Nya poäng på spel mot världsmästarna

Thomas Dennerby svarade på frågor från japansk media efter fredagens träning vid University of Warwick.

Damlandslaget tar sig an världsmästarinnorna från Japan i den andra gruppspelsmatchen i OS. Med bara två vilodagar mellan matcherna är det återhämtningsträning som stått på programmet efter premiärsegern mot Sydafrika.

Sverige och Japan har mötts flera gånger de två senaste säsongerna. Japanskorna vann fjolårets VM-semifinal med 3-1 och även det senaste mötet på Gamla Ullevi i Göteborg för en dryg månad sedan. Den matchen slutade med japansk 1-0-seger, men Sverige gjorde då en utmärkt andra halvlek och borde ha kunnat få till minst oavgjort med tanke på de chanser som skapades.

Sverige får se upp med Nahomi Kawasumi (9) och Aya Miyama, som gjorde varsitt mål när Kanada besegrades med 2-1.Nu är det ny match med nya förutsättningar där det lag som bäst utnyttjar sina starka sidor och lyckas sätta sin prägel på matchen kommer att ha störst chans att bärga tre poäng. Båda lagen kommer in till matchen med bra självförtroende efter segrar i första rundan.
– Det gäller att vi håller oss till de saker vi tror är framgångsfaktorer för oss. Att spela ett större spel, att utnyttja löpkapaciteten hos våra spelare, till exempel Lotta Schelin och Sofia Jakobsson, att spela bakom deras backlinje, säger förbundskapten Thomas Dennerby.
– Vi måste se till att spela loss från deras första press där dom är oerhört skickliga på att vinna tillbaka boll snabbt. Det kan de göra eftersom de ofta har med mycket folk i sina anfall. Det betyder inte att vi bara ska spelar kontringsspel utan att vi har klart för oss vart vi ska ta vägen när vi väl vinner boll, fortsätter han.

Efter VM-guldet har intresset för damfotboll ökat dramatiskt i Japan och med det även mediatrycket. När Japan gästade Sverige i juni var det en stor skara medierepresentanter som följde laget på plats i Halmstad och Göteborg. Och även nu under OS kommer de japanska reportrarna i skaror, vilket även den svenska truppen fick känna på efter onsdagens träning.

Det är tidig avspark i lördagens match, klockan 12 lokal tid, vilket betyder att de svenska spelarna måste kliva upp något tidigare än vanligt för att hinna väcka kropparna och få i sig tillräckligt med mat och dryck.

Japan-Sverige direktsänds i SVT1 och SVT Play.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 4 Annica Svensson, 3 Emma Berglund, 2 Linda Sembrant, 6 Sara Thunebro (K) - 7 Lisa Dahlkvist, 15 Caroline Seger - 10 Sofia Jakobsson, 14 Johanna Almgren, 12 Marie Hammarström - 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 18 Sofia Lundgren - 5 Nilla Fischer, 9 Kosovare Asllani, 11 Antonia Göransson, 13 Lina Nilsson, 16 Madelaine Edlund, 17 Malin Levenstad.

På läktaren: 19 Susanne Moberg, 20 Stina Segerström, 21 Jessica Landström, 22 Kristin Hammarström.

Senaste nytt: Damlandslaget