Vidare till semifinal efter straffar

Lisa Dahlkvist

Sverige kommer spela semifinal i OS. Det står klart efter att damlandslaget besegrat USA efter straffar, 5-4. Efter en stark, heroisk, insats över 120 minuter och ett snyggt kontringsmål av Stina Blackstenius kunde Sverige avgöra kvartsfinalen från straffpunkten.

Sverige kommer spela OS-semifinal. En stark insats under 120 minuter tog Sverige till straffläggning och väl där var Damlandslaget starkare än USA. Men vi lugnar ner och tar det från början.

Inte helt oväntat startar USA matchen i högt tempo direkt. De regerande olympiska mästarna sätter full fart på bollen och pressar Sverige omgående. Redan under de första fyra minuterna har USA producerat två hörnor och ytterligare inspelslägen från kanterna. Men det svenska spelarna står väl placerade och är först på bollen vid de amerikanska chanserna.

USA fortsätter att äga bollinnehavet under den första halvleken. Men förutom en reflexräddning på en nickskarv mot eget mål skapar USA egentligen inga riktigt heta målchanser, samtidigt som Sverige efter drygt 20 spelade minuter började etablera mer och mer eget anfallsspel. Det blir halvfarligt på en hörna och Sverige får chans att rulla runt utanför offensivt straffområde.

Några mål blir det dock inte i halvleken. USA har kommandot och skapar klart mest chanser. Men det är en bra, framförallt defensiv, insats i första halvlek av Sverige när det gäller som mest i skarpt läge i kvartsfinalen.

Till den andra halvleken fortsätter USA att agera piggt och vinner bland annat två vassa frisparkslägen under de första tio minuterna.

Men Sverige står emot, krigar på och växer in i halvleken bra. Seger, Dahlkvist och Asllani börjar vinna viktiga mittfältskamper och efter en brytning iscensätter Lisa Dahlkvist en kontring med perfekt boll i djupled. Stina Blackstenius slår sin försvarare i löpduellen och fri med Hope Solo placerar anfallaren kliniskt bollen vid bortre stolpen. 1-0 och Sverige i förarsätet mot OS-semifinal.

Efter målet gör USA byten och växlar upp ytterligare, går ner på trebackslinje och höjer tempot. USA rullar runt, letar ytor och lägen men Sverige fortsätter vara kompakta och följsamma. Med knappa kvarten kvar kommer dock kvitteringen. En längre boll in i svenskt straffområde styrs olyckligt via svenskt huvud ner framför fötterna på Alex Morgan som distinkt sätter dit 1-1 förbi Lindahl.

Efter kvitteringen fortsätter USA pressa intensivt för ett ledningsmål. Det skapas chans på chans under de sista tio minuterna men Lindahl och det svenska försvaret håller tätt och OS-kvartsfinalen går till förlängning.

Förlängningen slutar mållös, trots att Lotta Schelin har en boll i mål tveksamt avvinkat för offside. Matchen går till straffar och en riktig rysare utspelar sig i kampen om en semifinalplats. Efter tio straffar är det Sverige som får jubla. Lisa Dahlkvist är hur säker som helst när hon får läget att avgöra med straffläggningens tionde straff. Hope Sole till vänster och bollen till höger, Sverige vinner kvartsfinalen och får nu spela OS-semifinal i inledningen av nästa vecka.

- Det går inte sätta ord på det här. Det är kaos, det är lugn, det är lycka. Det är allt på samma gång, säger Pia Sundhage till TV3 efter slutsignal och fortsätter:

- Taktiken vi går ut med kanske inte är världens roligaste, men bra. Spelarna hjälpte varandra i varje läge och i straffläggningen, jag är så imponerad av tjejerna. Vi har gjort något som ingen annan gjort - skickat ut USA från OS.

