ut sina order. Man tränar uppspel, sedan hörnor med defensiva och offensiva uppställningar. Det är full satsning när Lisa Dahlkvist slår bollarna från vänster och Marie Hammarström från höger.
Onsdag eftermiddag inleder ett taggat Sverige Algarve Cup mot Kina. En viktig turnering inför OS.
– Vi ligger bättre till än i fjol. Då hade vi skador på spelare som Caroline Seger och Nilla Fischer. I år är alla fräscha, det är bara Sara Larsson (häloperation) som inte är med. Dessutom är alla i bra fas i träningen, det visade testerna vi gjorde på Bosön innan vi åkte ner hit till Portugal, säger Thomas Dennerby.

Caroline Seger är en av nyckelspelarna i Sveriges nya uppställning 4–2–3–1. Tyresöspelaren ska ha den offensiva centrala rollen på mittfältet. Lite framför till exempel Lisa Dahlkvist och Nilla Fischer och mitt emellan kantlöpare som till exempel Sofia Jakobsson och Antonia Göransson. Längst fram ligger förstås Lyon-proffset Lotta Schelin.
– Seger ser väldigt bra ut. I fjol var det en del som störde henne och hon kom inte riktigt upp i sin normala höga klass, sen blev hon ju skadad i slutet i VM. Hon är ett rätt bra sparkapital, om man kan säga så.

Sverige testade den nya uppställningen i en träningsmatch mot Norge i spanska La Manga för sex veckor sedan. Det blev svensk 2–0-vinst. Målskyttar Nilla Fischer och Antonia Göransson.
– Vi har ju alltid haft 4–4–2 som vår grunduppställning, men den nya 4–2–3–1 passar oss. Vi har spelartyper som klarar det och är ett bra vapen. Om det inte funkar så kan vi ju alltid gå tillbaka till den gamla. En viktig detalj är att de två defensiva även måste vara med offensivt. En av dom måste med framåt. Sedan måste klantspelarna värdera och tajma sina löpningar. Men det ser bra ut, det ska bli kul, säger Dennerby.

Algarve Cup 2012Kina (29/2), Island (2/3) och Tyskland (5/3) är Sveriges motståndare i Algarve Cup. I fjol fick man stryk mot Island och Tyskland är som alltid en mycket tuff motståndare. I den andra gruppen spelar världsmästaren Japan, USA, Danmark och Norge.
Förra året blev det en fjärdeplats sedan man förlorat placeringsmatchen mot Japan, 1–2. Sverige har vunnit turneringen tre gånger, 1995, 2001 och 2009.
– Jag kommer att använda en stomme på sju-åtta spelare, men alla kommer att få spela. Det är fyra tuffa matcher på en vecka och det sliter. Vi ska givetvis försöka vinna alla matcher, att ha en vinnarkultur är viktigt, säger Dennerby.
Om 150 dagar invigs OS i London.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 13 Emma Berglund, 7 Linda Sembrant, 2 Charlotte Rohlin [K], 6 Sara Thunebro - 5 Caroline Seger, 18 Nilla Fischer - 10 Sofia Jakobsson, 15 Therese Sjögran, 20 Marie Hammarström - 8 Lotta Schelin.
Ersättare: 12 Kristin Hammarström, 21 Sofia Lundgren - 3 Stina Segerström, 4 Annica Svensson, 9 Jessica Landström, 11 Antonia Göransson, 14 Johanna Almgren, 16 Madelaine Edlund, 17 Lisa Dahlkvist, 19 Susanne Moberg.

Damer Algarve Cup Grupp A
Arena: Estádio Municipal
Publik: 207
Domare: Margaret Domka
1 - 0
Sverige
 • 83’ Antonia Göransson
Kina
Avslutad
Starttid: 2012-02-29 16:00 (15:00 lokal tid)
Halvtidsresultat: 0 - 0

Händelser

 • Nilla Fischer (ut) Lisa Dahlkvist (in)
 • Lou Jiahui (ut) Wang Shansh (in)
 • Marie Hammarström Liljesson (ut) Antonia Göransson (in)
 • Therese Sjögran (ut) Johanna Almgren (in)
 • Sofia Jakobsson (ut) Madelaine Edlund (in)
 • Varning Zhou Gaoping
 • Lotta Schelin (ut) Jessica Landström (in)
 • Gao Qi (ut) Li Wen (in)
 • 1-0 Antonia Göransson
 • Varning Pang Fengyu

Spelartrupper

Kina

Formation: 4-4-2

 • 22. Zhang Yue (MV)
 • 3. Zhou Gaoping (K)
 • 4. Li Danyang
 • 5. Weng Xinzhi
 • 8. Ma Jun
 • 10. Ma Xiaoxu
 • 11. Lou Jiahui
  57’
 • 17. Pang Fengyu
 • 18. Han Peng
 • 21. Gao Qi
  79’
 • 25. Zhang Rui

Ersättare

 • 20. Chi Xiaohui (MV)
 • 2. Wang Ni
 • 6. Wu Min
 • 7. You Jia
 • 12. Zhao Hongli
 • 14. Wang Dongni
 • 15. Li Li
 • 16. Zhao Rong
 • 19. Wang Shansh
  57’
 • 23. Li Wen
  79’

Matchinformation

Notering

(15:00 lokal tid)

Estádio Municipal

Hitta hit

Domare: Margaret Domka, USA

Ass. domare 1: Marie-Josée Charbonneau, Kanada

Ass. domare 2: Stacey Grayson, Jamaica

Fjärdedomare: Irazema Aguilera, Kuba

Matchnummer: 900208002

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Stig Lindmark