Ssewankambo hoppas på spel

Isak Ssewankambo hoppas på en plats i startelvan mot San Marino. FOTO: SvFF.

U21-landslaget möter San Marino på bortaplan söndag kväll. Inför matchen är frågan framför allt hur Håkan Ericson kommer att formera sin backlinje.
Victor Nilsson Lindelöf och Ludwig Augustinsson spelar med A-landslaget och Joakim Nilsson saknas på grund av skada. Det öppnar möjligheter för andra spelare och en av dom som hoppas få starta mot San Marino är Isak Ssewankambo.

– Jag tror att chanserna är goda. Jag har gjort det bra på träningarna och jag känner mig i bra form. Även när vi saknar några spelare brukar vi få ihop en bra elva i U21. Jag tror inte att det blir några problem.

Isak Ssewankambo, 20, är väldigt rutinerad för sin ålder. Efter att ha utbildats i Chelseas ungdomsakademi skrev han på för holländska NAC Breda hösten 2014 och tog snabbt en ordinarie plats som högerback. I januari 2015 skrev han på för Derby i Championship, men blev omedelbart skadad och lyckades sedan aldrig slå sig in i laget på allvar.

Efter två tunga säsonger i Derby hoppas Isak att karriären nu ska ta fart ordentligt igen. För en knapp månad sedan skrev han på för Molde med Ole Gunnar Solskjaer som tränare.

ISAK SSEWANKAMBO

Isak Ssewankambo

Född: 27/2 1996
Landskamper: 8 U21, 9 P19, 19 P17
Klubb: Molde FK
Moderklubb: Lärje-Angereds IF
Tidigare klubbar: Chelsea FC (ungdom) 2012-14, NAC Breda 2014, Derby County FC 2015-16.

– Det kändes rätt att gå till Derby då. Det är en stor klubb och de såg ut att vara på väg upp i Premier League, men jag blev skadad och det gjorde det lite svårare i början. Sedan bytte de ledning helt och hållet i klubben och de som tog dit mig var inte kvar. Det gjorde det inte lättare, men jag bet ihop och jobbade även om jag inte fick spela så många matcher. Sedan kom Molde och det känns perfekt för mig.

I yngre år spelade Isak mestadels innermittfältare, men har alltmer kommit att spela högerback i U21- och seniorsammanhang. Moldetränaren Solskjaer deklarerade i samband med transfern att han ser Ssewankambo som högerback, men att det är en styrka att han även kan användas som mittfältare.

– Jag gillar såklart att spela mittfältare, men jag har inte gjort det på ett år nu. Jag gör det bra som högerback också så båda positionerna passar bra.

Hösten 2014 var Ssewankambo var med och bidrog till att Sverige tog sig till U21-EM. Han spelade från start i den svåra bortamatchen i playoff mot Frankrike, men skada och minimal speltid gjorde sedan att han inte fick plats i Håkan Ericsons EM-trupp.
2013 var han med och tog EM-brons med P96-landslaget, men en lårskada gjorde att han bara spelade 15 minuter i U17- VM-turneringen i Förenade Arabemiraten där det också blev bronsmedalj för 96:orna.

I sommar är det dags för ett nytt mästerskap. Ssewankambo är en av drygt hundra spelare som finns med på bruttolistan inför OS-turneringen i Brasilien. Hur den slutliga truppen kommer att se ut är i dagsläget mycket svårt att sia om. Men det mest sannolika är att kärnan i truppen kommer att hämtas från U21-landslaget och då bara 18 spelare får användas kan det vara ett stort plus i kanten att vara användbar på flera positioner.

EM-kval U21 - grupp 6

Sverige 10 24
Spanien 10 23
Kroatien 10 20
Georgien 10 13
Estland 10 4
San Marino 10 1

– Det är alltid bra om du kan spela på flera positioner. Det gör det lättare för tränaren. OS är jättestort, det är ett stort mästerskap. Jag hoppas att jag är frisk då och att jag har gjort det tillräckligt bra för att komma med.

Men närmast väntar alltså EM-kvalmötet med San Marino.
– Det kommer att bli tufft, tuffare än de flesta tror. De kommer att backa hem, göra det trångt, spela aggressivt och göra det svårt för oss. Vi måste ha tålamod och tro på vår spelidé och jobba på det som vi gjort på tränigarna och då hoppas vi att det löser sig.

San Marino-Sverige har avspark klockan 19.30 på påskdagen och matchen sänds i TV4 Sport. Den kan också följas i livescore på uefa.com.

Senaste nytt: U21 herr