Damerna laddar för USA

Sverige är mitt i uppladdningen inför kvartsfinalen mot USA på fredag.
– Vi möter världens bästa lag, vi ska göra vad vi kan, lovar förbundskapten Pia Sundhage.

Till skillnad från USA har Sverige sluppit resa efter den sista gruppspelsmatchen, något som Pia Sundhage och spelarna ser som en fördel.

– Alla små saker, detaljer, är viktiga och det försöker vi att använda oss av när vi förbereder spelarna inför kvartsfinalen. Men i slutändan är det kvaliteten på laget, spelet man presterar, och kanske lite tur som blir avgörande, säger Sundhage.

Förbundskaptenen gav sina spelare ledigt under onsdagen, på torsdagen tränade stora delar av truppen, de som spelat mycket hittills tog det lite lugnare. Kosovare Asllani, Caroline Seger och Nilla Fischer var kvar på hotellet och körde individuell rehabträning.

– Vi försöker vara smarta i upplägget så att alla kommer så väl förberedda som möjligt, säger Sundhage.

USA spelade sin sista gruppmatch mot Colombia (2–2) i fuktiga och heta Manaus och byter nu mot betydligt torrare luft i den brasilianska huvudstaden Brasilia. Att Sverige hunnit acklimatisera sig till klimatet, sluppit resa, spelat på arenan tidigare, allt sådant räknar Sundhage in på plussidan.

– Vi kommer till matchen med ganska gott självförtroende. Vi har haft ett väl fungerande försvarsspel under stora delar av turneringen och det ska vi försöka fortsätta med. Vi vet samtidigt att vi möter regerande olympiska mästarna USA, som även är regerande världsmästare. De har flera spelare i världsklass, de har tagit medalj i samtliga OS, fyra guld och ett silver. Det blir en härlig utmaning, säger Sundhage.

Hon har samtliga spelare tillgängliga inför USA-matchen. Avspark fredag 18.00 och den svenska startelvan släpps 90 minuter före avspark. Matchen sänds i TV3.

Senaste nytt: Damlandslaget