Wikman assisterande förbundskapten efter EM

Magnus Wikman kommer att tillträda som assisterande förbundskapten för Damlandslaget 1 augusti.

Efter sommarens EM kommer Pia Sundhage att sluta som svensk förbundskapten. Det är sedan tidigare klart att Peter Gerhardsson kommer att ersätta Sundhage och arbetet med det nya teamet som ska jobba med Damlandslaget är i full gång. Ny assisterande förbundskapten blir Magnus Wikman, som kommer att tillträda sin nya tjänst den 1 augusti.

- Jag ser fram emot det. Det ska bli kul och stimulerande att få jobba med Damlandslaget igen. Men till dess är det full fokus på mitt jobb för P16-landslaget, säger Magnus Wikman.

Magnus Wikman har en gedigen karriär som fotbollstränare. Han började som assisterande tränare för IK Sirius redan 2001 och tog säsongen 2005-2006 över jobbet som huvudtränare för Bälinge IF i Damallsvenskan. En av hans största meriter som tränare kom säsongen 2008-2009 då han med Linköpings FC vann både Damallsvenskan och Svenska Cupen. För det vann han 2009 dessutom priset som årets tränare på damsidan.

Därefter har han varit pojktränare för de svenska ungdomslandslagen och varit tillförordnad assisterande tränare för Damlandslaget 2010 när Lilie Persson var föräldraledig under Thomas Dennerbys ledning.

Peter Gerhardsson är både glad och förväntansfull över att få jobba med Wikman.
- Det är ett helt perfekt val utifrån hur jag ser på fotboll och ledarskap. Jag vet att han kommer att tillföra väldigt mycket, både som fotbollstränare och människa. Vi kommer att jobba i team och att få in Magnus i teamet känns väldigt bra, säger den tillträdande förbundskaptenen Gerhardsson.

Gerhardsson och Wikman har känt varandra sedan de var kollegor på fotbollsgymnasiet (Ekebyskolan och sedan Celsiusskolan) i Uppsala med början år 2000.
- Vi hade både pojkar och flickor i skolan där. Bland annat var Linda Sembrant och Josefine Öqvist elever på skolan, säger Gerhardsson och fortsätter:
- Efter tiden där har vi haft kontakt. Jag personligen har haft en önskan om att få jobba med Magnus, både som människa och med hans träningsfilosofi. Magnus var mitt förstaval och mitt förstanamn, så jag är jätteglad över att det löst sig.

Magnus Wikman, som är noga med att påpeka att han inte kommer att ha någonting att göra med Damlandslaget fram tills hans tillträde, är glad över att Gerhardsson vill jobba med just honom.
- Vi jobbade ju tillsammans i skolan och därefter har vi hållit kontakten under en dryg 15-årsperiod. Mina egenskaper kanske passar som komplement till honom så det känns smickrande att han vill jobba med mig.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är mycket nöjd över rekryteringen till det som kommer att bli Damlandslagets nya ledning efter EM.
- Det känns riktigt bra. Magnus har stor erfarenhet. Han har jobbat med både klubbfotboll och landslagsfotboll på damsidan och dessutom landslagsfotboll på pojksidan. Det känns fantastiskt roligt att få in honom i landslaget.

Senaste nytt: Damlandslaget