Ronaldo avgjorde för Portugal

Tre effektiva kontringsmål i den andra halvleken från Cristiano Ronaldo säkrade Portugal segern i play off till VM mot Sverige.

Ronaldo jublar efter 2-3-målet på Friends Arena.

Mötet på Friends präglades av de båda superstjärnorna Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic. Efter den mållösa första halvleken bröt Ronaldo måltorkan, Zlatan replikerade med två mål och gav Sverige förnyat hopp innan Ronaldo fullbordade sitt hat-trick. 2-3 till Portugal.

Förutsättningarna inför matchen var lätta att ta in. Sverige var tvungna att vinna med två mål för att nå VM. Och ett portugisiskt mål skulle göra resan desto jobbigare.

Jämfört med matchen nere i Lissabon fick Sverige mer tid med bollen men kanske var det anspänningen som visade sig när den rätta ackuratessen i det svenska passningsspelet uteblev. Det var först i minuterna före pausvilan som Sverige lyckades skapa något av värde framåt - ett bra distansskott från Kim Källström och ett skapligt läge efter hörna för Zlatan Ibrahimovic.

Portugal hade däremot ett par lägen av högre karat. Främst Bruno Alves nick på en Veloso-frispark som tvingade Andreas Isaksson till en prakträddning efter 15 minuter. Cristiano Ronaldo och Hugo Almeida hade också ypperliga tillfällen att ta Portugal till en 1-0-ledning.

- Jag tycker det är en jämn första halvlek. De har haft en del chanser som varit halvfarliga och vi har inte fått fast bollen i de lägen vi vill men vi ska fortsätta tugga på, sa en opitimistisk Sebastian Larsson till TV4 i halvtid.

Sebastian höll på att få fog för sin optimism för bara minuter in på andra halvlek var han på vippen att sätta Sverige till ledning. Zlatan lyckades balansera bollen kvar i spel och från förlängda mållinjen hittade han in till en fristående Larsson. Rui Patricio i bortamålet svarade dock för en bra parad på Sebs närskott.

Sverige behöll trycket men en portugisisk kontring friställde Cristiano Ronaldo i minut 50. Efter missarna i första halvlek gjorde Ronaldo nu inget misstag. Avslutet satt kliniskt otagbart nära Isakssons vänstra kryss.

Två Ibrahimovic-mål, i minut 68 och 72, tände överraskande nytt hopp i Friends Arena. Sverige ökade trycket - dock bara för att åter bli straffade av två nya Ronaldo-kontringar. 2-2 i 77:e och 2-3 i 79:e kväste definitivt de svenska VM-drömmarna.

Portugal får med sig Frankrike, Grekland och Kroatien från det europeiska play off-spelet till VM. VM-slutspelet lottas den 6 december i brasilianska Costa do Sauipe (Bahía).

SvFF:s förbundsordförande Karl-Erik Nilsson och förbundskapten Erik Hamrén bekräftar att det finns ett ömsesidigt intresse att diskutera en fortsättning på Hamréns kontrakt. Det nuvarande var skrivet fram till VM 2014.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Herrar A VM-kval Playoff
Arena: Nationalarenan, Friends Arena
Publik: 49 766
Domare: Howard Webb
2 - 3
Portugal
 • 50’ Cristiano Ronaldo
 • 77’ Cristiano Ronaldo
 • 79’ Cristiano Ronaldo
Avslutad
Starttid: 2013-11-19 20:45
Halvtidsresultat: 0 - 0
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på TV4

Händelser

Uppställningar

Portugal

Formation: 4-3-3

 • 12. Rui Patricio (MV)
 • 2. Bruno Alves
 • 3. Pepe
 • 4. Miguel Veloso
 • 5. Fábio Coentrão
  52’
 • 7. Cristiano Ronaldo (K)
 • 8. João Moutinho
 • 9. Hugo Almeida
  82’
 • 16. Raul Meireles
  73’
 • 17. Nani
 • 21. João Pereira

Ersättare

 • 1. Eduardo (MV)
 • 22. Beto (MV)
 • 6. William Carvalho
  73’
 • 10. Éder
 • 11. Bruma
 • 13. Ricardo Costa
  82’
 • 14. Luis Neto
 • 15. André Almeida
 • 18. Silvestre Varela
 • 19. Antunes
  52’
 • 20. Josué
 • 23. Hélder Postiga

Matchinformation

Domare: Howard Webb, England

Ass. domare 1: Michael Mullarkey, England

Ass. domare 2: Darren Cann, England

Fjärdedomare: Andre Marriner, England

Matchnummer: 900100002