Enkel seger mot Finland

Emil Salomonsson öppnade det svenska målskyttet på straff - och gjorde därmed precis som Hallberg och Kujovic sitt första mål i Herrlandslaget.

Vilket lyft. Herrlandslaget gjorde en mycket fin match mot Finland och kunde till slut vinna med 3-0 efter att ha spelat ett frejdigt anfallsspel där flera av spelarna visade upp sig från sina bästa sidor.
- Härligt med första segern för året, och med hur vi uppträdde i dag. Vårt anfallsspel var betydligt bättre i dag, sa förbundskapten Erik Hamrén till TV4 efter matchen.

Några fler träningar, lite mer träning med boll. Det gav resultat. Även om tempot och den perfekta tajmningen fortfarande inte är hundraprocentig så spelade Sverige upp sig betydligt i matchen mot Finland i jämförelse med mötet mot Estland.
- Man såg det på träningen i går och även på uppvärmningen – att nu börjar det sitta, kommenterade Hamrén till TV4 apropå att spelarna börjar hitta formen.

Finland skapade visserligen ett par bra målchanser i den första halvleken men det var Sverige som styrde spelet och var vassast. En som visade framfötterna var Elfsborgs Viktor Claesson som också låg bakom mycket av det svenska anfallsspelet i den första halvleken.

I den 24:e minuten fick Claesson tid att visa sitt fina skott strax utanför straffområdet. Men trots en klockren träff fick den finske målvakten ett finger på bollen som gick upp i ribban. Fem minuter senare var 24-åringen framme igen på en hörna men avslutet gick tätt utanför stolpen. Ytterligare ett par minuter senare agerade han framspelare istället och friställde sin lagkamrat till vardags, Marcus Rohdén, som ur en snäv vinkel ändå lyckades lobba bollen över den finske målvakten. Men också det avslutet gick precis utanför.

Sveriges ledningsmål skulle dock komma. På övertid i den första halvleken revs Mikael Ishak ned i straffområdet och Emil Salomonsson gjorde inget misstag från elva meter. 1-0-ledningen i paus utökades omgående i inledningen av den andra halvleken. Nyinbytte Melker Hallberg serverades en perfekt genomskärare av Rohdén och slog distinkt in 2-0 redan innan en minut hade gått av den andra halvleken. Faktum är att det dröjde inte mer än dryga tio minuter till innan Sverige utökade ledningen till 3-0.

Nyinbytte Adam Lundqvist tog sig runt på vänsterkanten och smörpassade fram till Emir Kujovic som kunde raka in och, precis som både Salomonsson och Hallberg, fick göra sitt första landslagsmål för Herrlandslaget i den 59:e minuten.
Sverige visade upp ett påhittigt och fantasifullt anfallsspel som även straffade det finska landslaget. Förbättringen i jämförelse med matchen mot Estland tror Hamrén beror på att spelarna blivit mer trygga och vana vid situationen att spela för Herrlandslaget.
- Man märker idag bara att det är ett annat lugn. Det betyder mycket. Nästa gång dom (spelarna) är med i A-landslaget så känner dom att dom har gjort det här tidigare, sa förbundskaptenen till TV4.

Hasse Backes landslag skapade visserligen några bra målchanser men det var aldrig något snack om saken – Sverige vann välförtjänt med 3-0. Det betyder också att januariturnén är över för den här gången för svensk del.

Startelva: 1 Patrik Carlgren – 2 Emil Salomonsson, 4 (K) Emil Bergström, 3 Sebastian Holmén, 5 Pa Konate – 7 Nicklas Bärkroth, 6 Marcus Rohdén, 8 Gustav Svensson, 9 Viktor Claesson – 10 Mikael Ishak, 11 Gustav Engvall.
Ersättare: 12 Jacob Rinne, 13 Anton Tinnerholm, 16 Adam Lundqvist, 18 Alexander Fransson, 20 Christoffer Nyman, 21 Emir Kujovic, 15 Joakim Nilsson, 14 Linus Wahlqvist, 17 Sebastian Eriksson, 19 Melker Hallberg, 23 Karl-Johan Johnsson.

Senaste nytt: Herrlandslaget

Herrar A Landskamp
Arena: Armed Forces Stadium
Domare: Abdullah ali Al Ajel
3 - 0
Avslutad
Starttid: 2016-01-10 15:45 (lokal tid 18:45)
Halvtidsresultat: 1 - 0
Sändes på TV4

Händelser

Uppställningar

Sverige

Formation: 4-4-2

Ersättare

Finland

Formation: 4-4-2

 • 12. Mika Hilander (MV)
 • 3. Ville Jalasto
  86’
 • 4. Hannu Patronen
  46’
 • 5. Tapio Heikkilä
 • 6. Rasmus Schüller
  72’
 • 7. Mehmet Hetemaj
  46’
 • 9. Roope Riski
  72’
 • 10. Teemu Pukki (K)
  63’
 • 16. Akseli Peivas
  46’
 • 20. Petteri Forsell
  46’
 • 22. Jukka Raitala

Ersättare

 • 1. Henrik Moisander (MV)
 • 23. Markus Uusitalo (MV)
 • 2. Jarkko Hurme
  46’
 • 8. Matel Hradecky
 • 11. Aleksandr Kokko
  63’
 • 14. Juha Pirinen
  46’
 • 15. Daniel O'Shaughnessy
  86’
 • 17. Johannes Laaksonen
  46’
 • 18. Timo Tahvanainen
  72’
 • 19. Simon Skrabb
  72’
 • 21. Janne Saksela
  46’

Matchinformation

Notering

(lokal tid 18:45)

Domare: Abdullah ali Al Ajel, Förenade Arabemiraten

Ass. domare 1: Masoud Hassan Esmaeel, Förenade Arabemiraten

Ass. domare 2: Mohammed Al Nuaimi, Förenade Arabemiraten

Fjärdedomare: Abdalla Rashid Al Naqbi

Matchnummer: 900101001