Lagerbäck tillbaka i landslaget

Lars Lagerbäck

Lars Lagerbäck gör comeback i svensk landslagsfotboll. Uppdraget: Rådgivare till förbundskapten Janne Andersson.

- Lasses erfarenhet är ovärderlig och det känns jättebra att ha med honom i framförallt förberedelse- och planeringsarbetet, säger Janne Andersson.

Den före detta förbundskaptenen kommer därmed att finnas med vid förberedelsearbetet inför och under septembersamlingen, som omfattar VM-kvalmatchen mot Holland den 6 september på Friends Arena.

- För att lära mig mer om mitt jobb har jag pratat med en rad mycket erfarna och duktiga människor, bland andra flera nuvarande och före detta förbundskaptener. När jag pratade med Lasse kände jag att vi klickade i frågor om värderingar och grundläggande synsätt. Därför ville jag knyta honom till landslagsledningen, säger Janne Andersson och fortsätter:

- Vi kommer att ta det steg för steg och tillsammans forma arbetssättet. Det är ju en ny roll för både mig och Lasse.

Efter drygt fem år som hyllad och närmast geniförklarad förbundskapten för Island återvänder därmed Lars Lagerbäck till svensk fotboll och till landslaget.

- Det känns jätteskoj. Jag känner Janne sedan tidigare, han är en person som jag både uppskattar och respekterar. Dessutom är det roligt att hålla fortsatt kontakt med fotboll på elitnivå, men det är Janne som ytterst styr mitt uppdrag, vad jag ska göra och inte göra, säger Lars Lagerbäck som just nu, på uppdrag av Viasat, befinner sig på OS i Brasilien.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand är också glad över att Lars Lagerbäck väljer att vända hem till svensk fotboll och landslaget.

- Det är få personer i det här landet som besitter lika omfattande erfarenhet från landslagsverksamhet som Lasse Lagerbäck. Det sätter vi naturligtvis stort värde på. Erfarenhet är en viktig komponent när man ska bygga någonting nytt. Och särskilt om den är prestigelös, att det är viktigare att det blir bra än att ha rätt.

68-årige Lagerbäck ledde under 90-talet svenska U- och B-landslag innan han 1998 blev assisterande förbundskapten till Tommy Söderberg. 2000-04 hade de båda delat ledarskap för A-landslaget och därefter och fram till och med 2009 hade Lagerbäck ledningen med Roland Andersson som assisterande. 2010 ledde han Nigeria i VM innan han 2011 tog uppdraget som förbundskapten för Island, en post han höll fram till årets EM-slutspel i Frankrike.

Janne Andersson kompletterar även landslagets båda scouter, Tom Prahl och Jonas Thern, med en som ska fungera som en extra resurs i samband med bevakningen av motståndare.
Det blir Lasse Jacobsson, tidigare tränare för bland andra Halmstads BK och Östers IF.