P19-landslaget till EM i sommar

Svenskt jubel nere i Belgien när EM-platsen säkrats. Foto: SvFF.

Ytterligare ett svenskt landslag kommer spela EM-slutspel i sommar. P19-landslaget gjorde vad som behövdes - besegrade Italien med 1-0 - samtidigt som Belgien förlorade mot Irland. Därmed vinner Sverige Elite Round-gruppen och är klart för EM-slutspel i Georgien till sommaren.

Förutsättningarna inför matchen var klara. Sverige behövde besegra Italien samtidigt som gruppettan Belgien behövde tappa poäng mot Irland. När domaren i respektive match blåste av 90 minuter senare stod det klart att P19-landslaget är klart för EM. Detta efter seger 1-0 samtidigt som Belgien förlorat med samma slutresultat.

- Det är en jämn match som vi lyckas vinna. När killarna efter slutsignalen förstått att de tagit sig vidare till EM som första svenskt P19-landslag blir det bra stämning. Killarna är väldigt glada förstås, så även vi ledare, säger förbundskapten Claes Eriksson efter avancemanget till EM-slutspel.

Matchen i sig blev en jämn drabbning. Planen bjöd på dåligt underlag vilket gjorde det svårspelat för både Sverige och Italien. I den första halvleken hade Sverige stora problem och Italien var lite bättre som skapade någon enstaka farlig målchans.

- Vi är ganska nöjda med 0-0 i halvtid. I den andra sjunker tempot lite och vi får bättre kontroll. Kan börja spela mer och mer och när vi lyckas sätta dit 1-0 tappar Italien lite energi, säger Claes Eriksson.

Viktor Gyökeres hoppade in och sköt P19-landslaget till EM.Målet som ska ta Sverige vidare till EM sätts dit av inhoppande Viktor Gyökeres med 30 minuter kvar att spela. Efter målet spelar Sverige behärskat och kontrollerar matchbilden. Allt ser lugnt ut och Sverige går mot segern, men på övertid får Italien till en anstormning.

- Italien har en jättechans alldeles i slutet. Men de missar med någon enstaka centimeter och vi vinner den jämna matchen. Mot Belgien var det tvärtom, jämnt men med Belgisk seger. Det är sådant som brukar jämna ut sig.

Så här i efterhand spelar dock inte den tidigare förlusten mot Belgien någon roll. Irland besegrade Belgien i gruppens andra avslutande match och Sverige fick fira gruppsegern och avancemang till sommarens EM-slutspel i Georgien.

- Vi hade ingen koll alls på Belgien under matchens gång. Vi var tvungna att vinna vår match hur som helst och hade vi inte tagit oss vidare ville vi ändå göra en bra avslutning och prestation. Därför kände vi inte till hur det gick för Belgien och fick fira stort efter att vi förstått vi gått till EM, säger Claes Eriksson och fortsätter med kortare analys av svensk ungdomsfotboll:

- Det är oerhört roligt att ett svenskt P19-landslag tar sig till EM för första gången. Det känns jättekul och Sverige är på g på bred front. Det är inte enstaka åldersgrupper som gör det bra utan 99-landslaget gick bra i EM förra året, U21 spelar EM i sommar igen. Svensk fotboll är väldigt bra, står sig stark på ungdomssidan, och jag är ganska säker på att vi kommer få se det i A-landslaget inom några år.

EM-slutspelet för P19-landslaget spelas mellan 2-15 juli i Georgien. P19 blir således tillsammans med U21 och Dam det tredje landslaget som spelar EM-slutspel i sommar.

P19 Elite Round
Arena: Gemeentelijk Stadion
Domare: François Letexier
0 - 1
Avslutad
Starttid: 2017-03-28 19:00
Halvtidsresultat: 0 - 0

Händelser

 • Varning Giulio Maggiore
 • Varning Isac Lidberg
 • Varning Luca Pellegrini
 • Varning Nicolo' Zaniolo
 • Varning Matteo Gabbia
 • Claud Adjapong (ut) Filippo Melegoni (in)
 • Isac Lidberg (ut) Viktor Gyökeres (in)
 • Matteo Gabbia (ut) Patrick Cutrone (in)
 • 0-1 Viktor Gyökeres
 • Varning Alessandro Vogliacco
 • Alessandro Vogliacco (ut) Andres Llamas (in)
 • Alexander Isak (ut) Samuel Adrian (in)

Uppställningar

Italien

Formation: 4-4-2

 • 12. Alessandro Plizzari (MV)
 • 5. Alessandro Vogliacco
  90’
 • 6. Luca Pellegrini
 • 7. Claud Adjapong
  57’
 • 8. Giulio Maggiore
 • 11. Marco Tumminello
 • 13. Marco Varnier
 • 16. Matteo Gabbia
  66’
 • 17. Luca Zanimacchia
 • 19. Riccardo Marchizza (K)
 • 21. Nicolo' Zaniolo

Ersättare

 • 1. Mattia Del Favero (MV)
 • 3. Andres Llamas
  90’
 • 4. Filippo Melegoni
  57’
 • 9. Patrick Cutrone
  66’
 • 10. Andrea Pinamonti
 • 18. Davide Frattesi

Matchinformation

Gemeentelijk Stadion

Hitta hit

Domare: François Letexier, Frankrike

Ass. domare 1: Cyril Mugnier, Frankrike

Ass. domare 2: Florian Lemaire, Belgien

Fjärdedomare: Lothar D'hondt, Belgie

Matchnummer: 900310005