Målvaktshjälte Hedvig Lindahl om straffläggningen:

- Det var skönt att Alex Morgan kom upp först. Henne har jag studerat mycket så visste hon skulle skjuta i mitt högra så det var skönt att börja med en räddning. Sen var tjejerna klockrena i sina straffar. När sista sköt över kändes det klart, trots Solos psykning av Dahlkvist.

Sveriges startelva: 1 Hedvig Lindahl - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 16 Elin Rubensson - 9 Kosovare Asllani, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger (K) - 10 Sofia Jakobsson, 13 Fridolina Rolfö, 8 Lotta Schelin.

Senaste nytt: Damlandslaget

Damer OS Slutspel
Arena: Estádio Nacional Mané Garrincha
Publik: 13 892
Domare: Ann-Marie Keighley
4 - 5
USA
 • 78’ Alex Morgan
 • 121’ Lindsey Horan
 • 121’ Carli Lloyd
 • 121’ Morgan Brian
Sverige
 • 61’ Stina Blackstenius
 • 121’ Lotta Schelin
 • 121’ Kosovare Asllani
 • 121’ Caroline Seger
 • 121’ Lisa Dahlkvist
Avslutad
Starttid: 2016-08-12 18:00 Kvartsfinal (13:00 lokal tid)
1 - 1 e.f., Resultat efter full tid: 1 - 1, Halvtidsresultat: 0 - 0
Sändes på TV3

Händelser

 • Fridolina Rolfö (ut) Stina Blackstenius (in)
 • Varning Lotta Schelin
 • 0-1 Stina Blackstenius
 • Allie Long (ut) Crystal Dunn (in)
 • Elin Rubensson (ut) Magdalena Eriksson (in)
 • Kelley O'Hara (ut) Megan Rapinoe (in)
 • 1-1 Alex Morgan
 • Varning Caroline Seger
 • Sofia Jakobsson (ut) Olivia Schough (in)
 • Megan Rapinoe (ut) Christen Press (in)
 • Varning Carli Lloyd
 • Mallory Pugh (ut) Lindsey Horan (in)
 • Jessica Samuelsson (ut) Emma Berglund (in)
 • Straffavgörande, miss Alex Morgan
 • 1-2 Lotta Schelin Straffavgörande, mål
 • 2-2 Lindsey Horan Straffavgörande, mål
 • 2-3 Kosovare Asllani Straffavgörande, mål
 • 3-3 Carli Lloyd Straffavgörande, mål
 • Straffavgörande, miss Linda Sembrant
 • 4-3 Morgan Brian Straffavgörande, mål
 • 4-4 Caroline Seger Straffavgörande, mål
 • Straffavgörande, miss Christen Press
 • 4-5 Lisa Dahlkvist Straffavgörande, mål

Spelartrupper

USA

 • 1. Hope Solo (MV)
 • 2. Mallory Pugh
  113’
 • 3. Allie Long
  65’
 • 4. Becky Sauerbrunn
 • 5. Kelley O'Hara
  72’
 • 7. Meghan Klingenberg
 • 8. Julie Johnston
 • 10. Carli Lloyd
 • 13. Alex Morgan
 • 14. Morgan Brian
 • 17. Tobin Heath

Ersättare

 • 6. Whitney Engen
 • 9. Lindsey Horan
  113’
 • 11. Ali Krieger
 • 12. Christen Press
  99’
 • 15. Megan Rapinoe
  72’ 99’
 • 16. Crystal Dunn
  65’
 • 18. Alyssa Naeher

Sverige

Formation: 4-3-3

Ersättare

Matchinformation

Notering

Kvartsfinal (13:00 lokal tid)

Estádio Nacional Mané Garrincha

Hitta hit

Domare: Ann-Marie Keighley, Nya Zeeland

Ass. domare 1: Sarah Jones, Nya Zeeland

Ass. domare 2: Lata Kaumatule, Nya Zeeland

Fjärdedomare: Rita Gani, Malaysia

Matchnummer: 900204001