Så lottades VM-kvalet

Sofia Jakobsson
Sverige lottades mot Danmark. Här Sofia Jakobsson i tidigare möte.

Danmark, Ukraina, Ungern och Kroatien - det är Sveriges motståndare i kvalet till VM i Frankrike 2019. De inledande matcherna i kvalet, med start i september, kommer bli de första tävlingsmatcherna för tillträdande förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

- Det blir ett nordiskt derby som naturligtvis kommer bli intressant, både publik- och mediamässigt, säger Peter Gerhardsson från lottningen i Schweiz.

Peter Gerhardsson börjar sitt uppdrag som förbundskapten för Sverige efter sommarens EM-slutspel. Under tisdagen lottades VM-kvalet där matcherna ska avgöras mellan 11 september 2017 och 4 september 2018. Sverige lottades i grupp 4 tillsammans med Danmark, Ukraina, Ungern och Kroatien.

- För det första är det skönt att lottningen är klar, att ha något att börja ta fasta vid. I övrigt kan man inte påverka lottningen. Men tittar man på de andraseedade lagen är kanske Danmark och Holland de tuffaste och vi fick Danmark, säger Peter Gerhardsson och avslutar:

- Det kommer troligtvis stå mellan Sverige och Danmark.

Gruppsegrarna är automatiskt kvalificerade till VM-slutspelet. De fyra bästa tvåorna gör i ett playoffspel om två omgångar upp om Europas sista plats i slutspelet.

Grupperna VM-kvalet 2017/18

Grupp 1
England, Ryssland, Wales, Bosnien och Hercegovina, Kazakstan.

Grupp 2
Schweiz, Skottland, Polen, Vitryssland, Albanien.

Grupp 3
Norge, Holland, Irland, Slovakien, Nordirland.

Grupp 4
Sverige, Danmark, Ukraina, Ungern, Kroatien.

Grupp 5
Tyskland, Island, Tjeckien, Slovenien, Färöarna.

Grupp 6
Italien, Belgien, Rumänien, Portugal, Moldavien.

Grupp 7
Spanien, Österrike, Finland, Serbien, Israel.

Senaste nytt: Damlandslaget