Ericson får Mikael Ljungbergs stipendium

Håkan Ericson.

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson har tilldelats Mikael Ljungbergs stipendium för 2015. Ericson får priset för det ledarskap som ledde fram till fjolårets EM-guld.
Priset kommer att delas ut i samband med fredagens EM-kvalmatch mot Georgien.

– Jag är givetvis både stolt och tacksam över att få ta emot priset. Jag träffade bara Mikael kort, däremot har jag givetvis följt hans fantastiska karriär och tagit del av andra människors alltid så positiva omdömen om människan Mikael, säger Håkan Ericsson.

Juryns motivering lyder:

"Med en stor portion mänsklig värme och en envis tro på sina idéer får Håkan Ericsson varje enskild spelare i laget att lysa. Genom att leda med mod och ödmjukhet lades grunden till U21-landslagets stora framgångar i EM 2015. Håkan har mod att ha is i magen när så krävs, mod att få andra i omgivningen att växa och mod att ta vara på varenda talang som är beredd att bidra. Han är en ledare som visar att allt är möjligt."

Om Mikael Ljungbergs Minnesfond

Mikael Ljungbergs minnesfond startade kort efter Mikaels bortgång i slutet av 2004. Varje år delar stiftelsen ut ett stipendium på 50 000 kronor till någon inom idrottsvärlden som lever upp till Mikael Ljungbergs värderingar: att vara ärlig, ödmjuk och rättvis. Någon som verkar i den anda som gjorde Mikael Ljungberg till en av våra mest folkkära idrottare genom tiderna.

Tidigare stipendiater:

2005: Stephan Lundh, ishockey (tränare)
2006: Anna Lindberg, simhopp
2007: Mustafa Mohamed, friidrott
2008: Lassi Karonen, rodd
2009: Helena Jonsson, skidskytte
2010: Anja Pärson, alpint
2011: Marcus Hellner, skidor
2012: André Myhrer, alpint
2013: Sarah Sjöström, simning
2014: Kim Källström, fotboll

Senaste nytt: U21 herr