Sundhage letar svar under Algarve Cup

Pia Sundhage på presskonferens tillsammans med USA:s, Islands och Kinas förbundskaptener inför starten av Algarve Cup.

På onsdag gör Pia Sundhage sin andra match som förbundskapen för Sverige. Kina står för motståndet i första matchen i Algarve Cup.
– Nu är det match på riktigt och jag vill förstås ha en del bra svar, säger Sundhage efter tisdagens presskonferens.

Efter två träningsläger och matcher mot äldre pojklag i Stockholm är det nu allvar. Sverige har fyra viktiga landskamper framför sig i Portugal; Kina (6 mars), Island (8 mars) och USA (11 mars). Sedan är det placeringsmatcher 13 mars.
– Jag hoppas att någon blommar under turneringen. Någon som verkligen tar steget fram, jag vill inte nämna några namn men visst är det spelare som jag kommer att spana in lite extra, säger förbundskaptenen.

Hörnor är något som Sundhage prioriterar.
– Varje hörna ska vara en målchans för oss, så är det bara. Där har vi varit dåliga. Vi kommer att se på olika positioner och vem som ska slå hörnorna, från vänster eller höger. Vi har spelare i laget som bör vara väldigt bra på hörnor och det måste vi utnyttja.

Försvarsspelet har svenskorna jobbat en hel del med. Nu gäller det att utvärdera och få det att funka i match.
– Vi får se om vi ska ligga högt med försvarslinjen eller falla tillbaka. Vad händer till exempel i mittförsvaret om vi pressar högt. Det är en fråga om att ha rätt tajming och detaljer som man förstås ändrar hela tiden.

Ryggproblem stoppar Sofia Lundgren från spel i Algrave Cup.Anfallsspelet är en annan detalj som Sundhage jobbar med.
– Generellt kan jag säga att vi tappar alldeles för många bollar när vi är i anfall. Vi har tekniska och duktiga spelare och det ska inte behöva bli så enkelt för motståndaren. Sedan kan man snacka om "den sista tredjedelen" hur mycket som helst, men det är det svåraste i fotbollen.
– Vi måste spela matcher för att man ska lära känna varandra. Sånt är viktigt för anfallarna. Det är ett tufft program, med fyra matcher, men samtidigt viktigt att de får spela matcher ihop. Det blir en avvägning men jag hoppas att ingen har spelat samtliga 360 minuter när vi åker hem.

Samtliga tränade för fullt på tisdagen utom Sofia Lundgren. Linköpingsmålvakten har fortfarande problem med ryggen, men hon körde ett eget träningspass och blir allt bättre. Lundgren kommer dock inte att spela match under Algarve Cup.

Senaste nytt: Damlandslaget

Upplagt av: Stig Lindmark