OS hägrar för Lina

När truppen till matchen mot Kanada presenterades fanns ingen debutant men väl en comebackande spelare. LdB FC Malmös högerback Lina Nilsson var tillbaka.

Lina firar VM-bronset med Sjögran och Fischer.

OS i London i sommar, där dock fotbollen är utspridd över hela önationen, är det stora målet för alla svenska damfotbollsspelare på elitnivå, så också för 24-åriga Lina Nilsson.

– Jag har redan upplevt ett EM-slutspel och ett VM-slutspel men ett OS vore som grädde på moset. Jag hoppas att jag får spela mot Kanada så att jag får visa landslagsledningen vad jag kan, säger Lina Nilsson.

Lina Nilsson var med i truppen när Sverige tog VM-brons i Tyskland förra året. Men så mycket speltid blev det sannerligen inte.

Lina Nilsson

Lina Nilsson
Född: 17 juni 1987
Längd: 169 cm
Vikt: 63 kg
Bor: Lägenhet vid Kronprinsen i Malmö
Intressen: Umgås med vänner och familj: "Och så har jag börjat spela gitarr. Den är akustisk. Jag är verkligen en nybörjare men jag vill lära mig!"
Läser: "Jag håller på med en bok om Apple-grundaren Steve Jobs. Den är skriven av Walter Isaacson och är den första auktoriserade biografin om Steve Jobs."
Ser på tv: "Det blir mest serier."
Lyssnar på: "Allt möjligt. Jag gillar det mesta i musikväg."
Favoritresmål: London. "Det är en fantastiskt trevlig och intressant stad."
Drömresmål: Australien. "Det skulle vara roligt att komma dit, det får bli mitt stora resmål i livet."

– Jag gjorde ett inhopp när jag ersatte Annica Svensson på övertid i kvartsfinalen mot Australien, när vi ledde med 3–1. Det är klart att jag hade velat spela mer men VM var ändå en fantastisk upplevelse med mycket folk på matcherna. Det är det största
jag varit med om, säger Lina Nilsson.

Efter VM-äventyret spelade Sverige mot Tyskland i Hamburg i oktober och då var Lina med från start.

– Jag hade problem med ryggen och ständig värk i princip hela hösten. Jag var uttagen till USA-turnén i november. Men jag tvingades tacka nej. Det var bättre att rehabträna i lugn och ro och bygga upp ryggen. Träningen gjorde susen och, peppar, peppar, nu har jag inga som helst besvär.

Lina Nilsson kom inte med till Algarve Cup i slutet av februari och början av mars. Förbundskapten Thomas Dennerby ville inte chansa så tidigt efter ryggskadan.

– Visst var jag besviken när jag inte kom med. Men jag visste samtidigt att om det gick bra för mig i klubblaget så kommer landslagschansen igen. Och det gjorde den. Jag blev jätteglad när Thomas ringde och berättade att jag var uttagen i truppen mot Kanada. Jättekul att matchen går i Malmö, säger Lina Nilsson.

Så här tycker Thomas Dennerby om Lina Nilsson som fotbollsspelare:
– Lina är en av de bästa offensiva ytterbackarna som vi har i landet. Hon är väldigt bra i det offensiva spelet. Det Lina kan förbätta är att bli lite elakare i försvarsspelet!

Lina Nilsson är född och uppvuxen i Ystad. Hon tog tidigt sina första steg på fotbollsplanen.

– Jag var väl tre fyra år. Min pappa Kalle tränade IFK Ystad och min storebror André spelade i pojklaget. Jag spelade med killarna i IFK tills jag var tolv år. Då började jag i Pandoras 14-årslag. Efter något år blev det A-laget i Pandora och sedan A-laget i Sjöbo innan jag kom till Malmö FF 2006. Som ju blev LdB FC Malmö året därpå.

I maj 2011 förlängde Lina Nilsson kontraktet i LdB till slutet av 2013.

– Det var en självklarhet att jag förlängde. Jag känner att jag fortfarande kan utvecklas i klubben, säger Lina.

LdB FC Malmö har vunnit Allsvenskan de två senaste åren. Målet är att försvara SM-guldet.

Sverige-Kanada– Det blir en stor utmaning att vinna serien igen men vi hoppas. Jag tror att guldstriden står mellan oss, Tyresö, Linköping och Göteborg. Det är bara roligt att några av våra konkurrenter satsat hårt på förstärkningar i år, det blir roliga utmaningar att möta dem, säger Lina.

Lina Nilsson och hennes LdB möter Jitex på bortaplan i seriepremiären den 9 april. LdB har i vår mött bra lag i träningsmatcherna, svenskt, danskt och norskt motstånd.

– Men framför allt har vi spelat två tuffa kvartsfinaler i Champions League mot Frankfurt. Det var ingen skam att bli utslaget av Frankfurt som ju vunnit Europacupen tre gånger och som har idel landslagsspelare i laget. Och det var roligt att vi vann Supercupen mot Göteborg, det är alltid trevligt med titlar.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Olof Nordin