Nytt återbud: Miiko Albornoz

Miiko Albornoz har lämnat återbud till januariturnén samt även meddelat att han blivit uttagen i det chilenska landslaget.

Miiko Albornoz, 23, lämnar återbud till det svenska landslaget.
Han väljer nu istället att representera Chile.
– Jag tror att det är bäst för min utveckling. Dessutom finns det en möjlighet för mig att spela VM i Brasilien i sommar, säger han till svenskfotboll.se.

På lördagen ringde malmöbacken Miiko Albornoz till förbundskapten Erik Hamrén och berättade att han var uttagen till det chilenska landslaget som snart samlas för att möta Costa Rica i en landskamp.
Miiko Albornoz accepterade den chilenske förbundskaptenen Jorge Sampaolis inbjudan.

Det var framförallt två saker som avgjorde hans beslut.
– Jag tror att det är bra för mig och min utveckling som fotbollsspelare. Dessutom lockar självklart möjligheten att få spela VM i sommar. Det är ju i så fall en dröm som går i uppfyllelse, säger han och fortsätter:
- Men jag har också väldigt starka band till Chile. Min familj kommer därifrån och jag har mycket släkt kvar. Jag kommer faktiskt precis därifrån. Hela familjen var och firade jul med släkten i Chile.

Miiko Albornoz hymlar dock inte om att den mediala uppståndelsen kring det brott han dömdes för i februari förra året också har påverkat hans beslut.
– Det är klart att det spelade in. Det kommer alltid att förfölja mig och skrivas om varenda gång jag eventuellt blir uttagen i det svenska landslaget. I medias ögon är det svårt att få en andra chans.

Malmöförsvararen är ännu djupt ångerfull och tänker ofta på det som hände.
– Jag ångrar självklart det som hände för drygt ett år sedan, men jag tycker själv att jag tog konsekvenserna av mitt handlade och jobbade hårt med frågor om etik och ansvar. Dessutom har jag också ett ansvar mot alla andra inblandade som självklart också drabbas varenda gång det här kommer upp. Jag vill inte skada dom mer än jag redan gjort.

Förbundskapten Erik Hamrén:
- Ja, jag tycker naturligtvis att det är tråkigt, men jag respekterar hans beslut.

Något beslut om att eventuellt kalla in någon ersättare är däremot inte fattat.

FAKTA/DETTA HAR HÄNT:

Den 12 februari förra året dömdes Miiko Albornoz för "sexuellt utnyttjande av barn".
Tre månader tidigare hade han haft sex med en drygt 14-årig flicka.

Båda medgav händelsen vid förhör och Malmö tingsrätt dömde Miiko Albornoz till villkorlig dom samt att erlägga en straffavgift på 500 kronor till brottsofferfonden. Till den villkorliga domen hör också en två år lång prövotid. Om den villkorligt dömde begår ett nytt brott under prövotiden riskerar han fängelse.

Den villkorliga domen överklagades inte av åklagaren eller den tilltalade. Därmed vann den också i samma stund laga kraft.

Miiko Albornoz arbetsgivare, Malmö FF, stängde samtidigt av honom från spel i såväl Svenska Cupen som Allsvenskan. Istället uppmanades han att bland annat göra skolbesök samt träffa andra utvalda personer för att bland annat prata om etik, moral och ansvaret som följer med arbetet som professionell fotbollspelare.

I april förra året var Miiko Albornoz tillbaka för spel i Allsvenskan.

Den 12 december förra året presenterade förbundskapten Erik Hamrén landslagstruppen som var uttagen att delta på den januariturné som avreser till Abu Dhabi på måndag.

SvFF:s förbundsstyrelse har, efter granskning av domen, påföljden samt på vilket sätt han arbetat med konsekvenserna av sitt handlade, inte meddelat han inte skulle vara uttagningsbar.
Därför fanns han således också med i truppen för januariturnén.

Senaste nytt: Herrlandslaget