OS-final efter straffseger mot Brasilien

Hedvig Lindahl

Revanschen är ett faktum. Sverige besegrar Brasilien på Maracanã och är nu klart för OS-final på fredag. Likt i kvartsfinalen behövdes straffar för att skilja lagen åt. 0-0 höll sig över 120 minuter efter en ny stark svensk insats och när det åter var dags för straffavgörande var de svenska spelarna vassast. 0-0 blev till 4-3 och en säkrad plats i finalen.

Sverige är klart för OS-final efter en ny stark, främst defensiv insats. Spelplatsen var Maracanã, denna legendariska arena i Brasilien, mot just värdnationen Brasilien. Och det blev en tuff historia innan segern kunde säkras från straffpunkten.

De bägge lagen klev ut till OS-semifinalen till en kokande atmosfär. Brasilien, värdnation för OS, får extra stöd av den stora publiken och driver upp tempot på matchen direkt. Kvicka kombinationer och vasst passningsspel blandas med fina individuella prestationer. Brasilien vinner bollinnehavet direkt och skapar press kring det svenska straffområdet.

Inledningen och helhetsbilden av den första halvleken är slående lik kvartsfinalen mot USA. Sverige ligger jämfört med gruppspelsmatchen mot Brasilien klart lägre och försvarar sig uppoffrande, står rätt i position och tar bort Brasilianska instick. Brasilien äger det stora bollinnehavet men de riktigt heta chanserna uteblir. Lindahl får rädda någon nick samt något skott utifrån. Men riktigt farligt blir det egentligen bara vid ett tillfälle - efter nickskarv på hörna där bollen smiter utanför bortre stolpen med knapp marginal.

För svensk del skapades två chanser under den första halvleken. Schelin fick läget efter en längre boll från Fischer och en kontrande Blackstenius försökte hitta Schelin i straffområdet fram mot halvlekens slut. Men 0-0, oavgjort, är ställningen i paus.

Brasilien är vassa framåt och Marta fortsätter briljera med snabba fötter och intelligent spelsinne i den andra halvleken. Men Lindahl är fortsatt stabil och stoppar så väl avslutsförsök som instick mellan svenska backar. Jämfört med den första halvlken ligger Brasilien inte lika högt i sin press vilket ger Sverige en helt annan möjlighet att bygga eget anfallsspel. Sverige kan lugna ner emellanåt, andas och känna att de är med i matchen på ett annat sätt än att enbart fokusera på att ligga på kontring.

Några mål lyckades dock inte Sverige göra. Men inte heller släpptes det in några defensivt. Matchen slutar 0-0 efter ordinarie tid och åter väntade en spännande förlängning.

I förlängningen börjar Sverige vasst och Schelin har en farlig nick strax utanför på hörna. Men 90 minuter tar på krafterna och det märktes. Ju längre tiden gick mot 120 minuter, desto mer fick landslaget streta emot ett hårt pressande Brasilien. Brasilien gick för segern, pumpade på längst kanterna och Sverige kämpade mot klockan för en ny straffläggning.

Damerna höll ut, tog matchen till ny straffläggning och väl där blev det ny vinst. Hedvig Lindahl gick åt rätt håll på samtliga straffar och räddade två. Åter fick Lisa Dahlkvist chansen att skjuta Sverige vidare och på nytt var hon som lugnet själv. 4-3 i straffläggningen och Sverige spelar OS-final på fredag.

- Vi kände inom laget att det här har vi. Så länge vi jobbar tillsammans, sprider positiv energi så kan vi gå långt. Det har vi bevisat nu, säger Lisa Dahlkvist till TV3 efter straffavgörandet och fortsätter:

- Det krävs väldigt mycket vilja i en sådan här match, mycket vilja och hjärta. När det blev straffar igen känndes det bara kul. Hedvig är fantastiskt duktig och vi hade gjort det tidigare. Jag kände mig helt säker på att vi skulle till final.

Förbundskapten Pia Sundhage efter avancemanget till final:

- De facto att vi vann över USA hjälpte. Lirarna dansar och ler och igår hade vi en klockren matchgenomgång. Då bara hänger på och går ut och vinner här i dag. Nu kan det bli hur bra som helst.

- Vi är kritiska till vårt anfallsspel så klart, men lugna och trygga i försvaret. Och så är vi grymma i straffarna igen. Försvarstaktiken tråkar ut motståndarna och det är utmärkt. Det är en spännande väg som jag ej tänkt på förhand, men det kommer se lika dant ut i finalen.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 16 Elin Rubensson - 14 Emilia Appelqvist, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger - 9 Kosovare Asllani, 11 Stina Blackstenius, 8 Lotta Schelin (K).

Senaste nytt: Damlandslaget

Damer OS Slutspel
Arena: Maracanã
Publik: 70 454
Domare: Lucila Venegas
3 - 4
Brasilien
 • 121’ Marta
 • 121’ Andressa Alves
 • 121’ Rafaelle
Avslutad
Starttid: 2016-08-16 18:00 Semifinal (13:00 lokal tid)
0 - 0 e.f., Resultat efter full tid: 0 - 0, Halvtidsresultat: 0 - 0
Sändes på TV3

Händelser

Uppställningar

Brasilien

Formation: 4-3-3

 • 1. Barbara (MV)
 • 3. Monica
 • 4. Rafaelle
 • 5. Thaisa
  46’
 • 6. Tamires
 • 7. Debinha
  91’
 • 8. Formiga
 • 9. Andressa Alves
 • 10. Marta
 • 12. Poliana
 • 16. Beatriz
  101’

Ersättare

 • 2. Fabiana
 • 11. Cristiane
  91’
 • 13. Erika
 • 14. Bruna
 • 15. Raquel Fernandes
  101’
 • 17. Andressa
  46’
 • 18. Aline

Matchinformation

Notering

Semifinal (13:00 lokal tid)

Maracanã

Hitta hit

Domare: Lucila Venegas, Mexiko

Ass. domare 1: Mayte Chavez, Mexiko

Ass. domare 2: Enedina Caudillo, Mexiko

Fjärdedomare: Melissa Borjas, Honduras

Matchnummer: 900204002